Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 12 jan 2023 17:34 

Agriflanders 2023: Open Vld pleit voor meer rechtszekerheid voor de boeren


De politieke partijen Open Vld, CD&V dienen aan hetzelfde zeel te trekken en geen campagne tegen elkaar te voeren, willen ze onze land- en tuinbouw beschermen tegen de onrealistische en nefaste regels die N-VA voor ogen heeft.

Open Vld neemt dit jaar voor het eerst deel aan Agriflanders, de grootste Vlaamse land- en tuinbouwbeurs. Vlaams parlementsleden Gwendolyn Rutten, Bart Van Hulle en Steven Coenegrachts en Europees parlementslid Hilde Vautmans luisteren er naar de bezorgdheden van de Vlaamse boeren. Volgens de liberale parlementsleden verdienen onze boeren meer rechtszekerheid. Alleen met stabiele en duidelijke regels kunnen ze immers blijven werken en investeren, wat cruciaal is voor onze economie en voedselzekerheid. 

Van donderdag 12 januari tot zondag 15 januari gaat in Flanders Expo in Gent Agriflanders door. Agriflanders is de grootste land- en tuinbouwbeurs in Vlaanderen met meer dan 350 exposanten. In halle 1 kan je dit jaar voor het eerst ook een stand van Open Vld vinden. Tijdens de vier dagen beurs zullen Vlaams parlementsleden Gwendolyn Rutten, Bart Van Hulle en Steven Coenegrachts en Europees parlementslid Hilde Vautmans luisteren naar de bezorgdheden van de Vlaamse boeren. 

Onze hardwerkende boeren leveren een grote bijdrage tot de welvaart in ons land. Ze zorgen er ook voor dat we niet afhankelijk zijn van de rest van de wereld voor onze voeding. De sector staat wel voor grote uitdagingen, onder meer op het vlak van klimaatverandering. Boeren weten dat de landbouw zich daaraan zal moeten aanpassen. Maar ze moeten natuurlijk wel duidelijkheid hebben over hoe ze zich moeten aanpassen om te kunnen blijven verder boeren. Net zoals alle andere ondernemers hebben ze nood aan duidelijke antwoorden op de vragen: Aan welke regels moeten ze voldoen? Welke zekerheid hebben ze als ze investeren?

Open Vld wil dat onze boeren een zekere blik hebben op de toekomst en dat de landbouw kan blijven zorgen voor welvaart en voedselzekerheid in onze regio. Volgens Open Vld kunnen onze boeren alleen maar blijven werken en investeren met rechtszekerheid en een stabiele regelgeving. 

Open Vld schuift daarom 4 principes naar voor. 

Ten eerste: Vergunningen die verleend worden door een overheid , moeten door diezelfde overheid nagekomen worden. Landbouwers hebben rechtszekerheid nodig om te kunnen ondernemen. Halverwege hun werk en investeringen een vergunning intrekken, dat kan enkel als de landbouwer daar zelf mee akkoord gaat.

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten“Onze boeren moeten kunnen vertrouwen op hun Vlaamse overheid. Dat kan alleen wanneer die haar gegeven woord en eigen regels nakomt. Halfweg de spelregels veranderen, dan speel je met mensen hun levenswerk en toekomst. Rechtszekerheid is ook rechtvaardigheid.”

Ten tweede: Landbouwers moeten zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en ze willen dat ook doen. Door innovatie en wetenschap is dit mogelijk. Landbouwers moeten wel voldoende tijd krijgen om die aanpassingen te kunnen doen.

Vlaams Parlementslid en zelf tuinbouwer Bart Van Hulle“Aanpassen betekent vaak investeren. Boeren willen investeren. Maar dan wel op een haalbaar tempo en in duurzame verbeteringen. Als je om de vijf voet nieuwe standaarden krijgt opgelegd, die andere investeringen vragen, kan je geen business plan opmaken. Je moet hen daar voldoende tijd geven.”

Ten derde: De overheid moet ervoor zorgen dat voldoende vruchtbare landbouwgrond gevrijwaard blijft voor landbouw.

Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts“Als we willen voorzien in onze eigen voedselvoorziening, dan zullen we daar ook de nodige ruimte voor moeten maken en vooral behouden. Je kan niet in het wilde weg alle grond blijven volbouwen en opknippen. De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de beschikbare ruimte zo slim en eerlijk mogelijk wordt ingedeeld.”

Tot slot: Landbouwers moeten op een respectvolle manier behandeld worden. Respect voor de boer, respect voor de generaties boeren die hen voorgingen en respect voor hun eigendom.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans“Als de oorlog in Oekraïne ons één ding geleerd heeft, is het dat we niet afhankelijk mogen zijn van het buitenland voor onze basisbehoeften. We moeten daarom vechten zodat de boerenstiel in Europa kan overleven. Zorgen dat het leefbaar is om te blijven boeren. Want het zijn onze boeren en boerinnen die dagelijks zorgen voor het beste voedsel, de beste producten. Ik kan me geen Vlaanderen voorstellen zonder boeren. Dus laten we respect tonen voor onze boeren, de boerenstiel ondersteunen en zorgen dat we meer eigen producten consumeren.

 


  Nieuwsflash
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer