Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mei 2022 09:53 

Europa bouwt corridors voor graan uit Oekra´ne


De Europese Commissie heeft een reeks voorstellen gelanceerd om Oekraïne te helpen zijn graan en andere landbouwproducten het land uit te krijgen. Door de Russische inval en de blokkade van de Oekraïense havens zijn reusachtige bottlenecks ontstaan die wereldwijd de voedselzekerheid bedreigen.

In normale omstandigheden is 75 procent van de Oekraïense graanproductie voor export bestemd. 90 procent van de export van graan en oliezaden gaat via de Zwarte Zeehavens, maar die zijn momenteel amper toegankelijk.

Daar wil Europa nu iets aan doen. De Commissie heeft een actieplan opgesteld om 'solidariteitsroutes' in het leven te roepen waarlangs de Oekraïense gewassen kunnen worden geëxporteerd. Omgekeerd moeten die verbindingen het ook mogelijk maken dat humanitaire hulp, dierenvoeding, meststoffen en andere importgoederen Oekraïne opnieuw vlot kunnen bereiken.

De Commissie roept transportbedrijven op om extra treinen, vrachtwagens en schepen ter beschikking te stellen en zal zelf een platform opzetten om aanbod en vraag aan elkaar te koppelen. De lidstaten moeten speciaal daarvoor ingerichte contactpunten in het leven roepen.

Momenteel staan duizenden treinwagons en vrachtwagens geblokkeerd aan de Oekraïense grens. De gemiddelde wachttijd voor treinen bedraagt 16 dagen, maar loopt op sommige plaatsen op tot 30 dagen. Het grootste probleem is dat de Oekraïense treinen doorgaans niet compatibel zijn met het Europese spoornetwerk, zodat hun goederen moeten worden overgeladen op andere treinen of op vrachtwagens. Intussen blijft nog veel graan opgeslagen in silo's in Oekraïne.

De Commissie vraagt de transportsector om prioriteit te geven aan de export van landbouwproducten uit Oekraïne. Spoornetbeheerders moeten hun tijdslots openstellen. Met de Oekraïense autoriteiten wordt aan een akkoord gewerkt om knelpunten weg te werken. Tot slot wordt de lidstaten gevraagd meer tijdelijke opslag van Oekraïense producten mogelijk te maken.

Op langere termijn wil de Commissie de heropbouw van het land gebruiken om meer infrastructuurverbindingen met Oekraïne op te zetten.

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) is tevreden met de plannen. “Enorme voorraden graan, zonnebloempitten en maïs zitten geblokkeerd in Oekraïne. Dat heeft economische gevolgen voor de rest van de wereld, tot onze frietjes die tijdelijk niet meer in zonnebloemolie kunnen gebakken worden, maar ook en vooral voor de Oekraïense boeren zelf die ervan moeten leven.” Hij wijst er wel op dat het opzetten van een humanitaire landbrug makkelijker gezegd is dan gedaan. “Het gaat vooral over een infrastructuurprobleem, infrastructuur die er niet is. We mogen dit probleem niet onderschatten, het is goed dat de Europese Commissie dit naar waarde schat en zich wil inzetten om de logistieke problemen maximaal te willen aanpakken.”

 


  Nieuwsflash
 
Stikstofoverleg in Nederland mislukt Lees meer
 
 
Droogte 2022: Frankrijk richt crisiscel opLees meer
 
 
Aanhoudende droogte 2022: West-Vlaamse boeren lijden zware verliezenLees meer
 
 
Europees kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie Lees meer
 
 
Brandpreventie op land- en tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier Lees meer
 
 
Droogte/hitte 2022: een uitdaging voor fruitteelt 2023Lees meer
 
 
Demonamiddag mechanische loofdoding Lees meer
 
 
Hoge geleidbaarheid water vraagt nodige aandacht Lees meer
 
 
Droogte 2022: grondwaterstanden verder gedaald Lees meer
 
 
Wereldvoedselprijzen dalen fors Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2022Lees meer
 
 
Droogte 2022: zomer houdt aan tot in septemberLees meer
 
 
Landbouwbarometer: prijs landbouwgrond stijgt minder snel dan in de afgelopen jaren Lees meer
 
 
Zaai groenbedekkers voor vergroening tijdig in Lees meer
 
 
Stevige groeicijfers voor de Vlaamse agrohandel in 2021 Lees meer
 
 
Droogte 2022: let op de kwaliteit van het water voor beregenenLees meer
 
 
Groei van de biologische sector vertraagt in 2021 Lees meer
 
 
Saneringsovereenkomst met 3M Lees meer