Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 jun 2017 15:43 

Onderzoekers maken vlotter stikstof uit lucht bruikbaar


Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen slaagden erin om stikstof uit de lucht, die normaal nergens mee reageert, op duurzame wijze om te zetten in een vorm die levende wezens kunnen gebruiken.
De Standaard

Ze gebruikten daarvoor een 'glijdende boog', waarbij de elektroden van elkaar wegwijken en het plasma zich op elk moment de beste positie kan zoeken. Die aanpak blijkt zeer energie-efficiënt.
Stikstofgas is met zijn driedubbele binding zo stabiel dat je er zo ongeveer niets mee kunt doen. Je ademt het in, en ademt het onveranderd weer uit. Toch zijn stikstofatomen, in de vorm van aminen, amiden en nitraten, een essentieel onderdeel van levende wezens. Gelukkig zijn er een paar bacteriën die over voldoende chemische kracht bezitten om luchtstikstof te kraken tot losse atomen die wel biologisch inzetbaar zijn. Zij voorzien alle andere levende wezens van bruikbare stikstof. De vlinderbloemige 'groenbemesters' die boeren onderploegen om hun bodem aan te rijken met stikstof, kregen die biologische stikstof cadeau van bacteriën die in hun wortels leven.

De kunstmestindustrie moet haar biologisch beschikbare stikstof ook uit de lucht halen, maar in tegenstelling tot bacteriën heeft ze daar enorme installaties, hoge drukken en temperaturen en dure katalysators voor nodig. Duurzaam is anders. Behalve dat Haber-Bosch-procedé is er nog een tweede manier om luchtstikstof te kraken: een vonk door lucht jagen. Dan krijg je stikstofoxiden. Onze automotoren spuwen die continu uit. Alleen zijn ze nogal moeilijk af te scheiden uit onze uitlaatgassen, en is opstoken van fossiele brandstoffen in motoren sowieso niet de meest efficiënte manier om ze te maken. Daar waren motoren nooit voor bedoeld.

Onderzoekers overal ter wereld proberen daarom stikstofoxiden te maken met een beter beheerste en meer energie-efficiënte continue vonk, een zogenaamd plasma. Dat krijg je bijvoorbeeld als je continu een elektrische vonk laat overspringen tussen twee elektroden. Als je de elektriciteit voor dat plasma opwekt met wind-, zonne- of andere groene energie, heb je een duurzame bron voor je stikstofoxiden. En dus voor meststoffen waarmee je planten kunt voeden, en zo ook dieren en mensen.

Alleen, duurzaam is niet genoeg. Je moet het ook nog grootschalig, efficiënt, praktisch, niet vervuilend, snel en goedkoop kunnen doen. Op dat punt hebben de Antwerpse onderzoekers, onder leiding van Annemie Bogaerts, en hun Eindhovense collega's een stap vooruit gezet. Ze gebruikten een 'glijdende boog', waarbij de elektroden van elkaar wegwijken en het plasma zich op elk moment de beste positie kan zoeken. Die aanpak blijkt zeer energie-efficiënt. Ze konden ook aantonen hoe dat komt: hun plasma breekt het N 2 niet zozeer kapot door het te verhitten (wat veel energie kost), maar door het kapot te trillen. Dat inzicht hielp hen weer om het proces nog efficiënter te maken.

“Op onze manier heb je geen gigantische installaties nodig, maar kan een individuele boer op een afgelegen plaats in een ontwikkelingsland zijn eigen duurzame meststof maken, bij lage temperatuur, met ter plaatse opgewekte zonne- of windenergie”, aldus Bogaerts. “We hebben het plasmalandbouw genoemd. Het is ook een goede manier om, op een moment dat je zonnecellen of je windmolen meer elektriciteit produceren dan er op dat moment nodig is, die overtollige elektriciteit op te slaan. Niet in een batterij, maar als meststof.”



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer