Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 jan 2022 14:48 

Nieuwe friet- en chipsrassen aardappelen in proef (2021)


De rassenproeven leggen we jaarlijks aan in kader van het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen. In Kortrijk, Wannegem-Lede en Tongeren plantten we nieuwe frietrassen in het voorjaar (12 variëteiten) met op de eerste twee locaties ook nog 5 chipsrassen erbij.

De rassenproeven leggen we jaarlijks aan in kader van het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen. In Kortrijk, Wannegem-Lede en Tongeren plantten we nieuwe frietrassen in het voorjaar (12 variëteiten) met op de eerste twee locaties ook nog 5 chipsrassen erbij. 

De drie proefvelden werden geplant tussen 24 april en 7 mei. Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er steeds verschillen in groeiomstandigheden zelfs binnen het kleine Vlaanderen. Het groeiseizoen 2021 was gekenmerkt door een koude, trage start. Daarna volgende een wisselvallige zomer en een mooie maand september. Plaatselijk viel er heel veel neerslag op korte tijd (vooral in het oosten). Opbrengsten schommelden tussen de proefplaatsen van 33 ton/ha (Tongeren) tot 55 ton/ha (Kortrijk) voor de referentie Fontane. Lady Claire haalde gemiddeld 33,2 ton/ha. De onderwatergewichten lagen voor de frietrassen rond  390 g/5kg wat zeer gemiddeld is. Hierdoor waren er weinig problemen met de blauwgevoeligheid. De friet- en chipskwaliteit waren overwegend goed.

Rassenproef aardappelen (Kortrijk)

Daarnaast plantten we op drie andere locaties (Lennik, Bertem en Poperinge) ook nog een demo uit (1 parallel) met dezelfde rassen (in samenwerking met de Vlaamse Overheid en VTI Poperinge). Ook op deze velden werden tijdens het groeiseizoen diverse waarnemingen uitgevoerd.

Frietrassen

Bij de frietrassen nemen we steeds twee referenties mee namelijk Fontane en Innovator.

Fontane blijft met ruime voorsprong het belangrijkste ras in Vlaanderen en vorm dan ook hét referentieras bij de frietrassen. Bij de nieuwe rassen passen de volgende variëteiten ook in dit segment:  Babylon, Cardyma, Chenoa, Edison, Lugano, Palace en Virginia.

Enkele van de nieuwe rassen zijn een kruising met Innovator of behoren tot hetzelfde marktsegment. Omwille hiervan is ook Innovator één van de referenties. De nieuwe rassen Etana, Kelly en Shepherd vergelijken we met dit witvlezige ras.

 

Fontane en Innovator Chipsrassen

Het middenvroege chipsras Lady Claire aanzien we nog steeds als de referentie binnen de chipsrassen. De nieuwe chipsrassen in 2021 waren Austin, Louisa, Opal en SH C 909.

Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook het team akkerbouw van Inagro plaatst zijn kennis en advies op die website.

 


  Nieuwsflash
 
Update droogte 2022 Lees meer
 
 
India verbiedt export tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen Lees meer
 
 
Jo Brouns wordt nieuwe Vlaamse landbouwminister Lees meer
 
 
Droogte 2022: oppompverbod voor verschillende West-Vlaamse waterlopenLees meer
 
 
Droogte 2022: klimaatverandering voelenLees meer
 
 
Droogte 2022: we zullen er moeten aan wennenLees meer
 
 
Oorlog Oekra´ne: Frankrijk ontvangst 400 mio euro van Europa voor steun van de boerenLees meer
 
 
Landbouwers en uitbaters kijken hun volmachten voor het Mestbankloket best nog deze maand na Lees meer
 
 
Droogte 2022: Oost-Vlaanderen verbiedt oppompen van water Lees meer
 
 
Droogte 2022: agro-meteo berichten (30/4)Lees meer
 
 
Franse boeren zaaien meer zonnebloemen en minder ma´s Lees meer
 
 
Ventilus-hoogspanningslijn - Impact stralingseffecten op industrie en landbouw Lees meer
 
 
Openbaar onderzoek van de Vlaamse PAS en het bijhorende plan-MER gestartLees meer