Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jan 2025 13:28 

Belgische diervoedersector harmoniseert berekening klimaatimpact


De Belgian Feed Association (BFA) zet opnieuw een belangrijke stap op vlak van duurzaamheid door de berekening van de klimaatimpact van voeders (LCA) te uniformiseren.

Dankzij een geharmoniseerde aanpak, gebaseerd op Europese rekenregels (PEFCR) en een wereldwijde grondstoffendatabank (GFLI), kunnen bedrijven nu objectief en consistent de milieu-impact van hun voeders berekenen.
 “De origine van de gebruikte grondstoffen en de samenstelling van het voeder bepaalt in belangrijke mate de klimaatimpact van het stukje vlees op ons bord of de melk die we drinken,” zegt Katrien D’hooghe, Managing Director van BFA. “Als sector nemen we daarom onze verantwoordelijkheid om deze impact beter en gedetailleerder in kaart te brengen. We hebben samen met de brancheorganisatie voor de varkenssector, Pork.be, en met het Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO) de handen in elkaar geslagen binnen het project KL.VAR.KETEN.Footprint en de methodiek voor het berekenen van de klimaatimpact van diervoeders verfijnd.”

Erkende tools en gecertificeerde methodiek
Om ervoor te zorgen dat bedrijven de Europese Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR)-berekeningsregels volgen en gebruik maken van de juiste emissiedata uit de wereldwijde GFLI-databank, werden verschillende rekentools gebenchmarkt. Momenteel zijn er 3 tools erkend.
Vanaf 2025 zullen BFA-leden uitsluitend met erkende rekentools werken. Bedrijven kunnen zich ook laten certificeren door een onafhankelijke derde partij. Daarvoor werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de algemeen erkende voederveiligheidsstandaard “Feed Chain Alliance Standard” (FCA), beheerd door Ovocom. “Hiermee garanderen diervoederbedrijven aan marktpartijen dat zij een erkende tool correct gebruiken,” legt D’hooghe uit.

Ketenaanpak en marktvraag
Ook de retailsector ziet de meerwaarde van deze uniforme aanpak. Via deelname aan het Science Based Targets-initiatief (SBTi) streeft Delhaize ernaar om de CO2-uitstoot te verminderen. “Wij hebben ons voorgenomen om tegen 2030 onze uitstoot met 45% te reduceren in de producten die we aanbieden (t.o.v. 2018),” zegt Charlotte De Vroey, Sustainability Director bij Delhaize. “Zo vragen we sinds 2024 van onze leveranciers, bijv. in de varkenssector, om de klimaatimpact van hun producten op uniforme wijze te berekenen. We ondersteunen de aanpak van BFA dan ook voluit en hebben deze geïntegreerd in onze duurzaamheidsaanpak.”

Een gezamenlijke stap naar duurzaamheid
De geharmoniseerde aanpak voor de berekening van de klimaatimpact van diervoeders is opnieuw een belangrijke stap naar een duurzamere diervoedersector. “De impact van onze sector reduceren vraagt om samenwerking, transparantie en innovatie,” concludeert D’hooghe. “Deze aanpak biedt niet alleen ecologische voordelen, maar versterkt ook het vertrouwen in de keten.”

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer