Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 jun 2023 13:14 

Verruim die opkoopregeling door de instapdrempel te verlagen


Waar wacht de regering op om de opkoopregeling voor varkens open te trekken en om meer varkenshouders de kans te geven om op vrijwillige basis afscheid te nemen van hun varkens? Angst voor eventuele negatieve effecten is ongegrond.

De kans op succes zou wel stijgen. Want van degenen die zich nu gemeld hebben, gaan er ook nog afvallen.

Het Algemeen Boerensyndicaat heeft steeds aangedrongen op een voldoende ruime opkoopregeling. Een ruime opkoopregeling, niet enkel gericht op de bedrijven met de grootste impact op natuur, zou de stikstofbelasting generiek doen dalen in Vlaanderen. Iedere bijdrage ter reductie van de stikstofuitstoot helpt ons om sneller zekerheid te kunnen krijgen op vergunningsvlak voor de blijvers en andere veehouders. Het was van in het begin duidelijk dat voor deze beperkte opkoopregeling het animo niet bijster groot zou zijn.

De Vlaamse Regering heeft vandaag de kans om deze fout recht te zetten en zo het volledige potentieel van een opkoopregeling te benutten. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt.

We blijven bij ons standpunt dat deze regeling opengesteld moet worden voor iedereen die boven de drempel van 0,025% impactscore zit, in plaats van vast te houden aan 0,5%.

Wij zijn er ook reeds langer van overtuigd dat een iets kleinere varkensstapel ook effectief zal bijdragen aan een betere positie van de Vlaamse varkenshouder. Waar langs aanbodzijde een stapje teruggezet wordt volgt een opwaartse prijscorrectie en een beter economisch resultaat. De Vlaamse  varkenshouders waren overigens in 2021, tijdens de bij wijlen felle discussies over de grootte van de varkensstapel en de zeer variabele markten, zélf vragende partij tot reductie van de varkensstapel op korte termijn. Wij blijven die vraag vandaag verder uitspreken en ondersteunen!

Naast de verlaging van de impactscore tot 0,025%, dient de Vlaamse Regering ook werk te maken van het wegwerken van een ander obstakel. Varkenshouders die in het recente verleden gebruik gemaakt hebben van VLIF-steun kunnen nu maar moeilijk instappen. Ze dreigen immers een groot deel van die steun te moeten terug te betalen.

Een ruimere opkoopregeling is in het belang van de gehele Vlaamse veehouderij. Een succes helpt de zware reductiedoelstellingen net iets behapbaarder te maken voor de collega-veehouders die doorgaan.

De resultaten van deze regeling moeten ook per direct opgenomen en verrekend worden in de totale stikstofregeling. De daling van de uitstoot zal goed te modelleren zijn, dus niets dat dit in de weg staat.

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer