Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 18 nov 2022 09:00 

"Boerenkerkhoven" in de Westhoek: jonge landbouwers protesteren


In de zuidelijke Westhoek hebben jonge landbouwers "boerenkerhoven" geplaatst: langs belangrijke kruispunten en invalswegen kan je kruisen zien staan in het veld. De boeren protesteren tegen de gelekte plannen voor een nieuw mestactieplan. "Dit is niet zomaar een zoveelste boerenactie, als we niet gehoord worden, volgt een kruistocht", klinkt het strijdvaardig bij de jonge landbouwers, die liever anoniem blijven.


In verschillende media waren de plannen voor het nieuwe mestactieplan (MAP) uitgelekt. Het MAP bepaalt hoe meststoffen voor gewassen mogen gebruikt worden. Het doel is om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat de uitgelekte plannen nog maar een eerste aanzet zijn voor het nieuwe MAP.

De landbouwers zelf zijn er niet over te spreken. Voor hen zijn de regels veel te streng. "We hebben kruisen gezet op verschillende plaatsen in de Westhoek", zegt een van de boeren. "Rond de kruisen hangt ook een strop. Met die boerenkerkhoven willen we aantonen dat veel van onze collega's zullen stoppen als het beleid zo verder gaat. We willen de mensen bewust niet storen, maar we willen ze wel doen opkijken en doen nadenken."

"Er komt een voedselcrisis aan"
De actie groeide uit een Whatsappgroep van een "bende boeren" uit de streek. "En die groep groeit", waarschuwt een boer van 34 uit Poperinge. "Let op, dit is nog maar het begin! We zijn allemaal jonge boeren die niet willen stoppen in de komende tien jaar. En toch zien we collega’s afhaken, zoals onlangs nog een tomatenteler."

De landbouwers vrezen dat er onder meer door dat nieuwe mestactieplan een voedselcrisis zal volgen. "De vraag is niet of die er komt, maar wanneer. Door de oorlog in Oekraïne en dit landbouwbeleid stevenen we af op tekorten", zegt een 43-jarige landbouwer uit Heuvelland, die zelfs verwijst naar de opstand van de Boerenkrijg na de Franse Revolutie. "Het klinkt wrang, maar als het zo verdergaat, komt die eraan!"

Landbouw-, milieu- en natuurorganisaties hebben wel nog de kans om op basis van eigen voorstellen tot een akkoord komen. Dat akkoord zal de minister dan voorleggen aan de Vlaamse regering. "Onze volgende acties hangen af van wat eruit dat overleg komt", zeggen de boeren.

De kruisen staan langs belangrijke kruispunten en invalswegen in en rond Ieper, zoals de op- en afrit van autosnelweg A19. Een blokkade en "kruistocht" op die wegen sluiten de boeren niet uit. "Dit is niet zomaar een zoveelste boerenactie", klinkt het strijdvaardig. "De kerkhoven zijn nog maar een eerste stap in een structurele protestcampagne, als er niet snel verandering komt in die plannen voor een nieuw mestactieplan."

"Lokaal voedsel is nog altijd te verkiezen boven import, dat leert deze energiecrisis. En dat blijft ook duurzamer dan voedsel van de andere kant van de wereld te moeten laten komen. We zijn hier heel goed bezig, in de moestuin van Vlaanderen, maar het is nooit genoeg. De huidige tekst van MAP7 is om bij te "bleiten" en mag van ons integraal de vuilnisbak in. Maar eens iets op papier staat, blijft dat altijd wel ergens hangen of komt het ooit terug. Dat merkten we in het recente landbouwbeleid."

 


  Nieuwsflash
 
Interpom 2022: aardappelvoorraad op 10/11/2022 - evaluatieLees meer
 
 
Achterwaartse verliesaftrek door schade aan landbouwteelten (ongunstige weersomstandigheden)Lees meer
 
 
Steden en gemeenten die willen bijbouwen moeten dat compenseren met extra natuur of landbouwLees meer
 
 
Bebossing agrarische gronden - Advies Lees meer
 
 
Pachtwetgeving: vaststelling maximale rentabiliteitsoppervlaktenLees meer
 
 
Drinkwaterkwaliteit voor vleesvee: onderschat of overroepen?Lees meer
 
 
Agristo zet contractprijs Fontane op 17 euro af land Lees meer
 
 
INTERPOM 2022: dé internationale ontmoetingsplaats voor alle aardappelprofessionalsLees meer
 
 
Alternatieven voor de voormalige beheerovereenkomsten erosie Lees meer
 
 
Kaartspel brengst de uitdagingen van de landbouwsector in kaartLees meer
 
 
Pesticidegebruik in het Vlaamse strategisch plan voor het GLBLees meer
 
 
Open VLD eist leefbaarheid voor de landbouw bij opmaak MAPLees meer
 
 
Kust en klimaat: gids voor een gebiedsgerichte samenwerking Lees meer
 
 
Nieuw ondersteuningskader klaar voor telers van groenten en fruit en producentenorganisatiesLees meer