Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mrt 2021 07:54 

Diksmuidse boeren klagen peperduur snel internet aan: puur boerebedrog


Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) afdeling Diksmuide is een petitieactie gestart als protest tegen de zeer dure glasvezelaansluiting van Fluvius. De kosten zouden oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Fluvius rolt in Diksmuide, Poperinge, Gent, Genk en Antwerpen een proefproject uit rond gratis glasvezelaansluiting voor snel internet. Ondertussen heeft Fluvius de glasvezelkabel al langs de IJzer aangelegd. “Als landbouwers zijn wij blij dat we straks snel internet krijgen”, zegt Joël Van Coppenolle, voorzitter van het ABS afdeling Diksmuide. “De moderne landbouwbedrijfsvoering vergt veel dataverkeer. Zo werken melkrobots met snel internet omdat per koe alle data opgeslagen worden. Ook de gegevens naar de Mestbank gaan via internet. Maar momenteel zijn vele boeren op het platteland verstoten van de digitale snelweg. Hun boerderijen liggen ver van de openbare weg. Destijds wou noch Telenet noch Proximus de internetkabel tot aan de boerderijen aanleggen. Nu zal dat veranderen.”

Maar er zit een addertje onder het gras, want de ‘gratis aansluiting’ blijkt niet zo goedkoop. “Ik ontving de prijsofferte van Fluvius voor de gratis glasvezelaansluiting en dat zal mij 13.637,55 euro kosten”, zegt Van coppenolle. Zo’n aansluiting blijkt namelijk enkel gratis voor de eerste vijftien meter. “Mijn boerderij staat op 541 meter van de openbare weg. Het doortrekken van de glasvezelkabel moet ik zelf betalen. Daarbij moet ik ook zorgen voor het graven van de kabelsleuf en het aanleggen van de wachtbuis. Zo’n toestanden zijn boerenbedrog. Gratis bekent hier heel duur.”

Ondertussen hebben al vijftig boeren de protestbrief ondertekend waarin zij de dure glasvezelaansluiting aanklagen. “Niet alleen leden van het ABS, maar ook niet-leden hebben de petitie ondertekend. De boeren zijn geschrokken. De glasvezelkabel komt inderdaad naar de boerderijen, maar mits een ferme cheque van vele duizenden euro’s. Dat is pure discriminatie. Internet is een basisrecht. Anno 2021 is dit een schrijnende toestand”, aldus Joël Van Coppenolle.

“Het is altijd een eeuwige strijd tussen de dichtbevolkte steden en het platteland. Ik ben nog altijd fier dat wij in Diksmuide glasvezel krijgen”, reageert Lies Laridon, Diksmuids burgemeester en voorzitter van Fluvius West en lid van de raad van bestuur van Fluvius. “Het proefproject garandeert snel internet voor duizend aansluitingen. Veel boeren vergeten dat Fluvius met belastinggeld al miljoenen heeft geïnvesteerd alvorens er een internetaansluiting kan worden gerealiseerd. De boeren bouwen momenteel gigantische stallen die vele honderd duizenden tot miljoenen euro’s kosten. De kostprijs van zo’n glasvezelaansluiting is daarbij maar klein bier. Daarbij, niemand is verplicht om aan te sluiten.”



  Nieuwsflash
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer