Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 nov 2022 09:00 

"Boerenkerkhoven" in de Westhoek: jonge landbouwers protesteren


In de zuidelijke Westhoek hebben jonge landbouwers "boerenkerhoven" geplaatst: langs belangrijke kruispunten en invalswegen kan je kruisen zien staan in het veld. De boeren protesteren tegen de gelekte plannen voor een nieuw mestactieplan. "Dit is niet zomaar een zoveelste boerenactie, als we niet gehoord worden, volgt een kruistocht", klinkt het strijdvaardig bij de jonge landbouwers, die liever anoniem blijven.


In verschillende media waren de plannen voor het nieuwe mestactieplan (MAP) uitgelekt. Het MAP bepaalt hoe meststoffen voor gewassen mogen gebruikt worden. Het doel is om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat de uitgelekte plannen nog maar een eerste aanzet zijn voor het nieuwe MAP.

De landbouwers zelf zijn er niet over te spreken. Voor hen zijn de regels veel te streng. "We hebben kruisen gezet op verschillende plaatsen in de Westhoek", zegt een van de boeren. "Rond de kruisen hangt ook een strop. Met die boerenkerkhoven willen we aantonen dat veel van onze collega's zullen stoppen als het beleid zo verder gaat. We willen de mensen bewust niet storen, maar we willen ze wel doen opkijken en doen nadenken."

"Er komt een voedselcrisis aan"
De actie groeide uit een Whatsappgroep van een "bende boeren" uit de streek. "En die groep groeit", waarschuwt een boer van 34 uit Poperinge. "Let op, dit is nog maar het begin! We zijn allemaal jonge boeren die niet willen stoppen in de komende tien jaar. En toch zien we collega’s afhaken, zoals onlangs nog een tomatenteler."

De landbouwers vrezen dat er onder meer door dat nieuwe mestactieplan een voedselcrisis zal volgen. "De vraag is niet of die er komt, maar wanneer. Door de oorlog in Oekraïne en dit landbouwbeleid stevenen we af op tekorten", zegt een 43-jarige landbouwer uit Heuvelland, die zelfs verwijst naar de opstand van de Boerenkrijg na de Franse Revolutie. "Het klinkt wrang, maar als het zo verdergaat, komt die eraan!"

Landbouw-, milieu- en natuurorganisaties hebben wel nog de kans om op basis van eigen voorstellen tot een akkoord komen. Dat akkoord zal de minister dan voorleggen aan de Vlaamse regering. "Onze volgende acties hangen af van wat eruit dat overleg komt", zeggen de boeren.

De kruisen staan langs belangrijke kruispunten en invalswegen in en rond Ieper, zoals de op- en afrit van autosnelweg A19. Een blokkade en "kruistocht" op die wegen sluiten de boeren niet uit. "Dit is niet zomaar een zoveelste boerenactie", klinkt het strijdvaardig. "De kerkhoven zijn nog maar een eerste stap in een structurele protestcampagne, als er niet snel verandering komt in die plannen voor een nieuw mestactieplan."

"Lokaal voedsel is nog altijd te verkiezen boven import, dat leert deze energiecrisis. En dat blijft ook duurzamer dan voedsel van de andere kant van de wereld te moeten laten komen. We zijn hier heel goed bezig, in de moestuin van Vlaanderen, maar het is nooit genoeg. De huidige tekst van MAP7 is om bij te "bleiten" en mag van ons integraal de vuilnisbak in. Maar eens iets op papier staat, blijft dat altijd wel ergens hangen of komt het ooit terug. Dat merkten we in het recente landbouwbeleid."

 


  Nieuwsflash
 
Opkoopregeling varkens - Informatiedoorstroming Lees meer
 
 
Brazilië wil 60% meer landbouwgrond zonder bomen te kappen Lees meer
 
 
Onuitvoerbaar arrest in zaak Gent - HutsLees meer
 
 
Minder methaanuitstoot bij runderen via aangepast voeder Lees meer
 
 
Hervorming van de flexi-jobs Lees meer
 
 
Coöperatie Hoogstraten en Koninklijke FruitMasters onderzoeken toekomstige samenwerking Lees meer
 
 
Wateroverlast najaar 2023 en brede weersverzekeringLees meer
 
 
Activering van het Vlaams Rampenfonds na de wateroverlast in de WesthoekLees meer
 
 
Mogelijke verspreiding van de tropilaelapsmijt Lees meer
 
 
Maatregelen voor het behalen van de MAP 7-deadline Lees meer
 
 
De toekomst van de biologische sector in EuropaLees meer
 
 
Wijzigingen ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ in 2024 Lees meer
 
 
Decreet tot bepaling van de specifieke regels over de pacht Lees meer
 
 
Bekijk de opnames van de Graanvergaderingen najaar 2023 Lees meer
 
 
Landbouwvennootschap verdwijnt uit vennootschapsrecht Lees meer
 
 
Evaluatie van de aardappelvoorraden in België op 15/11/2023 Lees meer
 
 
Everzwijnenpopulatie in Limburg - Beheermaatregelen en wildschadevergoedingen Lees meer
 
 
Agribex 2023Lees meer