|
29 jul 2019 |
06:39 |
|
Extreme hitte verbrandt appelen en peren
Fruitkweker Simon Vervisch ontdekte vrijdag meer dan een half miljoen verbrande appels en peren in zijn boomgaard na de recordtemperaturen van de afgelopen dagen. En hij is lang niet de enige met schade in Vlaanderen.
|
“Ik mat deze week tot 40 graden in mijn boomgaard”, vertelt Simon Vervisch. “Door deze extreme hitte zijn heel wat van mijn appels en peren verbrand. Dat is te zien aan een kleine verkleuring, die na enkele dagen bruin en uiteindelijk zwart wordt. Ik kan dit fruit niet meer verkopen door het uitzicht en het gebrek aan smaak.”
Het is niet de eerste keer dat een stuk fruit verbrand raakt in de boomgaard langs de Steenstraat in Boezinge. “Het gaat normaal om enkele vruchten ter hoogte van de buitenste rijen met de meeste zon. Nu is er enorm veel schade tot in het midden van de boomgaard, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik schat nu 30% schade en verwacht dat dit nog oploopt.”
Naast de hitte is de langdurige droogte een van de grootste oorzaken van zonnebrand. “De bomen hebben weinig vitaliteit. Bovendien kan ik het fruit niet besproeien tegen zonnebrand door het captatieverbod. Door de droogte is er ook meer schade door vogels, die op het fruit afkomen. Ik kreeg ondertussen veel foto’s van verbrande appels en peren van collega’s op andere plaatsen in Vlaanderen.”
BB heeft enkele tips voor fruittelers: het gras langer laten in de boomgaard om weerkaatsing van de zon te verminderen, de hagelnetten laten hangen, het fruit besproeien met witte kalk, experimenteren met hittebestendige gewassen, eigen waterbuffers aanleggen en precisielandbouw met duurzame druppelirrigatie.
Vervisch ziet de toekomst echter weinig rooskleurig tegemoet. “Wij zijn sterk afhankelijk van externe factoren. De vorst, hitte, droogte en neerslag worden de laatste jaren extremer. Sinds de sluiting van de Russische grenzen voor onze peren in 2014 zijn de prijzen in elkaar gestort. Het wordt alsmaar moeilijker om ons hoofd boven water te houden.”
Andere teelten gedijen dan weer beter in deze hitte, waaronder graangewassen en druiven. “Er is amper zonnebrand bij de druiven. Het mag wel eens regenen, maar de vrucht ziet nog niet af”, klinkt het bij enkele Heuvellandse wijnbouwers.
WTV NIEUWS
|
|
|
|