Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 jul 2018 17:54 

AgroTechniek:SmartFarming Paviljoen met NPPL en uitgebreide demo’s aardappelen, bieten, mais en NKG


‘Precisielandbouw’ en ‘de optimale bodem’ staan volop in de aandacht op de vijfde, jubileumeditie van AgroTechniek Holland. Dat gebeurt tijdens dagelijkse demonstraties aardappelen en bieten rooien, mais oogsten en niet kerende grondbewerking.

Maar ook in het SmartFarming paviljoen waar naast alles over drones, weertechnieken, GPS en sensortechnologie het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) de laatste stand van zaken in de precisielandbouw belicht. Corné Kempenaar, precisielandbouw wetenschapper WUR: “Met dit NPPL-project wil het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de adoptie van precisielandbouw onder agrariërs versnellen. Dit jaar kregen zes akkerbouwers hulp van Wageningse experts om op hun bedrijf aan de slag te gaan met plaats specifieke toediening van (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen en plaats specifiek aardappelen poten. Op AgroTechniek Holland gaan we de missie van NPPL aan de brede bezoekersdoelgroep van ATH tonen en worden de zes kandidaten voor het tweede NPPL-jaar in 2019 bekend gemaakt.”

Demonstraties Niet Kerende Grondbewerking (NKG)

In heel Nederland en op alle grondsoorten zijn inmiddels bedrijven die Niet Kerende Grondbewerking (NKG) toepassen en de bodembewerking hebben geminimaliseerd. Hoe kan Niet Kerende Grondbewerking op een praktische manier met beperkte machinekosten worden uitgevoerd? Dat ziet de ATH-bezoeker in de dagelijkse demonstraties Niet Kerende Grondbewerking. Daarnaast is er aandacht voor NKG zonder glyfosaat en machines die ondiep en met voldoende overlap kunnen afsnijden.

Aardappeldemonstraties en seminar voor aardappeltelers

Opbrengstmeting bij tien verschillende aardappelpercelen met het ras Innovator door heel Nederland en dus met verschil in neerslag en bodemstructuren wordt belicht tijdens de dagelijkse aardappeldemonstraties op ATH. Ter afsluiting van de aardappeltour is er voor aardappeltelers een seminar waarin onderwerpen als het groeiseizoen van aardappelen, bemesting, teelttechnieken, weerstations aan bod komen en waar marktspecialisten hun visie geven over de te verwachte prijsvorming van aardappelen voor het komende seizoen.

Velddemonstratie ‘Slim vermijden bodemverdichtingen’

Hoe kan bij bieten- en maisoogst en voorjaarsbewerkingen op vochtige ondergrond rijschade en schadelijke bodemverdichtingen voorkomen worden? Hoe kan met aangepaste oogst- en transportsystemen en wielinstellingen bij de bieten en maisoogst met bodembelasting geminimaliseerd worden? Hoe gebruik je bodemsensing technieken voor bepalen van draagkracht en effecten in bodemverdichting van berijding op natte en droge ondergrond?

Op het demoveld bieten oogsten ziet de ATH-bezoeker de nieuwste bietenrooiers, zelfrijdende overlaadwagens zoals getrokken tandem en tridem overlaadwagens, luchtdrukwisselsystemen en rups onderstellen en de nieuwste bodemvochtsensoren. Alles wordt toegelicht door specialisten die alles kunnen vertellen over de praktijk, techniek, het gebruik van bodemvochtsensoren bij bodemobjecten, bodemeigenschappen, verbetering van de ontwatering en draagkracht etc.

Alles wat boeren boeit

Van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 september 2018 staat het Walibi-expositieterrein in Biddinghuizen kortom weer vier dagen lang in het teken van ‘Alles wat boeren boeit’. Akkerbouwers, melkveehouders, loonwerkers, boeren met een gemengd bedrijf en iedereen die werkzaam is in de landbouw ziet er naast de uitgebreide demonstraties de nieuwste trekkers en machines, alles over trekkerbehendigheid en de allernieuwste trekkermodellen voor testritten op het Trekkerparcours. Alle actuele informatie is te vinden op www.agrotechniekholland.nl.



  Nieuwsflash
 
Lage nitraatresidu’s gemeten in de bodem in 2024 Lees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer