Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jun 2018 05:15 

Landwijzer viert 150 nieuwe boeren en toekomstgerichte ontwikkelingen in de Vlaamse landbouw


Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw in Vlaanderen, organiseert reeds 21 jaar een gespecialiseerde beroepsopleiding biologische landbouw.

Vele afgestudeerden startten ondertussen een eigen biologisch landbouwbedrijf.  Zo dragen zij overal in Vlaanderen concreet bij aan vernieuwing en verduurzaming van de landbouw.

Dat viert Landwijzer op 30 juni op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie.

Unieke opleiding biolandbouw

Landwijzer vzw ontstond 21 jaar geleden uit een nood aan een opleiding biologische en biologisch-dynamische landbouw in Vlaanderen.  En sindsdien vormt die opleiding de kernactiviteit van de organisatie, naast o.a. cursussen over agro-ecologie en natuurlijk imkeren.  Deze opleiding, het leertraject, duurt 2,5 jaar, start jaarlijks in Gent en in Antwerpen, en combineert theorielessen met langdurige praktijkstages en reflectiemomenten. De opleiding bereikt voornamelijk mensen die niet van boerenafkomst zijn. De laatste jaren neemt ook de vraag vanuit omschakelende gangbare landbouwbedrijven geleidelijk aan toe.

Van droom naar daad, overal in Vlaanderen

Meer dan 130 afgestudeerden zijn nu aan het werk in de biologische landbouw. Velen van hen startten na de opleiding hun eigen bedrijf, of ontwikkelden een nieuwe bedrijfstak op een bestaande boerderij. Er zijn ook oud-cursisten die meewerken op biologische bedrijven of een omkaderende functie hebben als onderzoeker, verkoper, … .  Enkele afgestudeerden emigreerden naar Frankrijk om daar een bedrijf te starten.
Daarnaast werken momenteel meer dan 20 afgestudeerden en huidige cursisten aan de concrete opstart van hun landbouwproject.
Twee van deze afgestudeerden zijn Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck, wiens samenwerking ontstond tijdens het leertraject. Zij startten in april 2017 zelfoogstboerderij ’t Schaaphof in Landegem: “Bij Landwijzer kom je toe met een droom, en er is plaats voor die droom. En die droom wordt steeds realistischer, door de kennis die je opbouwt, de ervaring die je opdoet tijdens je stages, de vele praktijkvoorbeelden die je ziet en de uitwisselingen met boeren, waardoor je nog beter leert wat je zelf wil. En je boerendroom wordt ook realistisch gemaakt, door de lessen bedrijfsbeheer, de begeleiding die je krijgt, en het bedrijfsplan dat je opstelt. Dat we nu echt boerinnen zijn en daarvan kunnen leven, dat verwondert ons nog vaak.”  

Vernieuwende landbouwpraktijken

Boer of boerin worden, is geen evidente weg, en brengt veel uitdagingen met zich mee zoals langdurige toegang tot betaalbare landbouwgrond, een leefbaar loon, en werken binnen een niet aangepaste regelgeving. Deze nieuwe boeren tonen dat het kan, al is het vaak hard werken.
Geert Iserbyt, sinds de oprichting betrokken bij Landwijzer en leertrajectbegeleider in Gent: “Het is mooi om cursisten telkens te zien groeien, als mens en in de landbouw, tijdens en na het leertraject. En het is ook heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen onze afgestudeerden in de Vlaamse landbouw waarmaken. 10 jaar geleden zijn zo de eerste CSA tuinbouwbedrijven (Community Shared Agriculture, landbouw met de gemeenschap gedeeld) in Vlaanderen gestart. En nu zien we dat boeren vaker gaan samenwerken  en dat verschillende projecten evolueren naar kleinschalige gemengde bedrijven met lokale afzet. Een heel mooie evolutie die aansluit bij de recente wereldwijde inzichten op het vlak van duurzame voedselvoorziening!” 

Dat viert Landwijzer met een Zomerfeest op 30 juni op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie, met een 100-tal boeren en mensen uit haar netwerk, met de Farmlandgames (een boeren-versie van de Highlandgames), en een uitgebreid en lekker feestprogramma.

Wie interesse heeft in het leertraject, kan een infobrochure aanvragen, en zich inschrijven voor de info-avond op 9 juli in Gent. Meer info: www.landwijzer.be



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer