Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jan 2023 08:36 

C4 voor Demir


Vanuit zes verschillende gemeenten bolden boeren donderdagmiddag naar Maria-ter-Heide in Brasschaat.

In het Dennenhof vond daar een grote vergadering plaats over de erkenning als nationaal park van het Grenspark Kalmthoutse Heide. De boeren wilden zich tonen als eendrachtige sector met kritiek op dat natuurplan, en dat is gelukt. De slogans waren fors, maar de hele manifestatie, opgezet door ‘Landelijke Toekomst’ verliep zonder incidenten.
Het was een indrukwekkend gezicht aan de Bredabaan ter hoogte van Hotel Dennenhof. Een gigantische colonne tractoren kwam met veel getoeter aangereden. Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen parkeerden de boeren hun voertuigen netjes langsheen de Bredabaan. Het was helemaal niet de bedoeling het verkeer te blokkeren.

“Deze manifestatie is duidelijk. Er stonden hier ongeveer 100 tractoren. Alle betrokkenen en deelnemers aan de werkbank (de inspraakvergadering over het Grenspark, red.) zullen ons wel opgemerkt hebben. We hebben ons netjes aan de verkeersregels gehouden, er was weinig overlast. De actie is geslaagd. Er wordt te veel over ons gesproken en te weinig met ons. We worden bedreigd door de plannen rond het stikstofbeleid en het nationaal park”, zegt Sabina Vandeweyer, zelf melkveehoudster in Wuustwezel, namens de organisatie Landelijke Toekomst. Vooral dat vroegere opmerkingen over het hele natuurplan niet in de verslagen van de vorige vergaderingen zijn opgenomen, steekt bij de boeren.

De protesterende boeren kwamen uit Sint-Lenaerts, Brecht, Overbroek, Stabroek, Wuustwezel, Kalmthout en Kapellen. Allen vrezen ze dat het nationaal park hun activiteiten ondermijnt. “Uiteraard is het zo dat wij stikstof uitstoten, maar met de plannen voor het nationaal park komt de natuur steeds dichterbij. Ik vergelijk het graag met een olievlek, wij zitten echt in de verdrukking”, zegt Vandeweyer nog.

Martin Groffen, die de werkbanken mee organiseert en binnen zat te vergaderen, wil de boeren gerust stellen. “We starten in het Grenspark binnen de huidige grenzen. Als er al een uitbreiding komt, dan is dat alleen met gebieden die al een natuurbestemming hebben. Landbouwgebieden komen niet in aanmerking.”

Johan Van Gastel vertrok met een groepje collega’s vanuit Sint-Lenaarts, en lijst de inspanningen op die de boeren al leverden. Hij is al 27 jaar zaakvoerder van Aveve en zag de sector van voedings- en meststoffen enorm evolueren, ten gunste van milieu en natuur.“Door de aanpassing van het voedsel voor de koeien stoten zij al heel wat minder CO2 en methaan uit. De koemest is ook al milieuvriendelijker en steeds meer boeren maken gebruik van eigen grondstoffen om de akkers te bemesten. Ook de stallen zijn uitgerust met luchtwassers, die ammoniak tegenhouden.”

Een andere dreiging is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat Europa al goedkeurde, maar minister Zuhal Demir (N-VA) nog niet. Van Gastel: “Onduidelijkheid troef, want boeren worden daarin verplicht om bij het bemesten vijf meter van een waterloop te blijven. Hiermee wordt de Vlaamse boeren maar liefst 30.000 hectare vruchtbare grond onttrokken, goed voor drie miljard euro.”

Een andere dreiging is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat Europa al goedkeurde, maar minister Zuhal Demir (N-VA) nog niet. Van Gastel: “Onduidelijkheid troef, want boeren worden daarin verplicht om bij het bemesten vijf meter van een waterloop te blijven. Hiermee wordt de Vlaamse boeren maar liefst 30.000 hectare vruchtbare grond onttrokken, goed voor drie miljard euro. Uit een studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) blijkt nochtans dat bemesten op één, drie of zes meter geen verschil maakt qua stikstofresidu in de beek.”

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer