Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 apr 2024 08:19 

Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak


"Hoe kunnen we zo'n weinig rechtvaardige verdeling van de waarde in de hele keten - van cacao tot chocolade - toelaten?" Die vraag stelt koningin Mathilde maandagochtend op de Wereldcacaoconferentie, die nog tot woensdag plaatsvindt in Brussel en in het teken staat van hogere prijzen voor duurzame cacao.

"Strijden tegen de armoede van kleine cacaoproducenten, hen beter vergoeden dankzij eerlijke prijzen, de toegevoegde waarde beter verdelen doorheen de hele keten die van cacao naar chocolade leidt, zijn thema's die zeer pertinent lijken voor deze Wereldcacaoconferentie, aangezien ze beantwoorden aan talrijke Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die alle staten onderschreven hebben in het kader van de Verenigde Naties", zei koningin Mathilde.

De vorstin is pleitbezorger van die Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG's) van de Verenigde Naties, de zeventien doelstellingen die duurzame ontwikkeling op het economische, het sociale en het ecologische vlak over de hele wereld moeten stimuleren. In die hoedanigheid trok ze in maart naar Ivoorkust, 's werelds grootste cacaoproducent, waar ze een coöperatieve cacaoplantage bezocht in Méagui, in het zuidwesten van het land.

"Mijn recente bezoek aan Ivoorkust heeft me een beter inzicht gegeven in de problemen die gepaard gaan met de cacaoproductie", schetste koningin Mathilde. "De prijs en de duurzaamheid (van cacao, red.) zijn twee kanten van dezelfde medaille", benadrukte de vorstin. "Ik vergeet de boodschappen niet die ik in Ivoorkust kreeg van de actoren in de keten: dat cacao duurzaam moet worden, wat fatsoenlijk werk en een fatsoenlijke verloning voor de producenten, kinderen die naar school kunnen gaan en bossen die beschermd worden, inhoudt."

"Talrijk zijn de argumenten om de prijzen betaald aan cacaoboeren te verhogen", zei koningin Mathilde. Die zijn van economische, sociale en juridische aard. "Maar het sterkste argument is misschien wel van morele aard. Want hoe kunnen we zo'n weinig rechtvaardige verdeling van de waarde in de hele keten van cacao tot chocolade toelaten?", vroeg ze. "Rechtvaardigheid vraagt om een verhoging van de prijs die betaald wordt aan cacaoproducenten. We moeten de kloof dichten tussen het reële inkomen van de producenten en het redelijke inkomen waarnaar ze legitiem kunnen streven om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien."

Koningin Mathilde richtte ten slotte de aandacht op de rol van vrouwen in de sector. "Ik zie talrijke gebieden waar hun rol en competenties beter erkend en gewaardeerd zouden kunnen worden, zij het in de cacaoproductie zelf, zij het in de verwerking na de oogst, zij het in de verkoop. In dat opzicht kunnen vrouwencoöperaties een belangrijke rol spelen om hun autonomie, emancipatie en gerechtvaardigde aspiraties te bevorderen”, aldus de vorstin.

Op de termijnmarkt in New York is de cacaoprijs vrijdag met meer dan 6 procent gestegen tot een nieuw record van 11.722 dollar per ton. De prijs voor de grondstof zit al maanden in de lift en is alleen al in 2024 verdubbeld. Ondanks de ongezien hoge cacaoprijs, gaan de cacaotelers echter gebukt onder armoede, een veelkoppig monster dat ook als kinderarbeid en ontbossing op de plantages opduikt. Als de boeren geen hogere prijs krijgen voor hun cacao, kunnen ze immers niet structureel investeren in hun plantage en zien ze zich genoodzaakt hun kinderen aan het werk te zetten en illegaal de rijke grond van het regenwoud te ontginnen.

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer