Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jun 2018 05:15 

Landwijzer viert 150 nieuwe boeren en toekomstgerichte ontwikkelingen in de Vlaamse landbouw


Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw in Vlaanderen, organiseert reeds 21 jaar een gespecialiseerde beroepsopleiding biologische landbouw.

Vele afgestudeerden startten ondertussen een eigen biologisch landbouwbedrijf.  Zo dragen zij overal in Vlaanderen concreet bij aan vernieuwing en verduurzaming van de landbouw.

Dat viert Landwijzer op 30 juni op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie.

Unieke opleiding biolandbouw

Landwijzer vzw ontstond 21 jaar geleden uit een nood aan een opleiding biologische en biologisch-dynamische landbouw in Vlaanderen.  En sindsdien vormt die opleiding de kernactiviteit van de organisatie, naast o.a. cursussen over agro-ecologie en natuurlijk imkeren.  Deze opleiding, het leertraject, duurt 2,5 jaar, start jaarlijks in Gent en in Antwerpen, en combineert theorielessen met langdurige praktijkstages en reflectiemomenten. De opleiding bereikt voornamelijk mensen die niet van boerenafkomst zijn. De laatste jaren neemt ook de vraag vanuit omschakelende gangbare landbouwbedrijven geleidelijk aan toe.

Van droom naar daad, overal in Vlaanderen

Meer dan 130 afgestudeerden zijn nu aan het werk in de biologische landbouw. Velen van hen startten na de opleiding hun eigen bedrijf, of ontwikkelden een nieuwe bedrijfstak op een bestaande boerderij. Er zijn ook oud-cursisten die meewerken op biologische bedrijven of een omkaderende functie hebben als onderzoeker, verkoper, … .  Enkele afgestudeerden emigreerden naar Frankrijk om daar een bedrijf te starten.
Daarnaast werken momenteel meer dan 20 afgestudeerden en huidige cursisten aan de concrete opstart van hun landbouwproject.
Twee van deze afgestudeerden zijn Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck, wiens samenwerking ontstond tijdens het leertraject. Zij startten in april 2017 zelfoogstboerderij ’t Schaaphof in Landegem: “Bij Landwijzer kom je toe met een droom, en er is plaats voor die droom. En die droom wordt steeds realistischer, door de kennis die je opbouwt, de ervaring die je opdoet tijdens je stages, de vele praktijkvoorbeelden die je ziet en de uitwisselingen met boeren, waardoor je nog beter leert wat je zelf wil. En je boerendroom wordt ook realistisch gemaakt, door de lessen bedrijfsbeheer, de begeleiding die je krijgt, en het bedrijfsplan dat je opstelt. Dat we nu echt boerinnen zijn en daarvan kunnen leven, dat verwondert ons nog vaak.”  

Vernieuwende landbouwpraktijken

Boer of boerin worden, is geen evidente weg, en brengt veel uitdagingen met zich mee zoals langdurige toegang tot betaalbare landbouwgrond, een leefbaar loon, en werken binnen een niet aangepaste regelgeving. Deze nieuwe boeren tonen dat het kan, al is het vaak hard werken.
Geert Iserbyt, sinds de oprichting betrokken bij Landwijzer en leertrajectbegeleider in Gent: “Het is mooi om cursisten telkens te zien groeien, als mens en in de landbouw, tijdens en na het leertraject. En het is ook heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen onze afgestudeerden in de Vlaamse landbouw waarmaken. 10 jaar geleden zijn zo de eerste CSA tuinbouwbedrijven (Community Shared Agriculture, landbouw met de gemeenschap gedeeld) in Vlaanderen gestart. En nu zien we dat boeren vaker gaan samenwerken  en dat verschillende projecten evolueren naar kleinschalige gemengde bedrijven met lokale afzet. Een heel mooie evolutie die aansluit bij de recente wereldwijde inzichten op het vlak van duurzame voedselvoorziening!” 

Dat viert Landwijzer met een Zomerfeest op 30 juni op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie, met een 100-tal boeren en mensen uit haar netwerk, met de Farmlandgames (een boeren-versie van de Highlandgames), en een uitgebreid en lekker feestprogramma.

Wie interesse heeft in het leertraject, kan een infobrochure aanvragen, en zich inschrijven voor de info-avond op 9 juli in Gent. Meer info: www.landwijzer.be



  Nieuwsflash
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer