Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 mei 2022 09:05 

Algenmaand


Vlaams minister van Voeding en Innovatie Hilde Crevits roept mei 2022 uit tot de allereerste algenmaand. ‘Er beweegt de laatste jaren veel op het vlak van onderzoek naar duurzame, gezonde, lokale eiwitten en andere voedingscomponenten, ook in Vlaanderen. De grote diversiteit aan algen, én onze groeiende kennis daarrond, vormen ook in onze regio een kans, zeker op het vlak van voedingsinnovatie’, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. Op de lancering in Oostende oogstte de minister micro-algen, proefde ze gerechten met algen en maakte ze kennis met de ontwikkeling van bouillonblokjes met algen.

Op het lanceringsmoment van ‘mei = algenmaand’ in InnovOcean in Oostende, kwam Vlaams minister Hilde Crevits samen met onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Flanders’Food, Thomas More Hogeschool, Universiteit Gent en Innolab. Zij organiseren in mei hun contact-, demo- en studiedagen rond algen. Hoe kunnen we algen inzetten voor menselijke en dierlijke consumptie?  Deze en andere technische vragen worden tijdens de algenmaand uitvoerig besproken met professionals en consumenten.  De interesse voor de activiteiten is alvast groot.

ILVO-Marien toonde tijdens de lancering van de algenmaand hoe microalgen uit de proefreactor worden gehaald om ze nadien te analyseren voor smaak en voedingsstoffen en te verwerken tot interessante ingrediënten. De minister proefde voorbeeldgerechtjes gemaakt door pionierende voedingsbedrijven. De algenchef Donald Deschagt werkt in zijn kazen, broodjes en warme maaltijden vaak met zeewier (macroalgen). Het bedrijf Flandria Foods zet sterk in op smaken en aroma’s, en ontwikkelt momenteel een vegetarisch, naar kreeft smakend bouillonblokje op basis van microalgen.

Van koekjes tot veganaise
Algen zullen in de toekomst stapsgewijs een steeds belangrijkere rol krijgen als eiwitbron, ook in Vlaanderen. Er zijn in Vlaanderen al een tiental afgeronde onderzoeksprojecten die vooral focussen op technologieën die nodig zijn om algen te valoriseren.
Recent onderzoek van ILVO toont aan dat veel algen voedzaam zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in het streven naar meer gediversifieerde eiwitbronnen voor voeding. Verder kunnen sommige algen mogelijk gebruikt worden als eiwitvervanger in veevoeder, als bodemverbeteraar en/of bionutriënt. Algen blijken ook een verbazingwekkende variatie aan smaak te vertonen, van bloemig smakend voor koekjes tot garnalensmaak voor veganaise. Maar er zijn ook ruimere mogelijkheden, bijvoorbeeld in de sector van de cosmetica.

“Het gebruik van algen verenigt economische, nutritionele, en ecologische troeven. De vraag is niet meer of, maar hoe snel het potentieel van algen omgezet raakt in de productie en de verwerking in Europa. Daarbij moeten zaken als de energie- en investeringskost van algenproductie goed onder ogen genomen worden. Aan onze agro- en voedingsbedrijven én aan de consument doe ik alvast een oproep om de eindeloze mogelijkheden van algen te ontdekken en te omarmen”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.
   
Markt(vraag) groeit, maar liefst duurzaam
Zowel vanuit consumenten- als producentenhoek groeit de vraag naar (eetbare) algen. Er bestaan wereldwijd zeker 10.000 soorten wieren en algen. De wetenschap heeft tot nu toe voor enkele honderden soorten een goed beeld van de interessante eigenschappen voor allerlei toepassingen. Voeding als toepassing staat wereldwijd op nummer één (90%). Vorig jaar werd wereldwijd 35 miljoen ton algenbiomassa geproduceerd, waarvan nauwelijks 0,3 miljoen ton in de EU (bron FAO 2021). Europa produceert en verwerkt dus slechts 1% van het globale, jaarlijkse wereldvolume.   
Minister Crevits wees op de duurzame manier waarop algen gekweekt kunnen worden zonder verbruik van zoet water of vruchtbare landoppervlakte. Microalgen kunnen gekweekt worden aan land of op allerlei reststromen. Ze groeien zelfs op sap uit gras of op mest.  
Vlaams minister Hilde Crevits: “Vlaanderen kiest volop voor innovatie in allerlei sectoren. Algen kunnen een rol spelen in heel wat circulaire verhalen. Deze maand zetten we de productie van algen in de kijker. In de toekomst zal blijken op basis van onderzoek welke producten echt in de markt kunnen worden gezet. Een belangrijke uitdaging in onze regio is te komen tot een gecontroleerde en duurzame productie en verwerking van hoogkwalitatieve algenbiomassa, met een gekende samenstelling en voorkeuren van smaak.”

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer