Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 05 sep 2023 10:07 

Witte eieren: goedkoper én milieuvriendelijker


Een aantal supermarktketens, zoals Albert Heijn en Lidl, willen later dit jaar meer witte eieren in de rekken leggen dan bruine. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Witte eieren verkopen goed en zouden beter zijn voor het milieu, is de redenering. Toch is er volgens pluimvee-econoom Peter Van Horne nog een klik nodig in de hoofden van de consument.

Witte eieren beter voor het milieu? Het VRT 1-programma "Factcheckers" achterhaalde eerder al dat witte eieren inderdaad milieuvriendelijker zijn en dat om drie redenen:

    De kippen die witte eieren leggen, produceren meer eieren
    Ze hebben ook een langer productief leven
    En ze eten 7 gram minder per dag (want het zijn iets kleinere kippen)

Door over te schakelen op witte eieren zou de CO2-uitstoot kunnen verlaagd worden met 8.868 ton, berekende "Factcheckers" toen. Oftewel de CO2-uitstoot van 1.657 Belgische gezinnen voor een volledig jaar.

Delhaize springt niet mee op de kar. De winkel testte het aanbod uit tijdens een proefproject. "Na een aantal maanden moesten we vaststellen dat de klanten er niet echt warm voor liepen. Ze grepen terug naar de bruine eieren", legt woordvoerder Roel Dekelver aan onze redactie uit. "In het logistieke proces was er ook meer schade: witte eieren hebben fragielere schalen. Er was voedselverspilling." 

Het is niet altijd zo dat een witte kip witte eieren legt. "Strikt genomen bepaalt de kleur van de oorlel de kleur van de eieren", weet pluimvee-econoom Peter Van Horne. "Maar van de eieren in de supermarkt kan je zeggen: de witte exemplaren zijn van witte kippen, de bruine eitjes van bruine hennen. Dat is 1 op 1 gerelateerd."

In Nederland en Duitsland hebben de witte eieren de voorbije jaren opgang gemaakt. Van Horne: "Het is ook 8% goedkoper voor de boeren om een wit ei "te maken". Economische motieven spelen vooral een rol bij de switch. Winkels verkopen die eieren ook tegen een lagere prijs. En dat is in tijden van inflatie zeker belangrijk voor de consument."

De (Belgische) klant moet wel nog de switch maken in zijn hoofd, zegt kenner Van Horne. "Het is puur de associatie van vroeger waarbij de consument denkt dat bruin milieuvriendelijker is. Ze vinden dat beter, maar dat is nergens op gebaseerd. De kwaliteit en smaak zijn echt hetzelfde."

 


  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer