Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 aug 2022 11:23 

Investeren in wateropvang en -besparing met VLIF-steun


Om de impact bij extreme droogte te beperken vangt 62 % van de Vlaamse landbouwbedrijven hemelwater op. Daarnaast combineren de meeste land- en tuinbouwbedrijven 2, 3 of meerdere waterbronnen en passen ze ook waterbesparende technieken toe. Investeringen in dit kader kunnen duwtje in de rug krijgen met VLIF-steun.

Deze cijfers blijken uit een enquête bij de deelnemers van het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN). Op deze manier milderen de land- en tuinbouwers de impact van (extreme) droogte. De keuze van de waterbron hangt af van de beschikbaarheid, maar ook van de waterkwaliteit nodig voor de bestemming van het water.

57% van de landbouwbedrijven geeft aan doorheen het jaar ook andere waterbesparende maatregelen toe te passen, zoals waterzuinig reinigen van de stallen, drinkbakken met onder andere antimorsrand of drinknippels…

VLIF-steun mogelijk

Door de klimaatverandering zullen we ook in Vlaanderen steeds meer en langere periodes van droogte krijgen, afgewisseld met periode van intense regen. En dus kunnen landbouwers best nu investeren in wateropslag en waterbesparing. Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) geeft landbouwers die investeren in wateropslag en waterbesparing, daarom een duwtje in de rug. Meer informatie over het soort investeringen dat in aanmerking komt voor steun en de voorwaarden vind je via: VLIF-investeringssteun voor land- en tuinbouwers.

In de periode 2017-2021 heeft het VLIF 5,6 miljoen euro steun gegeven aan 1.055 goedgekeurde investeringen, wat zorgde voor 991.076 m³ bijkomende capaciteit van wateropvang en -opslag. De grootste volumes werden gerealiseerd via regenwaterreservoirs (46%) en -bassins (43%).

Gietwater is veruit de grootste bestemming van het opgevangen water (52%). Daarna volgen reinigen van stallen en materieel (13%), aanlengen van gewasbeschermingsmiddelen (8%), reinigen van werktuigen en machines (7%), drinkwater voor dieren (7%) en irrigatie (6%).

Meer resultaten van de LMN-bevraging zijn te vinden in het rapport Water tegen de droogte.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer