Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 okt 2019 14:59 

ABS over campagne tegen melk


De reclamecampagne tegen melk, die momenteel loopt op trams en bussen van De Lijn, is voor vele hardwerkende boeren, en zeker voor onze melkboeren, een slag in het gezicht. En een harde slag! Bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) staat de telefoon sedert gisteren roodgloeiend. Woedende boeren begrijpen niet dat hun kwaliteitsvol product afgeschilderd wordt als dodelijk. Het ABS vindt deze campagne overduidelijk een stap te ver van de veganistische lobby.

De woede zit hoog, heel hoog. Een melkboer drukte zijn gevoel als volgt uit: ‘Ik  waarschuw De Lijn, want hun bussen en trams zouden wel eens een tractor  kunnen tegengekomen, zoals in Nederland een paar dagen terug.”
Het ABS nam dan ook onmiddellijk contact met De Lijn om ons ongenoegen te  uiten. Dit gebeurde ondertussen ook door heel wat individuele boeren.  Daarenboven legde het ABS deze morgen een klacht neer bij de JEP (Jury voor  Ethische Praktijken inzake reclame).

Is het aanvaardbaar dat een organisatie uitpakt met fake news, en hiervoor voertuigen van  een overheidsbedrijf gebruikt als medium? Trouwens, De Lijn en haar dochter Lijncom gaan  hierbij echt uit de bocht. In de deontologische code van Lijncom, het bedrijf verantwoordelijk  voor de publiciteitswerving van De Lijn, staat overduidelijk dat er voor boodschappen,  diensten of producten waarvan de oorsprong en/of de bedoeling dubieus zijn, geen reclame  kan gevoerd worden. Wel de boodschap ‘Melk is dodelijk’ gaat veel verder dan ‘dubieus’.
Deze boodschap is totaal misleidend, zelfs bijna misdadig te noemen. 

Daarnaast pakt Lijncom uit met de boodschap dat er geen publiciteit kan van  levensbeschouwelijke aard. Wel deze boodschap is er één van levensbeschouwelijke aard  en wordt overduidelijk gestuurd vanuit de veganistische lobby. Een lobby, gesteund door  rijke broodheren, die nog meer rendement willen halen door in te zetten op vervangers van  dierlijke producten.

"Milke, melke mol. Doe de melkglazen nog eens vol."  Het ABS is ervan overtuigd dat geen melk of geen zuivelproducten gebruiken, schadelijk is  voor de gezondheid van de mens. In tegenstelling tot de meeste vormen van  namaakproducten bevat melk van nature een hele reeks nuttige en direct opneembare  voedingsstoffen. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad zorgt de unieke samenstelling  van melk zelfs ervoor dat het beschermend werkt tegen ziektes als darmkanker en diabetes NNN type2.

Onze eigen Belgische Hoge Gezondsheidsraad heeft als kernboodschap in haar  ‘Voedingsaanbevelingen voor de Belgische Volwassen bevolking met een focus op  voedingsmiddelen (rapport van juni 2019)’: Melk en melkproducten zijn een belangrijke  bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en vitamine B12 en kunnen bijdragen bij tot een  volwaardige voeding die de gezondheid bevordert. In dit rapport staat ook dat in een   GBD studie van 2017 (Global Burden of Disease) aanbevolen wordt om dagelijks tussen 350  en 520 ml melk of melkproducten in te nemen.
De Nederlandse Gezondheidsraad raadt in haar advies ‘Richtlijnen goede voeding’ aan om  dagelijks enkele porties zuivel te gebruiken waaronder melk of yoghurt. In Frankrijk raadt het  Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail  (ANSES) de consumptie van 2 porties melk en melkproducten per dag aan.

Het is overduidelijk: melk is niet dodelijk, melk is gezond en noodzakelijk. En dit weet  eigenlijk iedereen. In plaats van fake news en totaal misleidende boodschappen de wereld in  te sturen, zouden we beter de Melkbrigade van onze Nonkel Bob zaliger terug activeren. En  keihard roepen: "Milke, melke mol. Doe de melkglazen nog eens vol."

Hendrik Vandamme, nationaal voorzitter ABS



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer