Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 05 dec 2017 17:52 

Fedagrim: Economisch Dossier


Fedagrim, de Belgische Federatie van de Toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de Landbouw en voor de Groenvoorzieningen vzw, stelde haar ‘Economisch Dossier 2017’ voor op de openingsdag van de 70e ‘Agribex’-beurs. De verkoop van machines voor drie activiteitensectoren en de gegevens over de federatie en de sector worden in detail toegelicht.

Bestanden beschikbaar voor download:
Dossier (5056 Kb) Presentatie (3864.5 Kb)

OVERZICHT VAN DE SECTOR

De vereniging bestaat uit zowel fabrikanten als nationale en regionale invoerders van tractoren, landbouwmachines en materiaal voor tuinen, parken en bossen, en constructeurs en bedrijven voor staluitrusting in België. In België telt de sector meer dan 1.100 bedrijven (waarvan 85 % concessiehouders) en 14.000 werknemers (van wie 80 % voltijds werkt).

CONTEXT LANDBOUW 2017 (vermeld in het voorwoord van Johan Colpaert – pagina 7 en 9)

Sinds het begin van de jaren 2000 zijn er 40 % landbouwers minder. De Fedagrim-leden verkopen gemiddeld een derde landbouwmachines minder dan 10 jaar geleden. Bovendien hebben de prijsschommelingen (prijzen van melk, varkensvlees, granen) een relatieve impact op de verkoop van machines en uitrusting.

#1 : TRACTOREN EN LANDBOUWMACHINES

In 2016 daalde de verkoop van tractoren (-1 %) en landbouwmachines (-7 %) tegenover 2015. Voor 2017 zijn de leden van de federatie over het algemeen tevreden. We stellen een licht herstel vast in de eerste helft van 2017 (in vergelijking met de eerste helft van 2016): een stijging van 15 % voor tractoren (meer en minder dan 50 pk). De landbouwmachines vertonen globaal genomen een neerwaartse trend in de eerste helft van het jaar. 2017 kan nog met een positieve noot eindigen, met een stijgende verkoop van tractoren en landbouwvoertuigen. De Agribex-beurs is namelijk een belangrijk verkoopmoment en de leden van Fedagrim zijn optimistisch voor deze editie van 2017.

De ontwikkeling van de aardappelsector wekte belangstelling voor machines zoals poot- en rooimachines.

Het valt op dat er duurdere machines (met opties) en machines met een grotere capaciteit worden verkocht. De leden geloven in een toename van de verkoop van machines die met gps en andere ‘smart-farming’-technieken werken.

2 :UITRUSTING VOOR TEELT EN DE BOUW VAN STALLEN

2016 was een kwakkeljaar voor de sector vanwege de lage melkprijzen. In vergelijking met 2015 is de verkoop van melkinstallaties afgenomen met 28 %, die van koeltanks met 24 %. We stellen een bescheiden herstel vast begin 2017 dankzij een stijging van de melkprijzen. De verkoop van melkinstallaties is toegenomen met 14 % ten opzichte van de eerste helft van 2016, terwijl er 47 % minder koeltanks verkocht werden. De constructeurs van landbouwgebouwen en stallen zijn positiever gestemd. Ze hebben opnieuw meer vertrouwen en daardoor zijn er ook nieuwe investeringen gepland. Over het algemeen gaat het over ‘kleinere’ renovatieprojecten, maar er is ook interesse voor nieuwe bouwprojecten. Door de stijging van de prijs van het varkensvlees begin dit jaar, werd er een hogere vraag naar varkensstallen genoteerd (vóór de prijsdaling op het einde van het jaar). De groei van de aardappelverwerkende nijverheid maakt dat er meer en meer opslagplaatsen en loodsen in aanbouw zijn.

3: MATERIEEL VOOR TUINEN EN GROENVOORZIENINGEN

De sector maakte in 2016 een heel goed jaar door (stijging van de verkoop met 8 % ten opzichte van 2015). Deze positieve trend zet zich door begin 2017 met een verkoop die 30 % hoger ligt dan in de eerste helft van 2016. De verkoop van machines met een accu doet het ook bijzonder goed. De leden stellen ook al enkele jaren een steeds grotere vraag naar robotmaaiers vast. In deze gunstige context heeft meer dan de helft van de bedrijven van de sector de intentie om in 2018 één of meer werknemers aan te werven.

4: DISTRIBUTIE

De federatie hangt een beeld op van de distributiesector in België die uit meer dan 900 concessiehouders bestaat (die actief zijn in de tuin- en landbouwsector). Het gemiddelde aantal werknemers bij die distributeurs bedraagt 5,8 vte’s (voltijdse equivalenten).

Wat de landbouwconcessies betreft, hebben we van 2014 tot 2017

  • een daling met 6,7 % van het aantal A-dealers vastgesteld.
  • Het aantal concessies dat slechts 1 merk van tractoren verkoopt, is geëvolueerd van 55 % naar 81 %. Het aantal agenten dat 2 merken van tractoren verkoopt, is gedaald en vertegenwoordigt nog amper 15 % van de sector. De Belgische en Europese trend neigt naar de verkoop van één enkel merk.

 



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer