Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jan 2022 06:37 

Erkenning crisis in varkenssector wordt verlengd


De erkenning van de varkenssector als sector in crisis wordt verlengd tot eind dit jaar. De varkenshouders krijgen in 2022 een vrijstelling van verplichte FAVV-bijdragen. Ook de lijst met landen die ons varkensvlees weren na de varkenspestcrisis drie jaar geleden lijkt korter te worden. Open Vld-kamerlid Robby De Caluwé legde deze actiepunten vandaag voor aan minister Clarinval. Die bevestigde de plannen uit te voeren. De minister komt daarmee tegemoet aan drie vragen uit het actieplan dat Open Vld gisteren voorstelde. “Dit is hoopgevend nieuws voor de sector”, reageert Robby De Caluwé.

Robby De Caluwé toonde zich zeer bezorgd over de toestand en vroeg andermaal actie van de minister in de richting van de zwaar noodlijdende varkenssector: “De prijzen blijven laag, de kosten hoog. De rekeningen en het mentaal welzijn in de varkenssector kleuren dieprood.”

Minister Clarinval bevestigde dat hij aan een vrijstelling van bijdragen voor het Sanitair Fonds van het FAVV werkt. Hier staat een bedrag van  3 miljoen euro tegenover. De minister wees er wel op dat Europa hiervoor nog instemming moet geven.

Kamerlid De Caluwé drong ook aan op een verlenging van de erkenning als sector in crisis. “De huidige erkenning loopt eind maart af, maar tegen dan zal de crisis zeker nog niet opgelost zijn”, stelde hij. Minister Clarinval kondigde daarop aan dat hij een verlenging beoogt tot eind 2022. De erkenning als sector in crisis maakt het mogelijk dat varkenshouders in moeilijkheden gebruik kunnen maken van een aantal faciliteiten, zoals uitstel van betaling, vrijstelling of verlaging van de sociale bijdragen.

Er volgde nog hoopgevend nieuws. De minister wilde meer transparantie in de keten, door aan het prijzenobservatorium van de FOD Economie te vragen een actualisatie uit te voeren van de analyse van de varkensprijzen en de marges in de varkenssector. “Deze studie verwacht ik de komende dagen in mijn bezit te hebben”, stelde Clarinval. Meteen is dat ook een goede basis om het ketenoverleg te activeren.

Diplomatieke actie richting China

Met betrekking tot de export kondigde de minister aan dat er momenteel nog tien landen zijn die hun markten voor Belgisch varkensvlees gesloten houden. De meeste landen sloten hun grenzen in 2018, na een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Voor Taiwan en Australië waren er hoopvolle signalen: “Het FAVV heeft antwoorden op vragenlijsten bezorgd aan beide landen en hoopt hen snel tot andere inzichten te bewegen”, aldus Clarinval.

Andere landen, zoals China en Wit-Rusland blijven koppiger. Robby De Caluwé drong aan op een assertieve strategie naar China, omdat die markt voor onze varkenssector van groot belang is. Minister Clarinval gaf aan dat hij ook rekende op inspanningen vanuit de minister van Buitenlandse Zaken en de premier. Ook daar komt de minister tegemoet aan het actieplan van Open Vld.

Actieplan varkenshouders Open Vld

Robby De Caluwé reageerde alvast tevreden op de aankondigingen van de minister: “Het is hoopgevend dat de minister tegemoet komt aan een aantal van onze vragen die we in ons actieplan voor de varkenssector hebben gericht aan het federaal niveau. De erkenning van de sector in crisis, de vrijstelling van de FAVV-bijdragen en de inspanningen om de Chinese markt te heropenen moeten de sector hoop geven.”

De Caluwé beklemtoont ook de ernst van de crisis: “Ik heb zelf een aantal varkenshouders bezocht en ben geschrokken van de omvang van de problemen. We kunnen de sector niet aan zijn lot overlaten. Daarom hebben we ook een actieplan opgesteld, want korte termijnmaatregelen zijn noodzakelijk maar niet voldoende. De sector moet een structurele omslag krijgen. Ik reken daarvoor ook op de nieuwe brancheorganisatie Pork.be en de goede wil van alle schakels in het ketenoverleg. Hopelijk volgt de oplevering van de studie over de prijzen in de varkenssector zeer snel, zodat het ketenoverleg en het beleid op basis van de meest actuele informatie gerichte maatregelen kunnen nemen om de sector uit de crisis te trekken.”

Het actieplan van Open Vld:

1.     Uitbouw van de brancheorganisatie Pork.be

2.     Aandringen op tijdelijke crisissteunmaatregelen bij Europa

3.     Erkenning sector in crisis verlengen op federaal niveau

4.     Creatie van meerwaarde en schaalverandering

5.     Heropening van de Chinese markt en versterking van onze exportpositie

6.     Ruimte om te innoveren en te experimenteren

7.     Werk maken van administratieve vereenvoudiging, digitalisering en constructieve handhaving

8.     Markttransparantie en risicobeheersing

9.     Slimme warme sanering waar nodig

10.  Rechtszekerheid voor de sector

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer