Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 jul 2023 14:02 

Colruyt oogst voor het eerst Belgische mosselen uit de commerciële zeeboerderij


Anderhalf jaar na de start van de bouw van de eerste commerciële zeeboerderij, op zo’n 5 kilometer voor de Belgische kust, is Colruyt Group volop bezig met de oogst van de eerste Belgische mosselen van eigen kweek. De groep zal de komende maanden zo’n 10 à 15 ton hangcultuurmosselen bovenhalen en in de vier markten van Cru aanbieden. ​ Intussen werkt de groep verder aan de uitbouw van de innovatieve zeeboerderij Westdiep. Recent werden extra mosseltouwen geïnstalleerd, zodat er volgend jaar een grotere hoeveelheid mosselen beschikbaar zal zijn. Daarnaast investeerde de groep in een eigen boot en trok het extra mensen aan. Zij zullen de opschaling van de zeeboerderij – die vandaag nog maar een kwart van de zone in gebruik neemt– in goede banen leiden.

Colruyt Group oogst voor het eerst Belgische mossel

Eindelijk Belgisch topproduct

Met een gemiddelde consumptie van 2,2 kg mosselen per jaar staat de Belg in de top van dé mosseleter van Europa1. In België was mosselproductie tot voor kort onbestaande ondanks het feit dat er in het Belgische deel van de Noordzee van nature mosselzaad aanwezig is en mosselen er perfect kunnen groeien. Daar wou Colruyt Group verandering in brengen. Daarom stapte het bedrijf een kleine 10 jaar geleden al in onderzoeksprojecten rond aquacultuur in de Noordzee. Drie jaar geleden, bij de inwerkingtreding van het Marien Ruimtelijk Plan dat commerciële activiteiten mogelijk maakte in de Noordzee, vroeg en verkreeg de groep de nodige vergunningen om in de Westdiepzone mosselen te kweken, en op termijn ook oesters en zeewier. Anderhalf jaar geleden ging de groep effectief van start met de bouw van een innovatieve zeeboerderij, de eerste in de Belgische Noordzee.

Vandaag is het eindelijk zover: de eerste bescheiden mosseloogst is een feit. “We zijn bijzonder fier dat we erin geslaagd zijn om Belgische mosselen aan te bieden aan de consument”, steekt Stefan Goethaert, kersverse CEO bij Colruyt Group van wal. De Belgische hangcultuurmosselen zijn bovendien van uitzonderlijke kwaliteit: “De rijke aanwezigheid van plankton in de Westdiepzone levert ons een lekker volle mossel op met een smeuïge, licht zilte smaak. Een echt uniek Belgisch product.”

Belang van aquacultuur voor België

Aquacultuur is vandaag de relatief sterkst groeiende sector binnen de wereldwijde voedingsproductie. (Bron: Belgisch Strategische Plan Aquacultuur 2021-2030)

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, pleit al jaar en dag voor het uitbouwen van een sterke aquacultuursector in België. “Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is het positief dat Belgische bedrijven nu hun expertise in de praktijk omzetten. Met de introductie van de Belgische mosselen door Colruyt Group krijgt de ontwikkeling van duurzame aquacultuur op de Noordzee een extra boost. Dergelijke investeringsprojecten zorgen ook voor bijkomende werkgelegenheid in de blauwe economie in onze regio. Het is dé innovatiesector bij uitstek.”

Ook Colruyt Group gelooft sterk in het potentieel van de Belgische Noordzee en neemt daarom een voortrekkersrol op in de uitbouw van een volwaardige aquacultuursector in België. “We zijn ervan overtuigd dat we met de zeeboerderij een belangrijke economische en maatschappelijke meerwaarde betekenen voor tal van spelers, zowel via directe als indirecte samenwerkingen, en bijdragen tot de uitbouw van een volwaardige aquacultuursector in België,” stelt Stefan Goethaert. ​

Minister Vincent Van Quickenborne, bevoegd voor de Noordzee, laat zich eveneens ambitieus uit over de toekomst van de Belgische Noordzee, "Deze eerste Belgische mosselen zijn een mijlpaal in de economische ontwikkeling van onze Noordzee. Als je weet dat we in Europa 70% van onze zeevoeding importeren, dan is er nog heel veel potentieel voor duurzame voedselproductie voor onze eigen kust. Dit is nog maar het begin van wat we met aquacultuur willen realiseren. Denk aan het potentieel van zeewierboerderijen. Daarmee kun je 26 ton veevoer per hectare kweken terwijl je aan land hooguit 5 ton haalt. En ook de mogelijkheid van oesterboerderijen in de Noordzee zijn we volop aan het onderzoeken. De Noordzee wordt de komende jaren alleen maar belangrijker”.

Meer informatie over het innovatief onderzoek rond en het belang van aquacultuur in België in de infofiches.

Duurzame, lokale mosselkweek

Colruyt Group hecht veel belang aan lokale en duurzame voedselproductie. “Door zelf de eerste commerciële zeeboerderij uit te bouwen, kunnen we hoge eisen stellen op vlak van duurzaamheid. We maken zoveel mogelijk gebruik van lokaal geproduceerde en gerecycleerde materialen, en kiezen resoluut voor hangcultuur”, stelt Stefan Goethaert. Dat heeft tal van voordelen. De mossellijnen kunnen meebewegen met de soms erg ruwe zeestroming, ze doen dienst als schuilplaats voor vissen en ander zeeleven waardoor de biodiversiteit in en rond de kweekzone vergroot en bij het oogsten wordt de bodem niet beschadigd. De mosselen groeien bovendien bijzonder snel door de rijke aanwezigheid van nutriënten in de Noordzee. Op anderhalf jaar tijd zijn ze al klaar voor consumptie, terwijl bodemcultuurmosselen makkelijk 3 à 4 jaar, of dubbel zoveel tijd, nodig hebben2. Precies daarin schuilt volgens de Belgische retailgroep heel wat potentieel: “We staan voor heel wat uitdagingen op vlak van voedselvoorziening, zoals de alsmaar stijgende vraag naar evenwichtige en duurzame eiwitbronnen. Wij geloven dat mariene eiwitbronnen, zoals mosselen, oesters en zeewier, daar een belangrijk antwoord op kunnen bieden,” aldus Stefan Goethaert. ​

Meer informatie over het duurzame én voedzame karakter van mosselen in de infofiche.

Lokale tewerkstelling en investeringen

Colruyt Group investeerde recent in een eigen boot voor de onderhouds- en installatiewerken, alsook voor de oogst. Daarnaast haalde het 3 specifieke profielen aan boord om de uitbouw van de zeeboerderij in goede banen te leiden. Met de komst van een operationeel manager, een projectingenieur en een kapitein ligt de focus, weliswaar na de eerste mosseloogst, op de verdere invulling van de huidige afgebakende kweekzone van 1 km². Vandaag zijn er 31 mossellijnen succesvol geïnstalleerd. Het doel is om in de eerste fase te evolueren naar 150 mossellijnen binnen de oppervlakte van 1 km² en zo de eerste fase van de zeeboerderij te voltooien.

“De infrastructuurwerken zijn een echt huzarenstukje”, verklaart Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij. “Zowel de ruwe condities eigen aan de Noordzee, denk aan stroming en golven, als de weersomstandigheden maken werken op zee allesbehalve evident. Ons team verricht echt pionierswerk. Van de bouw over de exploitatie tot de oogst, alles is nieuw en innovatief. Daarnaast stellen we hoge eisen aan veiligheid in alles wat we doen. Elke dag op zee leren we bij en zijn we trots op de vorderingen die we maken. We stellen nu alles in het werk om in 2024 een groter volume mosselen te kunnen oogsten.”

Meer informatie over de bouw van de zeeboerderij in de infofiche.

Mosselweekend bij Cru

Vanaf 21 juli zijn de Belgische mosselen van eigen kweek te koop in de 4 markten van Cru (Overijse, Dilbeek, Gent en Antwerpen) – zolang de voorraad strekt. En gedurende het ganse weekend (21-22-23 juli) kunnen de klanten bij Cuit (Overijse, Dilbeek en Gent) genieten van een heerlijke portie Belgische mosselen met brood. In de markten van Cru zelf stellen de medewerkers van het vismetier deze primeur voor aan de klanten aan de hand van proevertjes. (meer info over cru in conceptboekje)

1Bron: Zeevruchtengids.org, 2016.

2 Bron: Mosselvisserij - Vistikhetmaar

Factsheet_Belgische-Mosselen_NL_Belang-Aquacultuur-Belgie.pdf680 KBFactsheet_Belgische-Mosselen_NL_Bouw-Zeeboerderij.pdf962 KBFactsheet_Belgische-Mosselen_NL_Duurzaam-Voedzaam.pdf564 KBFactsheet_Belgische-Mosselen_NL_Innovatief-Onderzoek.pdf542 KB

 

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer