Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2022 11:42 

Droogte 2022: zomer houdt aan tot in september


Ook de laatste weken van augustus houdt het zonnige zomerweer aan, zegt Mievis. Veel zon, weinig regen en vaak erg warm: zo wordt augustus een kopie van juli. Die maand was de droogste sinds 1885 en de zonnigste sinds 2006. “De zomer van 2022 is op weg om een van de zonnigste te worden die ons land ooit gekend heeft. Dat heeft te maken met de invloed van hogedrukgebieden die ook in augustus ons weerbeeld blijven bepalen”, zegt Mievis.

Augustus is al meteen van start gegaan met hoge temperaturen met woensdag uitschieters van 32 graden. Daarna blijft het warm en droog. Het KMI ziet de maximumtemperatuur tot zondag 14 augustus niet onder de 24 graden gaan. Alleen vrijdag voorziet het KMI neerslag en dan is het wachten tot 13 augustus voor meer regen. “Ook in de tweede decade - tien dagen - van augustus krijgen we zonnig weer, weinig neerslag. Alleen in de laatste tien dagen lijkt de lucht instabieler te worden en is er kans op buien en mogelijk onweders”, zo zegt Mievis. Een hittegolf zit er wel niet meteen in.

En het houdt niet op in september. Ook die maand begint zomers. “Het weer in september zou dan moeten verdergaan op een zomers ritme: warm, droog en zonnig in het eerste deel van de maand”, zegt Mievis. Pas in de tweede helft van september zou het weer terug naar ‘normale’ waarden voor de tijd van het jaar gaan. “In het algemeen zouden we voor september boven de normale waarden voor temperatuur en zonlicht gaan en onder die voor neerslag”, besluit de weervoorspeller van Meteo België, die onder meer gebruik maakt van de seizoensmodellen van de belangrijkste meteorologische instellingen zoals Météo-France en het Europese weercentrum ECWMF in het Britse Reading.

Météo France zelf publiceerde zopas ook zijn voorspellingen voor de lange termijn. De Franse weerdienst durft zelfs al tot oktober vooruit te blikken. Wat de temperaturen betreft, verwacht Météo France voor de periode augustus-september-oktober “een scenario waarin het warmer dan normaal is voor gans West-Europa”. Ook wordt het “droger dan normaal” in een groot deel van Europa.

Eenzelfde scenario heeft het Nederlandse Weeronline in petto. Augustus wordt een “warme, droge en zonnige maand”, aldus de weerdienst. De temperatuur van de lucht ligt enkele graden hoger dan normaal en ook die van het zeewater blijft hoog. Die ligt normaal rond de 18 graden en bedraagt nu 20 graden. Het weerplatform geeft ook nog aan dat de kans op warme dagen van 30 graden of meer in augustus groot is. Maar een hittegolf komt er ook volgens deze weerdienst niet meteen eraan.

 


  Nieuwsflash
 
Stikstofoverleg in Nederland mislukt Lees meer
 
 
Droogte 2022: Frankrijk richt crisiscel opLees meer
 
 
Aanhoudende droogte 2022: West-Vlaamse boeren lijden zware verliezenLees meer
 
 
Europees kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie Lees meer
 
 
Brandpreventie op land- en tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier Lees meer
 
 
Droogte/hitte 2022: een uitdaging voor fruitteelt 2023Lees meer
 
 
Demonamiddag mechanische loofdoding Lees meer
 
 
Hoge geleidbaarheid water vraagt nodige aandacht Lees meer
 
 
Droogte 2022: grondwaterstanden verder gedaald Lees meer
 
 
Wereldvoedselprijzen dalen fors Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2022Lees meer
 
 
Droogte 2022: zomer houdt aan tot in septemberLees meer
 
 
Landbouwbarometer: prijs landbouwgrond stijgt minder snel dan in de afgelopen jaren Lees meer
 
 
Zaai groenbedekkers voor vergroening tijdig in Lees meer
 
 
Stevige groeicijfers voor de Vlaamse agrohandel in 2021 Lees meer
 
 
Droogte 2022: let op de kwaliteit van het water voor beregenenLees meer
 
 
Groei van de biologische sector vertraagt in 2021 Lees meer
 
 
Saneringsovereenkomst met 3M Lees meer