Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jan 2018 16:35 

2018 - Het jaar van data in de landbouw!?


“Wij willen/moeten mee op deze trend”
Of we het nu graag hebben of niet ook in de landbouw neemtzogenaamde BIG DATA en BIG DATA – analyse in belang toe. Minister Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, richt in 2018 een belangrijke focus op het gebruik van (méér en betere) data in de landbouw.

Tijdens de voorbije landbouwbeurs Agribex was er trouwens een volledige interactieve studiedag gewijd aan “data in de landbouwketen: what’s in it for me?”. Onze recent opgerichte en erkende Branche Organisatie voor Vlas en Hennep kan hierin welllicht ook een zeer nuttige rol spelen.

De landbouw heeft een flink aantal uitdagingen. In de eerste plaats meer produceren met steeds minder grondstoffen, minder nadelige effecten voor maatschappij en milieu, en noem zo maar op. Beter “data-management” is een van de middelen om deze doelen te bereiken. Slimme landbouw kan ons helpen om interventies optimaal uit te voeren op het juiste moment, op de juiste plaats en op de kleinst mogelijke schaal.

Ook Europa vraagt meer gegevens over de diverse teelten. Sinds juli 2017 moeten EU-landen en EU-regio’s waar teelten staan met een areaal > 1000 ha verplicht informatie hierover aanleveren op vastgelegde tijdstippen. Deze informatie betreft maandelijkse info over prijzen (gemiddeld), en jaarlijkse informatie over totaal areaal en over de totale productie (in ons geval totale productie gezwingeld vlas.

Nieuw, niet helemaal. Wij vragen nu deze gegevens reeds op in het kader van de zogenaamde weekverkopen en van de zogenaamde maandresultaten (toepassing op de ledensectie van onze website), en in het kader van wederzijdse afspraken met onze Franse en Nederlandse collega’s. Ruimte voor verbetering?

Helemaal immers slechts gemiddeld 50% van onze leden is een regelmatige bijdrager tot de weekverkopen en ongeveer 75% van onze leden verstrekt regelmatig de data/informatie rond de maandresultaten. Dit kan en moet nog beter in 2018, immers als de info-flow naar onze Europese partner vlaslanden zou opdrogen, dan komt er ook geen informatie meer terug over deze laatste en over het Europese vlas-collectief. En dan dreigen we als waardeketen weer semi-blind te moeten varen.

Het helpt ons als individueel bedrijf ook vooruit. Onderzoek heeft uitgewezen dat bedrijven met een een beter en ruimer gebruik van data en informatie voor hun bedrijfsvoering, een positieve impact terugkrijgen op 3 vlakken, nl:
• Een betere presteren op de lopende operaties en op de lopende bedrijfsvoering • Een betere planning en een betere besluitvorming
• Een betere winstgevendheid (wellicht het gevolg van de vorige 2 punten)

Grotere teelten in België hebben ondertussen reeds extra informatie- platformen opgericht om de productie betere in te schatten en op een duurzame manier te verhogen. In de aardappelsector is WatchITgrow (gelanceerd op 14 maart 2017) is hiervan een goed voorbeeld, het betreft hier een webtool die – op basis van geo/satelliet-informatie - snel info kan verschaffen aan zowel aardappelboeren, aardappelhandel en aardappelverwerkende organisaties m.b.t. teelt-vooruitzichten en inschattingen/ prognoses.

Op een meer marktgedreven niveau is, terug in de aardappelsector, het zogenaamde POMMAK-project een tweede voorbeeld. POMMAK staat voor “Pomme de terre Marché – Markttransparantie Akkerbouw” en is een Belgisch marktinformatiesysteem dat zijn leden zo breed mogelijk wil informeren op het gebied van agrarische markten voor consumptie-aardappelen.

Ook in het kader van de plaatsgrijpende generatie-wissel in veel Belgische vlasbedrijven moeten we dergelijker evoluties durven omarmen. Immers de beste manier om een goede toekomst voor te bereiden en te garanderen, is om mee zelf deze toekomst te creëren. Het feit dat we een kleine sector of een kleine teelt zijn hoeft niet meteen een nadeel te zijn, we moeten er alleen durven voor gaan.

Laat ons al starten met een sterkere participatie en deelname in de bestaande informatiesystemen zoals week-en maandresultaten, de rest volgt dan wel. Het feit dat we daardoor ook een goede leerling zullen blijken van Europa is mooi meegenomen.

Ideeën, suggesties, projectvoorstellen op deze domeinen zijn (zoals steeds) zéér welkom!



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer