Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 feb 2021 09:49 

Koop energie bij de boer


Sinds april vorig jaar verkoopt landbouwerskoppel Bart Vanderstraeten en Marijke d‘Hertefelt van het Koeweidehof uit Merchtem niet alleen melk, aardappelen, uien en witloof maar ook groene streekstroom. Die energie wekken ze op uit koeienmest in hun eigen biogascentrale. En die stroom is nu al uitverkocht.

“De elektriciteit die we zelf niet gebruiken, wordt dankzij energieplatform Bolt rechtstreeks aan lokale consumenten aangeboden”, zegt Bart Vanderstraeten. “Op net geen tien maanden tijd is alle stroom die het Koeweidehof opwekt uitverkocht. We voorzien nu twaalf gezinnen en een brouwerij van stroom en daar zijn we trots op. Consumenten kopen nu niet alleen patatjes, maar ook energie rechtstreeks van de boer.”

De mest van de 135 melkkoeien van het Koeweidehof wordt opgevangen in een vergistingstank. Tijdens de vergisting komen gassen vrij, die een gasmotor aandrijven. “Die doet dan weer een stroomturbine draaien”, vertelt Vanderstraeten. “Met die turbine voorziet de boerderij zichzelf van energie én is er nog een flink overschot dat op het net wordt gezet voor klanten van Bolt. In een sector vol uitdagingen is het noodzakelijk om creatief en ambitieus een pioniersrol op te nemen, met de focus op innovatie. Daarom kozen we voor een biogascentrale én stapten we ook in het project van Bolt.

“Belgen willen groene energie, en wij doen dat via een connectie tussen échte mensen”, vult CEO Pieterjan Verhaeghen van Bolt aan. “Via Bolt kan je op de kaart van België kijken wie streekstroom aanbiedt in jouw buurt. Hier in Merchtem kom je bij Bart en Marijke terecht. We hopen dat zij andere ondernemers inspireren om mee hun schouders te zetten onder de vergroening van België. Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen. Dankzij Bolt kunnen consumenten zo zelf kiezen bij welke lokale opwekker ze groene energie kopen. ”

Bolt is sinds augustus 2019 actief in Vlaanderen en sinds juli 2020 in Wallonië. Vandaag verkopen meer dan 100 lokale energie-opwekkers hun energie via Bolt aan meer dan 10.000 consumenten die heel bewust voor groene streekstroom kozen.

“De consumenten kiezen voor producten met een eerlijke, transparante en duurzame afkomst en productiecyclus, daar kunnen we ons helemaal in terug vinden”, zeggen Bart Vanderstraeten en Marijke D’Hertefelt van het Koeweidehof. “We staan er ook om bekend om onze koeien goed te verzorgen: regelmatig een massage met de automatische koeborstel, op tijd en stond een pedicure voor de poten, speciale ligbedden in de stallen en een voederrobot die op tijd de dieren voedert en zelf nagaat hoeveel voedsel ze nodig hebben. Daarnaast zijn we ook volop bezig met het circulaire aspect van ons bedrijf.”

Van de opgewekte energie gaat er sowieso niets verloren. “Ook de mest die vergist is, wordt hergebruikt om de velden met gras en maïs te bemesten. Die gewassen worden dan weer gebruikt om de koeien te voederen. En zo is de cirkel rond”, besluit het landbouwerskoppel.

Een van de afnemers van de stroom van Bart en Marijke is de Brusselse brouwerij Brussels Beer Project. “In onze brouwerij in de Dansaertstraat brouwen we dagelijks 2.000 flesjes bier op de groene energie van Bart en Marijke,” zegt Sébastien Morvan van Brussels Beer Project.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer