Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 28 feb 2018 17:15 

Europees verbod neonicotinoïden nodig voor beschermen bijenpopulaties - update


De vandaag gepubliceerde analyse van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA is ondubbelzinnig: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van de belangrijkste neonicotinoïde insecticiden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam) schadelijk zijn voor wilde en andere bijen en daarmee mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van de bijenpopulaties.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Reeds in 2013 deed de EU deze drie middelen deels in de ban. Helaas vroegen en kregen veel lidstaten sindsdien nog vele uitzonderingen, waarbij boeren in bepaalde sectoren en op bepaalde momenten van het jaar deze middelen toch mochten inzetten. Na de hernieuwde analyse door EFSA, is er nu geen enkele reden meer voor Europese lidstaten om geen verbod goed te keuren als hun experten op 22 maart vergaderen. Het lijkt me sterk dat landen hier nog van af durven wijken, temeer omdat EFSA ook de nationale experten heeft geconsulteerd in hun beoordeling.”   

Staes: “Het voorstel van de Europese Commissie in 2013 tot een opschorting van het gebruik van drie neonicotinoïden kwam er na een wetenschappelijk advies van EFSA over het toxische risico voor bijen. Het rapport van EFSA toonde toen ook al pijnlijk het falen van de Europese en nationale risicobeoordelings- en monitoringsystemen aan, waardoor neonicotinoïden al veel te lang vrij spel kregen. Misschien nog eens in herinnering brengen dat bijen als bestuivers van gewassen met 15 miljard euro per jaar, een nogal grote economische waarde vertegenwoordigen, al zou dat niet de doorwegende factor moeten zijn."

"De gedeeltelijke ban zelf was toen al een afgezwakt compromis door de massale en agressieve lobbycampagne van de industrie die via misleidende informatie, verkregen op basis van twijfelachtige wetenschap, de Europese besluitvormers en publieke opinie probeerde te misleiden. De petitie van Avaaz, getekend door 2,5 miljoen mensen, was in dat opzicht een geruststelling omdat het aantoonde dat de publieke opinie niet zo gemakkelijk misleid kan worden zoals de agrochemische zadenlobby wel zou willen."

Maar EFSA is nu onverbiddelijk: neonics zijn schadelijk. De blootstelling van allerlei soorten bijen verloopt via drie kanalen: residuen in pollen en nectar, via het stof van de met neonics behandelde landbouwzaden en via water. Volgens Staes is er maar één beleidsoptie mogelijk: "Een volledig verbod op alle neonicotinoïden is duidelijk essentieel om de instorting van onze bijenkolonies te voorkomen. En alleen een volledige ban zal de blootstelling van andere insecten, vogels en amfibieën aan deze systemische stoffen die lang in bodem en water actief blijven en hun weg vinden naar de nectar en pollen, voorkomen.”

Momenteel roepen de Europese groenen samen met enkele NGO’s de Europese burgers op om zoveel mogelijk de publieke Europese raadpleging in te vullen die tot doel heeft om te onderzoeken hoe de EU het beste (wetgevende) initiatieven kan nemen om bijen en andere bestuivers te beschermen.   
Staes voert al vele jaren actie om bijen betere bescherming te bieden. In 2013 schreven een 90-tal Europarlementsleden, over de partijgrenzen heen, hierover op initiatief van Staes een brief gericht aan Commissaris Borg."



  Nieuwsflash
 
Afrikaanse varkenspest voorkomenLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer