Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jul 2024 03:17 

10e maand na elkaar veel regen


Al voor de tiende maand op rij valt er meer neerslag dan in een gemiddelde maand en dat is nooit eerder gebeurd. Opvallend is dat de gemiddelde waarden de voorbije jaren nog maar zelden worden benaderd: ofwel is het erg droog, ofwel is het erg nat. “Het bewijst dat we meer dan vroeger voor langere periodes aan extreem weer vasthangen”, zegt weerman David Dehenauw. Hoe komt dat? En wordt het nog beter?

De gewone sterveling verbeet vrijdagochtend de teleurstelling, maar op het KMI keken ze vol verwachting naar het prachtige wolkendek van waaruit de regen onophoudelijk naar een nieuw record druppelde. En ja hoor, in de loop van de voormiddag werd in Ukkel het juligemiddelde van 76,9 millimeter gehaald en ruimschoots verbeterd. Voor de tiende maand op rij valt er meer neerslag dan in een gemiddelde maand. Veertig jaar geleden was zoiets ondenkbaar, met dank aan de droge humor van Armand Pien, maar wat zegt zo’n record weerman David Dehenauw? “Het is opvallend dat dit nu al op 12 juli wordt gehaald”, zegt hij. “Dat we zoveel neerslag krijgen, komt omdat we steeds blijven hangen onder lagedrukgebieden, maar ook klimaatverandering, de slechte ligging van de straalstroom en de zeewatertemperaturen in de Atlantische Oceaan en de Noordzee spelen een rol. Die hoge temperaturen bevorderen de verdamping en de vorming van wolken en lagedrukgebieden.”

Na een kletsnatte maand mei en een redelijk natte junimaand zitten we nu op koers voor een verzopen maand juli. Maar het geheugen is kort: de zomermaanden van 2021 waren pas écht om te huilen, met als dieptepunt de dodelijke overstromingen in de Vesdervallei. Drie jaar geleden was juni erg nat en viel in juli zelfs 166,5 millimeter neerslag, de vijfde natste julimaand sinds het begin van de metingen. Daarna volgde een heel sombere augustus, waarna het pas in september ein-de-lijk nagenoeg droog bleef. “2021 was de natste zomer sinds 1833. In Ukkel viel toen 410,7 millimeter neerslag, een record”, zegt Dehenauw. “Vorig jaar was de zomer evenmin fameus. Tot het september werd en we een hittegolf kregen.”

  Extremer weer

“In vergelijking met vroeger hebben we vaker voor langere periodes hetzelfde weertype, waardoor de kansen op extremen uiteraard groter worden. Als we de lente en zomer van 2017 tot 2020 bekijken, dan merk je dat vier jaar na elkaar het voorjaar en een groot deel van de zomer extreem droog waren. 2021 was dan heel nat, terwijl het jaar daarop opnieuw te droog was. Vorig jaar hadden we een slecht voorjaar en een slechte zomer, al hadden we tussen half mei en eind juni ook droog weer. Steeds meer extremen en afwijkingen, dus, al zullen we zeker ook nog normale zomers beleven.”

Blijf op de hoogte

Krijg een melding bij belangrijke berichten over Breaking nieuws.

Voor sommigen mag een regenrecord verdwijnen naar een plaats waar de zon niet schijnt, maar wat zijn de voorspellingen de komende dagen? “Zaterdag wordt het wisselvallig met buien die van west naar oost trekken”, zegt Dehenauw. “In de namiddag krijgen we vooral in het westen droger weer met wat zon. Zondag blijft het nagenoeg droog. Maandag wordt het warmer met temperaturen tot 26 graden. Jammer genoeg eindigt die dag met onweer. Dinsdag krijgen we nog een bui, waarna het tot het weekend droog blijft. We krijgen heel veel zon en het wordt zo’n 24 à 25 graden. Net voor of net na de nationale feestdag slaat het weer opnieuw om.”

 


  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer