Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 okt 2019 12:03 

Rapport Hoge Gezondheidsraad


In België brengt de Hoge Gezondheidsraad reeds sinds 1997 voedingsaanbevelingen uitom de bevolking te helpen een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te nemen. Deze aanbevelingen hebben betrekking op voedingsstoffen en worden eerder doorvoedingsdeskundigen en professionelen binnen de gezondheidszorg gebruikt. De vertaling ervan naar aanbevelingen voor de dagdagelijkse praktijk gebeurt in de huidige Food Based Dietary Guidelines (FBDG)aanbevelingen, wat handiger is voor de verbruiker. Allereerst werd een inventaris opgemaakt van de belangrijkste gezondheidsproblemen die in België met voeding verband houden.

Een lijst van de voedingsmiddelen die daarbij betrokken zijn  werdopgemaakt  in  een  volgorde  van  belang,  startende  met  die  voedingsmiddelen waarvan een tekort of een teveel de grootste impact hebben op onze gezondheid. De betrokken voedingsmiddelen werden in groepen ingedeeld. De gebruikelijke consumptie ervan  door  de  Belgische  bevolking  werd  samengevat  op  basis  van  resultaten  van  de voedselconsumptiepeiling die in 2014 in België werd uitgevoerd.

Rekening  houdend  met  al  het  voorgaande  werden  dan  praktische  voedingsaanbevelingen opgesteld met   betrekking   tot   de   betrokken   voedingsmiddelen   en –patronen;   deze aanbevelingen richten zich in de eerste plaats tot de gezonde volwassen bevolking.

Verder schenktdit advies aandacht aan aspecten van duurzaamheid, aan sociale aspecten van  het  verband  tussen  voedingsgewoonten,  gezondheid  en  welzijn  en  aan  hoe we  best communiceren over voeding met het doelpubliek. Dit advies eindigt met enkele kernboodschappen waar we de meeste aandacht aan zouden moeten geven om onze gezondheid te vrijwaren en te bevorderen gelet op het verband met ziektelast:-Eet  dagelijks  minimum  125  gram  vollegraanproducten;vervangzo  vaak  mogelijk geraffineerde producten door volle granen.

-Eet dagelijks 250 gram fruit. Geef de voorkeur aan vers fruit.

-Eet dagelijks 300 gram groenten(vers of bereid). Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.

-Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten.

-Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zadenzonder zoute of zoete omhulsels.

-Beperk de inname van zout



  Nieuwsflash
 
Antwerps parket voert drie onderzoeken naar illegale pesticidenLees meer
 
 
Tiense suikerbietprijs 2019 definitief Lees meer
 
 
Drukke tijden voor de meststoffensectorLees meer
 
 
5 voorwaarden voor een duurzaam voedingssysteem, from farm to fork Lees meer
 
 
5 trends voor de voeding van morgen volgens jongerenLees meer
 
 
De corona-korte keten. Een blijvertje? Lees meer
 
 
Siertelers en aardappelboeren krijgen 35 miljoen uit Vlaams noodfonds Lees meer
 
 
Veilige heropening horeca belangrijk voor voedingsindustrie Lees meer
 
 
Waterkansenkaarten leiden land- en tuinbouwers in hun zoektocht naar water Lees meer
 
 
Vlaams Parlement stelt commissie ad hoc over het Vlaamse coronabeleid samenLees meer
 
 
Inperking captatieverbodLees meer
 
 
Virusremmer voor runderen Lees meer
 
 
Nertsen besmet met het coronavirus Lees meer
 
 
Klimaatverandering zal weinig impact hebben op wat op ons bord komt: ggo's op tafelLees meer
 
 
Droogte index BelgiŽ: een ramp vooral aan de kustpoldersLees meer
 
 
Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economieLees meer
 
 
Jaarverslag VCMLees meer
 
 
Landbouwers lijden onder de corona crisisLees meer
 
 
De extra ondersteuning van 23,4 miljoen euro aan de landbouwers Lees meer
 
 
Impact van de Farm-to-Forkstrategie en de Europese biodiversiteitsstrategie op de landbouwLees meer
 
 
Biologische landbouw in Vlaanderen zit in de lift Lees meer
 
 
Staalname-applicatie (SNapp) breidt uit met extra aanvraag- en opvolgingsmogelijkhedenLees meer
 
 
ĎSD Worx Employment Trackerí: welke bedrijven houden stand tijdens de coronacrisis? Lees meer
 
 
Vrijdag 12 juni is uiterste wijzigingsdatum van de verzamelaanvraag Lees meer