Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 apr 2020 11:09 

Inagro past precisielandbouwtechnieken toe voor de opvolging van proeven


Inagro volgt ook dit teeltseizoen verschillende proeven op met precisielandbouwtechnieken. Onder andere in het INNO-VEG-project werden percelen gescand met een bodemscanner. Dat geeft ons een beter inzicht in de variatie binnen een perceel. Bovendien kunnen we de proeven op de meest optimale plaats in het perceel aanleggen. De teelt wordt opgevolgd met behulp van dronebeelden.

Inagro past precisielandbouwtechnieken toe voor de opvolging van proeven

Met een bodemscanner kunnen we via verschillende sensoren de variatie van bodemeigenschappen in kaart brengen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische geleidbaarheid, pH, organische koolstofgehalte en hoogte. Een bodemscan van een perceel heeft zowel op korte als op lange termijn voordelen.

Voordelen van een bodemscan

Op korte termijn kunnen we de probleemzones in kaart brengen en correcties uitvoeren. We maken taakkaarten voor plaatsspecifiek composterings- en bekalkingsadvies. Specifiek voor de aanleg van proeven kan de bodemscan gebruikt worden om homogene stukken in het perceel te detecteren. Zo kunnen we variatie door verschil in bodemparameters beperken.

Op lange termijn kunnen we het perceel indelen in verschillende managementzones. Dat is zeker nuttig bij percelen met een sterke variatie in textuur. Afhankelijk van de grondsoort wordt dan variabel geplant/gezaaid en bemest. Tot slot kunnen ook bodemherbiciden variabel toegediend worden. Zo kunnen we onkruiden maximaal bestrijden en blijft de gewasschade beperkt.

Gewasopvolging met drone

Tijdens het teeltseizoen wordt de groei van het gewas opgevolgd met behulp van een drone. Die is uitgerust met een multispectrale camera. De camera zal naast het zichtbare licht (RGB) ook het onzichtbare licht detecteren (bijvoorbeeld nabij-infrarood licht). De gegevens van de multispectrale camera laten ons toe om verschillen waar te nemen in de groei van planten.

Een frequent gebruikte index daarvoor is de NDVI (Normalised Difference Vegetation Index). De index is gebaseerd op het principe dat vegetatie een groot deel van het zichtbare licht (VIS) gebruikt voor fotosynthese en het licht daardoor nauwelijks wordt teruggekaatst. De planten gebruiken het nabije infrarode licht (NIR) daarentegen niet en kaatsen dat terug. Door beide met elkaar te vergelijken, kunnen we de hoeveelheid plantenmateriaal dat aan fotosynthese doet in kaart brengen.

Het INNO-VEG-project wil met multispectrale beelden de opbrengst en kwaliteit van vollegrondsgroenten bepalen. In 2020 worden daarom proeven aangelegd in wortelen, prei, spinazie en aardappelen.

Meer info

Voor meer informatie rond het INNO-VEG-project of precisielandbouw, contacteer:

Op www.inno-veg.org vind je alle projectnieuws en kan je gratis deelnemen aan het innovatienetwerk. Met INNO-VEG willen we internationale kennis beter doorgeven en luisteren naar de noden en wensen van de vollegrondsgroenten- en de aardappelsector.

 



  Nieuwsflash
 
Lage nitraatresidu’s gemeten in de bodem in 2024 Lees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer