Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jan 2024 15:41 

Bouwen in watergevoelig gebied binnenkort niet meer mogelijk in Antwerpen


Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigt voor 297,1 hectare watergevoelig gebied in de provincie Antwerpen een bouwstop aan. Hoewel de betreffende gronden ingekleurd zijn als woon- of recreatiegebied, zal erop bouwen binnenkort dus toch niet meer mogelijk zijn. Wie hierdoor schade lijdt, kan aanspraak maken op een schadevergoeding.

De aankondiging van Demir volgt op de eerdere aanduiding van 235 Vlaamse zones als signaalgebieden met een hoog risico op overstroming. Ondanks de watergevoelige status van deze gronden leverden lokale overheden volgens Demir nog te makkelijk bouwvergunningen af, met vaak waterschade aan woningen en gebouwen tot gevolg.

De Vlaamse regering hakt nu de knoop door en zal de betreffende gronden herbestemmen als ‘bouwvrij’. Daardoor wordt erop bouwen onmogelijk. “We zien wat voor miserie de West-Vlamingen op hun bord hebben gekregen met de enorme hoeveelheid wateroverlast. In de toekomst moet dat echt wel vermeden worden, vandaar deze nieuwe reeks beschermde watergevoelige gebieden”, aldus Demir.

Planschade
Voor de provincie Antwerpen gaat het over 44 gebieden verspreid over 297,1 hectare. De omvorming naar bouwvrij gebied zal dossier per dossier behandeld worden, inclusief openbaar onderzoek. Daarbij kunnen betrokkenen en omwonenden eventueel bezwaar indienen. Pas als het hele proces en eventuele beroepsprocedures doorlopen zijn, kan de Vlaamse overheid de bestemming van een gebied wijzigen.

“Eigenaars kunnen na de definitieve goedkeuring van elk dossier binnen de twee jaar een planschadeclaim indienen bij de Vlaamse overheid”, vervolgt Demir. “Na het doorlopen van de procedure, waarbij de landcommissies de eventuele planschade berekenen, zal de planschade betaald worden. De voorbije jaren werden hiervoor middelen gereserveerd voor een bedrag van ongeveer zestig miljoen euro.”

“Voor wie eerder al bouwde in een watergevoelig gebied, zal geval per geval moeten bekeken worden wat er moet gebeuren”, beweert Demir. “In veel gevallen gaat het om kleine gebouwen of verhardingen die door een lokale overheid werden vergund. Woningen afbreken is dus niet aan de orde. We zullen moeten bekijken of er in dat geval andere mogelijkheden zijn, zoals het aanleggen van waterbuffers.”

 


  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer