Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 13 dec 2023 11:07 

FrieslandCampina schrapt 1.800 banen, waarvan 58 in België


Het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt 1.800 banen, waarvan de helft in Nederland. In de Belgische vestigingen verdwijnen de komende twee jaar 58 jobs.

In oktober van dit jaar had de coöperatieve zuivelgigant FrieslandCampina, die in handen is van 15.137 leden verspreid over 9.927 melkveebedrijven in Nederland, België en Duitsland, al aangekondigd dat fors bespaard moet worden. Tegen 2026 gaat het om jaarlijks 400 à 500 miljoen euro.

Alleen was in oktober nog onduidelijk hoeveel banen zouden sneuvelen. Nu heeft de top van FrieslandCampina meer duidelijkheid gegeven. In totaal moeten 1.800 van de circa 22.000 jobs geschrapt worden, waarvan al 1.200 volgend jaar. De herstructurering betekent dat zowat 8 procent van het personeelsbestand verdwijnt. De helft van de afslanking gebeurt in Nederland, waar 900 banen geschrapt worden. Het bedrijf heeft vestigingen in 30 landen.

De ingreep moet een jaarlijkse besparing van 180 tot 200 miljoen euro opleveren. De resterende margeverbetering wil FrieslandCampina ‘evenredig’ verdelen tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst. Voor de realisatie van de kostenbesparingen wordt nog dit jaar een eenmalige kostenpost van maximaal 170 miljoen euro geboekt.

Topman Jan Derck van Karnebeek benadrukte in de toelichting aan zijn personeel dat de reorganisatie, die de naam Expedition 2030 kreeg, 'vrijwel alle onderdelen van de organisatie' zal treffen.

In ons land verdwijnen 58 banen, zegt Sarah De Meester, woordvoerster van FrieslandCampina België. De productie blijft daarbij gespaard. Er worden wel jobs geschrapt in onder meer de diensten marketing, verkoop en ICT. De melkreus heeft naast een commerciële zetel in Gent ook productiesites in Aalter, Bornem en Lummen. Wellicht wordt op alle vier de Belgische locaties geknipt in het personeelsbestand.

Of dat in België met ontslagen gebeurt, is nog niet duidelijk. Er zal overleg zijn met de vakbonden, zegt De Meester. Bij FrieslandCampina werken in België 1.272 werknemers.

De Nederlandse vakbond CNV verwacht dat vooral kantoorbanen sneuvelen. Of ook de productievestigingen worden geraakt, is nog niet zeker. 'De productie is de dobber waar het bedrijf op drijft. En daar zijn de afgelopen tijd al slagen gemaakt, zo zijn vestigingen samengevoegd', zegt vakbondsman Henk Jongsma.

Volgens de CEO, die sprak van een 'zwarte dag', is de reorganisatie een noodzaak om de kosten verlagen. 'De kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders', zei Van Karnebeek.

Inflatie boosdoener
FrieslandCampina kampt met tegenvallende resultaten. In de eerste jaarhelft zag de zuivelreus de nettowinst met 94 procent verschrompelen tot amper 8 miljoen euro. De nettowinstmarge, wat het bedrijf per 100 euro omzet aan nettowinst overhoudt, bedroeg amper 0,11 procent.

De boosdoener is in de eerste plaats de hardnekkige inflatie. Steeds meer consumenten laten de duurdere A-merken van FrieslandCampina (Chocomel, Nutroma, Fristi, Campina...) links liggen en kiezen voor de huismerken. Van Karnebeek maakt van de verbetering van de marges dan ook een topprioriteit.

In 2020 kondigde FrieslandCampina al een reorganisatie aan, waarbij duizend banen in Nederland, België en Duitsland werden geschrapt. Dat zou 100 miljoen euro miljoen aan besparingen opleveren. Toen werd als reden naar de coronacrisis verwezen.

 


  Nieuwsflash
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer