Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jun 2022 18:46 

Heropening internationale markten voor Vlaams varkensvlees na de Afrikaanse varkenspest


Vraag om uitleg over de heropening van een aantal internationale markten voor het Vlaamse varkensvlees na de Afrikaanse varkenspest
van Emmily Talpe aan minister Jo Brouns

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Minister, ik kom even terug op een dossier dat hier toch ook al verschillende keren aan bod is gekomen, namelijk de crisis in onze varkenssector en het feit dat we nog altijd in de nasleep zitten van de Afrikaanse varkenspest (AVP) die ons blijft achtervolgen. We hebben wel de AVP-vrije status herwonnen, maar stellen vast dat een aantal belangrijke landen, belangrijke afzetmarkten, onze varkens blijven weigeren. Ik wil daar toch even op ingaan, om te zien hoe we de toekomst daar tegemoetzien. We stellen immers vast dat bijvoorbeeld de Chinese markt, Wit-Rusland, Australië en Taiwan nog altijd njet zeggen tegen onze varkens en dat baart mij zorgen.

Het goede nieuws is dat van de 29 landen die eerder onze varkens niet meer wilden aanvaarden, er inmiddels 21 zijn die ze wel weer toelaten. We zien ook dat de Belgische export in 2021 ongeveer de helft van het geleden marktverlies heeft teruggewonnen. Dat is een heel goede zaak. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft dit met succes gedaan door transparante gesprekken te voeren, deel te nemen aan internationale studiebijeenkomsten en intensieve onderhandelingen. Zoiets verkrijg je niet zomaar. Daarvoor krijgen ze alvast een pluim.

Maar ik kijk ook richting de goede samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Op regionaal niveau hebben de gewesten zich ingezet om ook daar een en ander in beweging te krijgen. En dat gaat nu nog verder met het risicobeheer dat volgt na de openstelling van een aantal markten.

In een aantal artikelen zien we een aantal bezorgdheden rond bijvoorbeeld het jachttoerisme, dat een verspreiding van de ziekte zou kunnen teweegbrengen.

Ook kijkt men richting de consumenten en roept men hen op om geen vlees en dergelijke mee te brengen wanneer zij terugkeren uit het buitenland.

Minister, hoe schat u die evolutie, de heropening van de markten in?

Welke actieve bijdragen hebben Vlaamse instanties, zoals VLAM, geleverd aan die heropening?

Welke initiatieven worden momenteel nog genomen om bijvoorbeeld de heel belangrijke Chinese markt weer open te stellen?

Welke preventieve acties worden ontwikkeld om de verspreiding van het virus te voorkomen naar de consumenten toe enerzijds en naar jachttoerisme in het buitenland toe anderzijds?

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Collega Talpe, ik dank u voor uw vraag. Er is inderdaad een duidelijke vooruitgang merkbaar in de uitvoer naar de Filippijnen, dat zelfs een recordvolume optekende, en ook naar Korea.

De export naar China, Taiwan en Australië daarentegen werd eerder afgeremd. Het blijft voor een optimale vierkantswaardering dus belangrijk om te streven naar die betere en bredere markttoegang. Dat blijft het doel.

Het Belgian Meat Office van VLAM is, net als het departement, actief lid van de taskforce. Die taskforce is al drie keer bijeengekomen: op 12 januari van dit jaar, op 9 maart en recent op 18 mei. Aangezien VLAM nauw contact houdt met de productiesector en met de exportbedrijven kan VLAM op deze bijeenkomsten de vertaalslag maken tussen beleidskeuzes en het werkveld. VLAM blijft verder ook heel sterk inzetten op het delen van informatie en houdt de markten zelf ook actief op zijn radar.

De lange afwezigheid op bepaalde markten en het gebrek aan reismogelijkheden maken het niet eenvoudig om het doelpubliek van importeurs te interesseren. VLAM legt nu in eerste instantie de focus op het herwinnen van de open markten.

Het Departement Landbouw en Visserij draagt het thema op regelmatige basis uit via de gebruikelijke communicatiekanalen, zoals de website, nieuwsbrieven en dergelijke. Via contacten met de Hubertus Vereniging Vlaanderen wordt de informatie ook specifiek naar de jagers verspreid.

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord. 

Emmily Talpe (Open Vld)

Minister, ik wil dit nog eens onder de aandacht brengen. We hebben inderdaad vooruitgang geboekt. De helft van het verloren marktaandeel hebben we teruggewonnen. De Filippijnen was een grote opsteker.

Het is bijzonder frustrerend dat er vier jaar later toch nog een aantal markten hardnekkig blijven weigeren. Daar moeten we verder op inzetten. Ook VLAM heeft daar een belangrijke rol in te spelen.

Minister, u zegt dat VLAM initiatieven neemt om in de al heropende markten verdere inspanningen te doen. Ik weet niet wat dat concreet betekent. Ik zal daar een schriftelijke vraag over stellen, want het interesseert me wel hoe ze dit specifiek aanpakken. Als ik het goed begrijp, is VLAM niet bezig met het aanboren van nieuwe markten, maar focust het vooral op de al heropende markten. Misschien kunt u daar nog even dieper op ingaan.

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Het is inderdaad correct dat VLAM zich vooral focust op de landen waar we een afzet mogen realiseren. Dat klopt.

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Dank u wel voor dit korte antwoord. Het is belangrijk dat we volop inzetten op de heropende markten, maar nieuwe markten kunnen ook worden aangeboord. Hierbij is dat ook iets om mee te nemen.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer