Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 dec 2023 11:07 

FrieslandCampina schrapt 1.800 banen, waarvan 58 in België


Het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt 1.800 banen, waarvan de helft in Nederland. In de Belgische vestigingen verdwijnen de komende twee jaar 58 jobs.

In oktober van dit jaar had de coöperatieve zuivelgigant FrieslandCampina, die in handen is van 15.137 leden verspreid over 9.927 melkveebedrijven in Nederland, België en Duitsland, al aangekondigd dat fors bespaard moet worden. Tegen 2026 gaat het om jaarlijks 400 à 500 miljoen euro.

Alleen was in oktober nog onduidelijk hoeveel banen zouden sneuvelen. Nu heeft de top van FrieslandCampina meer duidelijkheid gegeven. In totaal moeten 1.800 van de circa 22.000 jobs geschrapt worden, waarvan al 1.200 volgend jaar. De herstructurering betekent dat zowat 8 procent van het personeelsbestand verdwijnt. De helft van de afslanking gebeurt in Nederland, waar 900 banen geschrapt worden. Het bedrijf heeft vestigingen in 30 landen.

De ingreep moet een jaarlijkse besparing van 180 tot 200 miljoen euro opleveren. De resterende margeverbetering wil FrieslandCampina ‘evenredig’ verdelen tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst. Voor de realisatie van de kostenbesparingen wordt nog dit jaar een eenmalige kostenpost van maximaal 170 miljoen euro geboekt.

Topman Jan Derck van Karnebeek benadrukte in de toelichting aan zijn personeel dat de reorganisatie, die de naam Expedition 2030 kreeg, 'vrijwel alle onderdelen van de organisatie' zal treffen.

In ons land verdwijnen 58 banen, zegt Sarah De Meester, woordvoerster van FrieslandCampina België. De productie blijft daarbij gespaard. Er worden wel jobs geschrapt in onder meer de diensten marketing, verkoop en ICT. De melkreus heeft naast een commerciële zetel in Gent ook productiesites in Aalter, Bornem en Lummen. Wellicht wordt op alle vier de Belgische locaties geknipt in het personeelsbestand.

Of dat in België met ontslagen gebeurt, is nog niet duidelijk. Er zal overleg zijn met de vakbonden, zegt De Meester. Bij FrieslandCampina werken in België 1.272 werknemers.

De Nederlandse vakbond CNV verwacht dat vooral kantoorbanen sneuvelen. Of ook de productievestigingen worden geraakt, is nog niet zeker. 'De productie is de dobber waar het bedrijf op drijft. En daar zijn de afgelopen tijd al slagen gemaakt, zo zijn vestigingen samengevoegd', zegt vakbondsman Henk Jongsma.

Volgens de CEO, die sprak van een 'zwarte dag', is de reorganisatie een noodzaak om de kosten verlagen. 'De kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders', zei Van Karnebeek.

Inflatie boosdoener
FrieslandCampina kampt met tegenvallende resultaten. In de eerste jaarhelft zag de zuivelreus de nettowinst met 94 procent verschrompelen tot amper 8 miljoen euro. De nettowinstmarge, wat het bedrijf per 100 euro omzet aan nettowinst overhoudt, bedroeg amper 0,11 procent.

De boosdoener is in de eerste plaats de hardnekkige inflatie. Steeds meer consumenten laten de duurdere A-merken van FrieslandCampina (Chocomel, Nutroma, Fristi, Campina...) links liggen en kiezen voor de huismerken. Van Karnebeek maakt van de verbetering van de marges dan ook een topprioriteit.

In 2020 kondigde FrieslandCampina al een reorganisatie aan, waarbij duizend banen in Nederland, België en Duitsland werden geschrapt. Dat zou 100 miljoen euro miljoen aan besparingen opleveren. Toen werd als reden naar de coronacrisis verwezen.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer