Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 feb 2024 18:47 

Landbouwers bezetten toegangswegen naar Antwerpse haven


Vandaag kondigen jonge landbouwers aan dat ze de toegangswegen naar de haven zullen bezetten als verlenging van het groeiende protest van de afgelopen periode.

Anders dan protestacties en stakingen in andere sectoren zijn de landbouwers na hun acties naar huis terug gekeerd en zijn de protesten gestaakt, tot op heden worden wij echter onvoldoende erkend als essentiële sector.

Met deze actie willen de Vlaamse landbouwers hun volharding tonen en blijvende druk uitoefenen op de politieke onderhandelingen die volgden op eerdere protesten.  Ze willen de aandacht vestigen op essentiële kwesties die van grote invloed zijn op de toekomst van de landbouwsector. De actie van vandaag is georganiseerd door landbouwers zonder politieke of syndicale bindingen uit heel Vlaanderen.  Dit toont aan dat de daadkracht bij de landbouwers de afgelopen weken alleen maar gegroeid is.

Aangezien de landbouw een belangrijke bijdrage  levert aan onze economie en onze welvaart, kiezen de landbouwers er vandaag voor om filterblokkades op te zetten rondom de haven van Antwerpen.  Gezien het belang van de haven voor de economie en welvaart kan dit als symboliek tellen.  Als belangrijke economische sector vragen de landbouwers het respect en erkenning dat de haven en havenbedrijven ervaren ook voor hun deelsectoren en bedrijven. 

De symboliek van de actie rondom de haven en het feit dat ze ontstaan is in de buik van de landbouw, wijzen op de urgentie van de reeds aan de politiek voorgelegde kwesties: Het democratisch onwaardige stikstofdecreet, instandhouding van de open ruimte, erkenning van het pionierswerk en de innovaties inzake milieu en dierwelzijn en de mogelijkheid behouden tot een verdere uitbouw van een duurzame landbouw in Vlaanderen en met uitbreiding Europa.

Eveneens zijn ze het meer dan beu dat vooral NV-A steeds weer de polarisatie tussen natuur en landbouw aanwakkert en daardoor elk gesprek tussen de echte hoofdrolspelers onnodig ingewikkeld maakt.
Onze jonge, gemotiveerde en opgeleide  landbouwers hebben de sleutel tot een duurzame toekomst voor de landbouwsector in handen. Zij zijn de oplossing voor veel problemen waarmee we vandaag geconfronteerd worden op gebied van milieu en natuur. Zij zijn de toekomst van een duurzaam landbouwmodel en roepen steeds  luider op tot dialoog en constructieve toekomstgerichte oplossingen die de welvaart in Vlaanderen, België en Europa veiligstellen.

De landbouwers sluiten niet uit dat er marathon acties komen als de politiek het belang van de sector voor zich uit blijft schuiven, zij vragen actie NU!

Contactpersoon ter plaatse: Stijn Zelderloo
Telefoonnummer: +32 478 80 34 71

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer