Artikel 1. Artikel 1 van het koninklijk besluit van 25 april 2013 betreffende statistische enquêtes inzake de melk en de zuivelproducten wordt vervangen als volgt :
" Artikel 1. § 1. De Algemene Directie Statistiek verricht verplichte enquêtes inzake de melk en de zuivelproducten.
§ 2. Zijn onderworpen aan deze enquête :
1° de ondernemingen die melk of zuivelproducten aankopen om ze, met het doel ze te verkopen, aan toebereidings-, vervaardigings- of verwerkings-, of opslagbehandelingen te onderwerpen;
2° de ondernemingen die melk of room ophalen en deze, zonder behandeling of verwerking, volledig of gedeeltelijk aan de in punt 1° van deze paragraaf bedoelde ondernemingen overdragen.
§ 3. De Algemene Directie Statistiek ondervraagt de in artikel 1 bedoelde ondernemingen om een dekkings graad van 99% te bekomen van de jaarproductie uitgedrukt in kg voor elke in bijlage 4 vastgelegde productcategorie.
De Algemene Directie Statistiek zorgt ervoor dat deze dekkingsgraad bereikt wordt met een minimum aantal ondervraagde ondernemingen."
Art. 2. In hetzelfde besluit wordt de bijlage 4 ingevoegd die als bijlage 1 gevoegd wordt bij dit besluit.
Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2018.
Art. 4. De minister bevoegd voor Economie is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 22 december 2017.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Economie,
K. PEETERS
Bijlage 1 bij het koninklijk besluit van 22 december 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 april 2013 betreffende statistische enquêtes inzake de melk en de zuivelproducten
Bijlage 4 bij het koninklijk besluit van 25 april 2013 betreffende statistische enquêtes inzake de melk en de zuivelproducten
Bijlage 4. - Productcategoriën
1) Grondstof op basis van koemelk |
|
|
|
Is de som van : |
|
|
|
Ontvangst van houders van melkkoeien in België |
Melk |
|
|
|
Room |
|
|
|
Magere melk |
|
|
Ontvangst van houders van melkkoeien in een andere lidstaat van de Europese Unie |
Melk
Room |
|
|
|
Magere melk |
|
|
Aankoop bij een onderneming waarvan de bedrijfszetel zich in een andere lidstaat bevindt van de Europese Unie |
Melk Room Magere melk |
|
|
Invoer uit een ander niet-EU-land |
Melk |
|
|
|
Room |
|
|
|
Magere melk |
|
|
Gebruikte zuivelproducten |
Halfvolle melk |
|
|
|
Karnemelk |
|
|
|
Boter/Melkvetten Melkerijboter |
|
|
|
Watervrij melkvet |
|
|
|
Boterolie en boterconcentraat |
|
|
|
Andere Boter/Melkvetten |
|
|
|
Poeder |
Room |
|
|
|
Volle melk |
|
|
|
Halfvolle melk |
|
|
|
Magere melk |
|
|
|
Karnemelk |
|
|
|
Wei |
|
|
|
Andere melkproducten |
|
|
Geëvaporeerde melk (niet gesuikerd) |
|
|
|
Gecondenseerde melk (gesuikerd) |
|
|
|
Weiroom/Ingedikte wei |
|
|
|
Wrongel |
|
|
|
Verwerkingskaas |
|
|
|
Niet geaffineerde kazen |
Melkerij |
|
|
|
Hoevekaas |
|
|
Caseïne en caseïnaten |
|
|
|
Andere melkproducten |
|
2) Zuivelproduct op basis van koemelk |
|
|
|
Is de som van : |
|
|
|
Leveringen in een andere lidstaat van de Europese Unie |
Melk Room |
|
|
|
Magere melk |
|
|
Uitvoer naar een niet-EU-land |
Melk |
|
|
|
Room |
|
|
|
Magere melk |
|
|
MELK |
Volle melk Met controlemerk AA |
Gepasteuriseerd U.H.T. |
|
|
Andere volle melk |
Gepasteuriseerd |
|
|
|
Gesteriliseerd |
|
|
|
U.H.T. |
|
|
Halfvolle melk Met controlemerk AA |
Gepasteuriseerd U.H.T. |
|
|
Andere halfvolle melk |
Gepasteuriseerd |
|
|
|
Gesteriliseerd |
|
|
|
U.H.T. |
|
|
Magere melk |
Gepasteuriseerd |
|
|
|
Gesteriliseerd |
|
|
|
U.H.T. |
|
|
Karnemelk (gesuikerd inbegrepen) |
|
|
MELKDRANK |
Chocolademelk |
|
|
|
Andere melk en melkdranken |
|
|
|
Mengsel van melk en plantaardige vetten |
|
|
VERSE PRODUCTEN |
Room met een melkvetgehalte |
hoger dan 29 % |
|
|
|
lager dan of gelijk aan 29 % |
|
|
Bereidingen op basis van room (sauzen, ...) |
|
|
|
Gefermenteerde melk : Natuur (met suiker of andere zoetmiddelen inbegrepen) |
Yoghurt Gefermenteerde melk |
|
|
Gefermenteerde melk : Andere (gearomatiseerd, met vruchten,...) |
Yoghurt Gefermenteerde melk |
|
|
Desserts op basis van melk/room |
|
|
BOTER |
Melkerijboter (Melkvet : 80-89 %) |
|
|
|
Herwerkte boter (Melkvet : 80-89 %) |
|
|
|
Andere melkvetten met een boterconcentratie |
lager dan 80% : driekwart boter (melkvet : 60-62%) |
|
|
|
lager dan 80% : halfvolle boter (melkvet 39-41%) |
|
|
|
lager dan 80% : andere |
|
|
|
gelijk aan of hoger dan 90% : boterconcentraat, watervrij melkvet, boterolie en ghee |
|
|
Boterbereidingen (look, kruiden, ...) |
|
|
|
Mengsels van dierlijke of plantaardige vetten en van melkvetten |
|
|
MELKPOEDER |
Room (vet : 42% en meer) |
|
|
|
Volle melk (vet : 26-42%) |
|
|
Halfvolle melk en gedeeltelijk afgeroomde melk (vet : 1,5-26% ) |
voor menselijke voeding voor dierlijke voeding |
|
|
Magere melk (vet : 1,5% max.) |
|
|
|
Karnemelk |
|
|
|
Wei |
|
|
|
Andere melkproducten |
|
|
INGEDIKTE MELK |
Geëvaporeerde melk (niet gesuikerd) |
|
|
|
Gecondenseerde melk (gesuikerd) |
|
|
|
Mengsel van ingedikte melk en plantaardig vet |
|
|
|
Weiroom/ingedikte wei |
|
|
KAAS |
Verse kaas : natuur |
|
|
|
Verse kaas : Ricotta |
|
|
|
Verse kaas : Andere |
|
|
|
Wrongel |
|
|
|
Verwerkingskaas |
|
|
|
Niet geaffineerde kazen |
|
|
|
Cheddar |
|
|
|
Gouda |
|
|
|
Herve |
|
|
|
Mozzarella |
|
|
|
Andere Italiaanse kazen |
|
|
|
Andere kazen |
|
|
|
Andere zachte kazen |
|
|
|
Andere halfharde kazen |
|
|
|
Andere harde kazen |
|
|
|
Smeltkaas |
|
|
IJS |
Roomijs (melkvet : 7% en meer) |
|
|
|
Consumptie-ijs : Melkijs (melkvet : 2,5% en meer) |
|
|
|
Ander ijs |
|
|
|
Basisbereidingen voor consumptie-ijs |
|
|
ANDERE MELKPRODUCTEN |
Caseïne/Caseïnaten |
|
|
|
Lacto-albumine |
|
|
|
Andere melkeiwitten |
|
|
|
Lactose (melksuiker) |
|
|
|
Andere afgeleide zuivelproducten (matten, ...) |
|
|
|
Teruggave aan de veehouders (Magere melk, karnemelk) |
|
|
|
Kunstmatig aangezuurde producten (karnemelk, magere melk, mengsels) |
|
|
|
Melk bestemd voor veevoeders |
|
3) Geitenmelk |
|
|
|
Is de som van : |
|
|
|
Ontvangst uit België |
Melk |
|
|
Aankoop uit buitenland |
Melk |
|
|
Verkoop aan buitenland |
Melk |
|
|
Kaas |
Verse |
|
|
|
Andere |
|
4) Schapenmelk |
|
|
|
Is de som van : |
|
|
|
Ontvangst uit België |
Melk |
|
|
Aankoop uit buitenland |
Melk |
|
|
Verkoop aan buitenland |
Melk |
|
|
Kaas |
|
|
|
Andere producten |
|
|
5) Voorraad op het jaareinde |
|
|
|
Is de som van : |
|
|
|
Room |
|
|
|
Melkerijboter |
|
|
|
Herbewerkte boter |
|
|
|
Poeder op basis van : |
|
|
|
|
Room (vet : 42 % en meer) |
|
|
|
Volle melk (vet : 26 tot 42 %) |
|
|
|
Halfvolle melk en gedeeltelijk afgeroomde melk (vet : 1,5 tot 26 %) |
voor menselijke voeding voor dierlijke voeding |
|
|
Magere melk (vet : 1,5 % max.) |
|
|
|
Karnemelk |
|
|
|
Wei |
|
|
|
Andere melkproducten |
|
|
Gecondenseerde melk (gesuikerd) |
|
|
|
Kaas |
|
|
|
Smeltkaas |
|
|
|
Geitenkaas |
|
|
|
Schapenkaas |
|
|