Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 26 mrt 2025 19:16 

Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen


In opdracht van het Beleidsdomein Omgeving van de Vlaamse Overheid heeft ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) gedurende 1 jaar continue metingen uitgevoerd op 4 traditionele Vlaamse melkveestallen. Het resultaat is een ILVO-rapport, gepubliceerd op 25 maart 2025, met hierin de resultaten van de meetcampagne waarbij ammoniakemissies van 4 melkveestallen bemeten werden.

De verzamelde meetresultaten tonen grote verschillen in ammoniakemissies tussen de bemeten stallen en laten een belangrijk effect zien van het bevuild vloeroppervlak in de stal.

U vindt de samenvatting en het rapport ‘ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen(opent in nieuw venster)’ op de website van ILVO.

Het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV)(opent in nieuw venster) en het Administratief Team (AT) zullen dat rapport verder analyseren.

Voortgangsrapport PAS 2024

Het Voortgangsrapport PAS 2024, kortweg VORA PAS 2024, is een eerste in een reeks van rapporten die in het kader van het Stikstofdecreet jaarlijks gepubliceerd zal worden. Het Departement Omgeving maakt die rapportering samen met experts van VMM, VLM, ANB, INBO en VITO op.

Het VORA PAS 2024 onderzoekt:

  • hoe de trend in de stikstofuitstoot en -deposities in Vlaanderen evolueert tussen 2015 en 2022
  • in hoeverre die evolutie op schema zit om de doelstellingen van de Programmatorische Aanpak Stikstof en het Stikstofdecreet te realiseren
  • de toepassing van de drempelwaarden van de beoordelingskaders.

Analyse gebeurt altijd op basis van de meest recente informatie. Het rapport focust op trends en inzichten op stikstofgevoelige natuur binnen de habitatrichtijngebieden (SBZ-H).

De doorwerking van de maatregelen van het Stikstofdecreet kunnen in dit VORA nog niet ingeschat worden. De vastgestelde evolutie in stikstoftoestand en in cumulatieve impact zijn dus het gevolg van autonome ontwikkelingen of van maatregelen die in de betrokken periode reeds toegepast werden. De volgende voortgangsrapporten (vanaf VORA 2025) zullen dieper ingaan op de resultaten van de monitoring en de uitvoering van de bronmaatregelen.

De technisch-wetenschappelijke onderbouwing gebeurde door VITO:



  Nieuwsflash
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer