Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mrt 2024 10:47 

Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen


BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
België en aardappelen, dat is een gouden combinatie! We telen hier zo’n 100 000 hectare van deze culinair diverse teelt. De voedingsketen rond de aardappel biedt werk aan duizenden mensen in ons land. Een prestatie om u tegen te zeggen.

Maar eerlijk, in het veld zijn aardappelen een beetje ‘lui’. De plant is niet erg efficiënt in het opnemen van voedingsstoffen via hun ondiepe wortels in de bodem. Gelukkig kan je er als landbouwer voor zorgen dat die efficiëntie omhoog gaat, wat zorgt voor meer rendement en minder verlies van meststoffen. De juiste voorbereiding, een aangepaste bemesting en goede opvolgteelten, zorgen immers voor duurzaam en optimaal nutriëntengebruik in de aardappelteelt.

BELFertil, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van de minerale meststoffen en biostimulanten en Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappel-verwerking en -handel, staken de koppen bij elkaar en geven op een gloednieuwe website een overzicht van alle informatie rond duurzame bemesting van aardappelen. Het wetenschappelijk advies werd verzekerd door Prof Geert Haesaert, Gewoon hoogleraar, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.

Goede bemestingspraktijken voor de aardappelteelt promoten om zo stikstofverliezen te beperken, daar gaan we voor! De stikstofgebruiksefficiëntie willen we tegen 2030 doen stijgen naar 70%. Ambitieus, maar met de juiste tips is het zeker haalbaar.

Niet alleen telers, maar ook teeltbegeleiders en agronomen uit de aardappelverwerkende industrie, bemestingsadviseurs en overheden kunnen hier terecht voor meer inzicht in de uitdagingen en oplossingen.

Samen gaan we voor een preciezer gebruik van minerale meststoffen, een hogere aardappelkwaliteit, een lagere kostprijs en minder milieudruk. Win-win dus!

Ga naar de website www.duurzaambemesten.be en ontdek er alles over goede praktijken, stikstofefficiëntie en heel veel tips voor duurzaam bemesten bij aardappelen!

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vůůr 30 april inLees meer