Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 31 aug 2022 09:17 

Spoedberaad Europese energieministers over onbetaalbare kunstmest


De energieministers van de EU-landen komen vanwege de energiecrisis voor spoedberaad bijeen. Mogelijk al eind deze week praten zij over het instellen van een maximumprijs. De stijgende gasprijzen leiden tot sluiting van steeds meer kunstmestfabrieken, waardoor de Europese landbouw zonder kunstmest dreigt te komen zitten.

Vorige week besloten twee Poolse kunstmestproducenten, Azoty en Anwil, de productie te staken. Ook het Noorse Yara, met onder andere een vestiging in het Zeeuwse Sluiskil, schort de productie deels op. Het besluit kwam minder dan 24 uur nadat de grootste kunstmestfabriek van Groot-Brittannië ermee stopte. Ongeveer twee derde van de Europese kunstmestproductie ligt door de hoge gasprijzen stil.

Europa importeerde bijna 40 procent van de kunstmest uit Rusland. Voor bijna de helft van de voedselproductie worden minerale meststoffen gebruikt. Voor veel boeren worden de extreem hoge prijzen steeds lastiger om te betalen. Poolse agrarische organisaties hebben de noodklok geluid en zeggen dat de voedselproductie dit najaar stil komt te liggen. Ze wijzen erop dat CO2 een bijproduct van de productie van kunstmest is, wat ze nodig hebben als verdovingsmiddel in de vele Poolse varkensslachterijen.

Europese sancties
De hoge gasprijzen zijn een rechtstreeks gevolg van de Europese sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In juni besloten de ministers dat de EU-landen hun wintervoorraden 'tot elke prijs' zoveel mogelijk moesten opvullen, 'zodat we niet in de kou komen te zitten als de Russen de toevoer afknijpen'. Daarop heeft Rusland de leveringen aan EU-landen al ingeperkt waardoor de gasprijzen op de internationale markten enorm zijn gestegen.

Door de slinkende kunstmestvoorraden zullen de prijzen hoog blijven, wat een bedreiging kan vormen voor de voedselproductie, als boeren worden gedwongen om minder te produceren omdat er geen kunstmest meer te krijgen is. Daardoor dreigt ook voedsel voor de consument nog duurder te worden.

 


  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer