Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 jun 2022 14:53 

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek


De Europese Commissie heeft dinsdag ingrijpende voorstellen gedaan om de natuur in Europa te herstellen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren. Van diverse kanten is stevige kritiek op de plannen van eurocommisaris Frans Timmermans. De voedselzekerheid op wereldniveau staat onder druk en daar gaat de commissie in de voorstellen aan voorbij.

De wetsvoorstellen die de Europese Commissie presenteerde zijn een vervolg op de biodiversiteitsstrategie en de van boer-tot-bord strategie. Voor de agrarische sector is het plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te reduceren in 2030. "We hebben vooruitgang geboekt bij de aanpak van de klimaatcrisis en vandaag voegen we twee wetten toe die een enorme stap voorwaarts betekenen in de aanpak van de dreigende ecocide", zei Frans Timmermans tijdens de presentatie. "Als we de natuur herstellen, kan zij blijven zorgen voor schone lucht, water en voedsel, en kunnen we ons beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatcrisis. Door het gebruik van pesticiden terug te dringen, dragen we ook bij tot het herstel van de natuur. Bovendien beschermen we op die manier de mensen die met deze chemische stoffen werken." Het voorstel moet nog wel door het Europese Parlement en de Raad worden geloodst.

De christendemocratische EPP fractie, waar onder meer het CDA en de ChristenUnie bij zijn aangesloten heeft kritisch gereageerd op het plan van de commissie. "Nu is niet het moment om met voorstellen te komen voor het reduceren van het gebruik van pesticiden en natuurherstel", liet Herbert Dorfmann, landbouwwoordvoerder van de EPP fractie in een statement weten. "We zitten in de ergste voedselcrisis van onze eeuw. De commissie moet dan niet met voorstellen komen die ten kosten kunnen gaan van de Europese voedselproductie."

Ook vanuit de agrarische sector komt kritiek. De duurzaamheidsdoelen worden ondersteund, maar de voedselzekerheid moet daarbij niet uit het oog worden worden verlore, hebben onder ander CEJA (verband van jonge boeren), Grain Club (verband van graanhandelaren), Crop Life Europe (vereniging van de chemische industrie) laten weten. Verschillende spelers vanuit de groene lobby zijn wel tevreden met het voorstel, maar zijn bang dat de discussie door het 'gelegenheidsargument voedselzekerheid' en tijd van oorlog' wordt gekaapt en dat er uiteindelijk te veel concessies door de commissie worden gedaan.

 


  Nieuwsflash
 
Het Vlaamse dierenwelzijnslabel Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over weidemelkLees meer
 
 
Vlaamse voedseltop en de oorlog in Oekra´ne Lees meer
 
 
Varkensbedrijven met hoogste stikstofimpact op natuur kunnen rekenen op stopzettingsvergoeding Lees meer
 
 
Rol van de Vlaamse landbouwers in lokale energiegemeenschapLees meer
 
 
Overleg met het Platform Voedselverlies Lees meer
 
 
Vlees blijft vaste plek op het bord van de Belg behouden Lees meer
 
 
Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek Lees meer
 
 
In 2022 meer zomergranen en korrelma´s, maar minder groenten Lees meer
 
 
Advies EC over het Vlaamse deel van het GLBLees meer