Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 jun 2022 14:53 

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek


De Europese Commissie heeft dinsdag ingrijpende voorstellen gedaan om de natuur in Europa te herstellen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren. Van diverse kanten is stevige kritiek op de plannen van eurocommisaris Frans Timmermans. De voedselzekerheid op wereldniveau staat onder druk en daar gaat de commissie in de voorstellen aan voorbij.

De wetsvoorstellen die de Europese Commissie presenteerde zijn een vervolg op de biodiversiteitsstrategie en de van boer-tot-bord strategie. Voor de agrarische sector is het plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te reduceren in 2030. "We hebben vooruitgang geboekt bij de aanpak van de klimaatcrisis en vandaag voegen we twee wetten toe die een enorme stap voorwaarts betekenen in de aanpak van de dreigende ecocide", zei Frans Timmermans tijdens de presentatie. "Als we de natuur herstellen, kan zij blijven zorgen voor schone lucht, water en voedsel, en kunnen we ons beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatcrisis. Door het gebruik van pesticiden terug te dringen, dragen we ook bij tot het herstel van de natuur. Bovendien beschermen we op die manier de mensen die met deze chemische stoffen werken." Het voorstel moet nog wel door het Europese Parlement en de Raad worden geloodst.

De christendemocratische EPP fractie, waar onder meer het CDA en de ChristenUnie bij zijn aangesloten heeft kritisch gereageerd op het plan van de commissie. "Nu is niet het moment om met voorstellen te komen voor het reduceren van het gebruik van pesticiden en natuurherstel", liet Herbert Dorfmann, landbouwwoordvoerder van de EPP fractie in een statement weten. "We zitten in de ergste voedselcrisis van onze eeuw. De commissie moet dan niet met voorstellen komen die ten kosten kunnen gaan van de Europese voedselproductie."

Ook vanuit de agrarische sector komt kritiek. De duurzaamheidsdoelen worden ondersteund, maar de voedselzekerheid moet daarbij niet uit het oog worden worden verlore, hebben onder ander CEJA (verband van jonge boeren), Grain Club (verband van graanhandelaren), Crop Life Europe (vereniging van de chemische industrie) laten weten. Verschillende spelers vanuit de groene lobby zijn wel tevreden met het voorstel, maar zijn bang dat de discussie door het 'gelegenheidsargument voedselzekerheid' en tijd van oorlog' wordt gekaapt en dat er uiteindelijk te veel concessies door de commissie worden gedaan.

 


  Nieuwsflash
 
Groen voor bouwshiftLees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet Lees meer
 
 
Britten hebben de duurste winkelkarLees meer
 
 
Canada zoekt agrarische immigranten om sector op peil te houden Lees meer
 
 
Gemiddeld 329/ha per jaar (gewone) pachtLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomst aan te vragen Lees meer
 
 
Uitzaai suikerbieten 2023 en regels van de dynamiek Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer