Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 feb 2022 09:21 

Monitoringrapport voor de paardensector


Vraag om uitleg over de verdere analyse van het geactualiseerde monitoringrapport voor de paardensector met het oog op beleidsmatige acties
van Cathy Coudyser aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

Mevrouw Coudyser heeft het woord.

Cathy Coudyser (N-VA)

Minister, begin oktober vorig jaar werd het geactualiseerde monitoringrapport over de paardensector in Vlaanderen gepubliceerd waarin getracht werd om het maatschappelijke en economische belang van de paardensector in Vlaanderen in kaart te brengen. Het gaat om een opvolgingsmonitoringsrapport van een aantal jaren geleden dat werd geactualiseerd.

Door een gebrek aan cijfermateriaal en aangezien het een diverse sector is met verschillende subsectoren, kon het rapport jammer genoeg geen algemene uitspraken doen over de paardensector in zijn totaliteit. Over een aantal deeltakken van de sector zijn er wel belangrijke evoluties vast te stellen. Ik zal er een paar opnoemen. Het totale aantal geregistreerde paardachtigen in Vlaanderen is de afgelopen jaren stelselmatig toegenomen, met 37 procent tegenover 2016. Het aantal stamboekleden met woonplaats in Vlaanderen is met 5 procent gedaald. Anderzijds is het aantal ingeschreven veulens afkomstig van een stamboeklid uit Vlaanderen in diezelfde periode met 27 procent toegenomen. De 23 erkende Vlaamse stamboekverenigingen tekenden in 2020 een omzet van 3,5 miljoen euro op, een toename van 20 procent ten opzichte van 2016.

Er zijn 108 erkende voortplantingscentra voor paarden en die hebben in 2020 samen een omzet gedraaid van ongeveer 21 miljoen euro. Het aantal erkende centra is op vijf jaar tijd wel stabiel gebleven, maar de totale geraamde omzet is wel met ruim de helft toegenomen.

Ook de export van levende paarden vanuit Vlaanderen naar het buitenland heeft in 2020 een omzet gegenereerd van bijna 65 miljoen euro, de helft fokdieren, de helft gebruiksdieren of slachtdieren. In vergelijking met 2016 is de totale uitvoerwaarde van Vlaamse fokpaarden nu 28 procent hoger. Die cijfers geven aan dat de paardensector in Vlaanderen belangrijk is en steeds meer in belang toeneemt.

Ik heb u daarover eind oktober een vraag gesteld in de commissie. U gaf aan dat de resultaten van dit monitoringrapport samen met de stakeholders zouden worden geanalyseerd in functie van toekomstig beleid inzake de paardenfokkerij en eventuele bijkomende acties.

U liet ook al uitschijnen dat dit geactualiseerde monitoringrapport de basis kan zijn voor een actualisatie van het Vlaams Actieplan Paardenhouderij dat dateert van 2009.

Minister, hebt u ondertussen samengezeten met die stakeholders? Hebt u de voorbije maanden dat rapport samen met hen geanalyseerd? Wie waren die stakeholders waarmee u contact had? Zijn er specifieke zaken aan bod gekomen die een uitbreiding zijn van het monitoringrapport of die dieper ingaan op een aantal zaken daaruit?

Tot welke concrete acties zouden deze concrete noden de komende beleidsperiode aanleiding kunnen geven?

Is het ondertussen al duidelijk dat het Vlaams Actieplan Paardenhouderij van 2009 dient geactualiseerd te worden? Zo ja, is er daarvoor een stappenplan en timing afgesproken? Tegen wanneer zou die actualisatie vorm krijgen?

Is er daarover afstemming gezocht met minister Demir, die zich eerder al bereid heeft getoond de nodige acties rond Omgeving te willen inpassen in dit actieplan met het oog op een gecoördineerde aanpak?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Mevrouw Coudyser, ik dank u voor uw vraag. Zoals u weet, is PaardenPunt Vlaanderen mijn vaste gesprekspartner wanneer het over de brede paardensector gaat. Als officiële koepelorganisatie en vertegenwoordiger van de paardensector in Vlaanderen en Brussel behartigen ze de belangen van de volledige sector en omvatten ze alle subsectoren, zoals de fokkerij, sport en recreatie.

Wat zijn de noden? Het is moeilijk om uitspraken te doen over de paardensector in zijn totaliteit. De nood aan structurele databronnen met betrekking tot de paardenhouderij komt duidelijk naar voren uit het rapport en werd besproken met PaardenPunt Vlaanderen. Er komt ook een nood aan een verdere ondersteuning van de Vlaamse erkende stamboekverenigingen uit naar voren, zowel inzake de afzet van hun fokproducten als inzake een verdere digitalisatie van hun werking.

PaardenPunt Vlaanderen is verantwoordelijk voor de uitvoering en actualisatie van het Actieplan dat in 2008 werd opgesteld. De acties die voortkomen uit de monitor van vorig jaar krijgen hier ook een expliciete plaats.

PaardenPunt Vlaanderen zal in 2022 een aantal van deze noden vertalen in zijn jaarprogramma, het zal hiervoor ook op financiële ondersteuning kunnen rekenen. Ik geef er u enkele mee. Ten eerste is het de bedoeling dat via PaardenPunt Vlaanderen in kaart wordt gebracht welke data beschikbaar zijn in de paardensector, voor welke data een structuur moet worden opgemaakt en welke stakeholders daarbij moeten worden betrokken. Ten tweede zal er daarnaast in overleg met de erkende stamboekverenigingen worden gewerkt aan de ontwikkeling van een digitale veulenmelding zodat de werking van alle Vlaamse erkende stamboekverenigingen verder kan worden gedigitaliseerd.

De voorzitter

Mevrouw Coudyser heeft het woord.

Cathy Coudyser (N-VA)

Minister, dank u voor uw antwoord. Ik begrijp dat het gebrek aan structurele data de werken bemoeilijkt, maar dat PaardenPunt in het jaarprogramma van 2022 daar specifiek aandacht aan wil besteden. Dat lijkt mij zeker belangrijk. Als wij de paardensector willen ondersteunen, is het van cruciaal belang dat we over voldoende data beschikken.

Ik heb ergens ook gelezen dat ...(onverstaanbaar)... , bijvoorbeeld van mensen die actief zijn in de paardensector, niet altijd even duidelijk aangeven over welke activiteiten het gaat. Misschien kan er daar verder werk van worden gemaakt?

Wat ik hier niet heb gehoord, is het verzoek van Paardensport Vlaanderen om de ruimtelijke mogelijkheden voor de sector te actualiseren. Want Paardensport Vlaanderen is van mening dat professionele paardenhouderijen ook een plaats moeten hebben in landbouwgebied. U hebt al aangegeven dat er vandaag reeds heel wat ruimtelijke mogelijkheden zijn in dat agrarisch gebied voor professionele paardenhouderijen, maar dat dat dieper moet worden uitgewerkt. Is er al vooruitgang geboekt rond dat dieper uitwerken? Moeten er nog aanpassingen gebeuren in samenwerking met ... (onverstaanbaar)...?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Het belangrijkste dat de monitor ons heeft geleerd, is dat er structureel onvoldoende informatie beschikbaar is. Daarom is dat de eerste stap die we volgend jaar zullen zetten.

Er zijn heel wat mogelijkheden inzake het ruimtelijke gebruik voor de paardensector, maar we maken een duidelijk onderscheid tussen fokkerijen enerzijds en recreatie en sport anderzijds. In ieder geval moeten we werk maken van een herziening van het besluit van de Vlaamse Regering (BVR) toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen. Ook daar zal de paardensport aan bod komen zonder een voorafname te doen in de ene of de andere richting.

Ik zie collega Rombouts de hele tijd in haar vuistje lachen en ik weet helemaal niet waarom. Heb ik iets verkeerd gezegd of niet? Want normaal kijkt ze kwaad als het gaat over de boeren, maar nu is ze aan het glimlachen of aan het monkelen. Maar we zullen het straks horen, want ze heeft haar handje opgestoken.

De voorzitter

Minister, ik vrees dat u het niet zult horen, want haar handje is weg en collega Rombouts heeft te kennen gegeven geen verdere vragen te hebben. Of toch, collega Rombouts? Maar eerst krijgt collega Coudyser het woord.

Mevrouw Coudyser heeft het woord.

Cathy Coudyser (N-VA)

Het lijkt mij logisch dat er prioriteit wordt gegeven aan de data. De vraag is natuurlijk wie dat moet doen: PaardenPunt zelf of in samenspraak met het departement. De vraag is in welke mate de digitalisering en de mogelijkheden om data te digitaliseren aan bod moeten komen.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat we evengoed inzetten op duidelijke ...(onverstaanbaar)....Want een fokkerij is inderdaad een agrarische activiteit en past dus perfect in agrarisch gebied. Iets anders zijn de maneges en zaken die tot recreatie behoren. Daar is nog werk aan de winkel. Het zou goed zijn dat er vanuit PaardenPunt Vlaanderen een mogelijke aanzet kan worden gegeven zodat we alleszins ... (onverstaanbaar)... met een juiste kennis van zaken...(onverstaanbaar)...

De voorzitter

Mevrouw Rombouts heeft het woord.

Tinne Rombouts (CD&V)

Voorzitter, de les van vandaag is dat, als ik de minister van haar melk wil brengen, ik moet lachen en niet boos moet kijken. Dat zou ik niet durven, minister. Ik ben altijd serieus.

Ik wilde een bijkomende vraag stellen, maar ondertussen heeft collega Coudyser haar slotpleidooi al gegeven. Daarom was ik wat verward.

Minister, ik wil mijn appreciatie uitdrukken over de opvolging, het actieplan en het overleg met de sector. Het is een ruime sector, een heel brede sector. Collega Coudyser heeft ernaar verwezen. Ik wil de vraag naar data mee ondersteunen. Want ik merk in de vraagstellingen of wanneer we willen weten op welke manier we een aantal zaken moeten aanpakken, de dataverzameling, het ontbreken van de data, toch wel een uitdaging is. Omgekeerd moeten we er natuurlijk wel voor opletten dat we de administratieve lasten niet te veel verhogen, want dat is vaak een risico als we naar dataverzameling kijken.

Minister, ik druk graag mijn appreciatie uit over de acties. We volgen dit zeker verder op.

Voorzitter, mijn excuses dat ik hier ben tussen gefietst. Ik had mijn handje opgestoken, maar we hebben elkaar gemist.

De voorzitter

Geen probleem, hierbij is dat gecorrigeerd.

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

Minister, ik heb een korte bedenking. Wat er in de paardensector gebeurt, is goed. Wat ik alleen mis – en ik begrijp dat wel, omdat het vaak wordt gelinkt aan de weddenschappen – is dat, wanneer er toekomstscenario’s worden uitgetekend voor de paardensector, er eigenlijk weinig of niets wordt gezegd over de rensport. Dat is ook een onderdeel. Het gegeven weddenschappen is een andere thematiek. We mogen die niet vermengen, laat dat duidelijk zijn. Maar ik denk dat er daarvoor de nodige aandacht moet zijn.

De voorzitter

Minister Crevits

Minister Hilde Crevits

Ik neem de opmerkingen mee. Er zijn niet echt zware aanvullende vragen. De opmerking van collega Vandenhove moet ik eens bekijken, daar kan ik niet meteen op antwoorden.

De voorzitter

Mevrouw Coudyser heeft het woord.

Cathy Coudyser (N-VA)

Ik dacht dat ik mijn slotbeschouwing al had gegeven, maar ondertussen zijn de collega’s ook nog eens tussengekomen.

Data zijn superbelangrijk. En verder is het belangrijk om goed na te denken over die ruimtelijke invulling.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer