Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mei 2023 08:40 

Valoriseren van nutriënten uit digestaat Proces naar ammoniumnitraat


Digestaat is het eindproduct na anaerobe vergisting van dierlijke mest of plantaardige reststromen. Via het BioDEN-project onderzoeken verschillende onderzoeksinstellingen of het stikstof- en fosforrijke digestaat, afkomstig van anaerobe vergisting, mogelijk te valoriseren is tot biogebaseerde meststof. Met andere woorden: gesloten nutriëntenkringlopen maken als alternatief voor kunstmest. We gebruiken hiervoor technieken zoals (vacuüm)strippen van ammoniak in combinatie met zure scrubbing, en fosforuitloging getest in zowel een labo- als industriële omgeving. In dit artikel geven we een overzicht van de eerste testresultaten.

  1.  
Organische meststoffen uit melkveemest

Partner KU Leuven onderzocht de N-verwijdering van digestaat via stripping-scrubbing met citroenzuur en CO2. Er was ook een analyse van de mogelijke meeropbrengst aan biogas bij recirculatie of navergisting van dit gestript digestaat. In overzichtelijke factsheets lees je de resultaten van de tests met digestaat afkomstig van melkveemest.

Factsheets Wat is stripping-scrubbing? Vacuümstripping gecombineerd met hoge reactorbelasting verhoogt methaanopbrengst

Partner Marmara University onderzocht het effect van zijstroom vacuümbehandeling op de methaanproductie in dagelijks gevoede, volledig geroerde anaerobe vergisters. Met als doel om het ammoniakgehalte in de vergister te verlagen door het digestaat op een recirculatielijn onder vacuüm te behandelen, waardoor de vergister met een hogere organische belasting kan werken. Hierdoor daalt de ammoniakconcentratie in de vergister tot onder het inhibitieniveau, waardoor meer biogas per volume-eenheid geproduceerd kan worden. Uit de test bleek dat bij 30 minuten vacuümtoepassing een verhoogde methaanopbrengst van 17,2% teweeg bracht, terwijl dit bij 45 minuten vacuümtoepassing al 30,2% was.

Testresultaten vacuümstripping Fosforuitloging en -neerslag

Vervolgens onderzocht partner Universiteit Gent de terugwinning van fosfor (P) uit de vaste fractie van digestaat en gestript digestaat via zure uitloging met behulp van conventionele zuren. Citroenzuur is gebruikt als uitloogmiddel en de P-uitloogprestaties ervan zijn vergeleken met zwavelzuur, een gangbaar middel in dergelijke processen. De P-terugwinning uit de vaste fractie met citroenzuur bleek opmerkelijk hoger (64%) dan die met zwavelzuur (29%).

Precipitatie van P in oplossing na de uitlogingsstap werd uitgevoerd met behulp van calciumhydroxide en magnesiumhydroxide, bij een pH van 8-8,5. Volledige resultaten hiervan komen binnenkort beschikbaar.

Testresultaten fosforuitloging en -neerslag N-mineralisatiedynamiek in de bodem

Om de N-mineralisatiedynamiek van de RENURE-producten (REcovered Nitrogen from manURE) in de bodem te beoordelen, zette Universiteit Gent in maart bodemincubatieproeven op. De experimenten zullen 120 dagen lopen om de stikstofdynamiek in de bodem te bepalen en te kunnen vergelijken met synthetische meststoffen (CAN) via het meten van de plantbeschikbare minerale stikstof in de bodem. De geteste bemestingsproducten, verkregen uit de stripping-scrubbingproeven van KU Leuven, waren: twee digestaten (N-gestript en N-rijk), vloeibare fracties van deze digestaten na scheiding via centrifuge en twee waswaters (ammoniumcitraat en ammoniumsulfaat). De bodemincubatieproef zal in juli worden afgerond.

Proefopzet bodemincubatie Nog meer onderzoek op de planning

Binnenkort start KU Leuven de experimenten op grote schaal, waarbij stripping-scrubbing gekoppeld wordt aan twee full-scale vergisters. Hiervan zullen Biogas-E en VCM een economische, technologische en ecologische doorrekening maken.

Marmara University werkt verder aan een laboschaalproef waarbij Fe-gemodificeerde biochar ingezet wordt als fosfaatadsorbens. Daarnaast test men ook de herwinning van fosfor uit de vloeibare fractie van digestaat in de vorm van struviet via kristallisatie op pilootschaal.

Bovendien zal Universiteit Gent in de komende maanden P-uitloogexperimenten uitvoeren met alternatieve zuren zoals waswaters (ammoniumsulfaat, ammoniumbicarbonaat en ammoniumcitraat) en een afvalzuurstroom (zwavelzuur + waterstofperoxide). Hun potentieel als uitloogmiddel zal worden vergeleken met de conventionele zuren. Daarenboven zullen in het tweede semester van 2023 potproeven worden uitgevoerd om de agronomische prestaties van P-bemestingsproducten op raaigras (Lolium perenne) te testen en zal men het P-arme product dat tijdens de P-uitloogproeven werd verkregen, beoordelen op zijn bodemverbeterende eigenschappen.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer