Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 jan 2022 18:28 

Marlutje, nieuwe burgemeester van de kleinste gemeente van het land Herstappe


Geen haar op haar hoofd die ooit dacht burgemeester te worden, maar het leven loopt soms raar. Marlutje Jackers is nog geen 37. Sinds 1 januari is ze burgemeester van faciliteitengemeente Herstappe, met voorsprong de kleinste gemeente van het land. Die ene gemeente waar alles anders is. “Maar neen, wij zijn geen Bokrijk, wij hebben hier ook internet.”

De knolseldersoep geurt al lekker. Het interview vindt plaats in het hart van deze grote boerderij, in het hart van de woning, in de keuken. Seffens komt haar schoonvader, Julien Robeyns, zijn middagsoepje nuttigen. Zoals elke dag. Zo met een boterham met salami. Haar man, Erik, werkt nu ergens op een veld. Hun enige kind Nick (9) zit op school in het nabije, maar al Waalse Villers-l’Éveque, en tussen soep en patatten (en die beeldspraak komt hier zeer van pas) heeft Marlutje Jackers tijd gemaakt voor haar maideninterview als kersverse burgemeester van Herstappe.

Al was dit gesprek iets vroeger gepland, een coronabesmetting net voor Nieuwjaar stak daar een stokje voor. “Natuurlijk mag dat geweten zijn. Tegenwoordig is het abnormaal als je het nog niet gehad hebt. Maar ik ben niet ziek geweest, enkel wat verkouden.” Vandaag loopt ze niet, zoals vaak, rond in laarzen en werkkleren. Neen, voor ons, voor u, lezer, heeft ze zich een beetje opgedirkt. Niet overdreven, maar toch. Geen probleem, haar woorden rollen er gewoon uit. Zoals altijd.

Of toch niet helemaal. “Met journalisten moet je opletten wat je zegt, heb ik nu geleerd. Jij hebt inderdaad neergeschreven wat ik gezegd heb toen je me belde toen ik op een tractor zat: ‘Dat de rotte appels nu uit Herstappe zijn.’ Dat had ik zo niet mogen zeggen. Ik flap het zo vanop een tractor eruit, maar in de krant komt dat toch anders over. Dat doe ik niet meer. Mijn schoonvader werd erop aangesproken door iemand van Herstappe: Ben ik nu ook een rotte appel? Neen dus, absoluut niet. Ik heb die persoon een berichtje gestuurd: ‘Je bent een mooie rode appel.” (glimlacht)

Marlutje Jackers mag dan wel een geboren en getogen boerendochter zijn. Haar roots liggen niet in Herstappe, wel in Val-Meer. Riemst is dat. “Hoe ik hier terechtkom? In Leuven heb ik regentaat Land- en Tuinbouw gestudeerd en op mijn achttiende verjaardag heb ik bij het uitgaan Erik leren kennen. En die is van Herstappe. Ik ben hier maar ingetrouwd. Al was ik wél meteen ingeburgerd. Omdat het niet anders kon.”

“Erik heeft een heel zwaar ongeval gehad. Op 14 september 2005 is hij op het veld tussen het patattenmachine geraakt. Ik was erbij. Heb de machine nog stilgezet. Tot Kerstmis heeft hij in Gasthuisberg gelegen en daarna heeft hij lang moeten revalideren. Zijn bed stond hier in de living. Nu is gelukkig alles in orde met hem. Gelukkig.”

“Je moet wel nog weten dat Erik in 1996 in enkele maanden tijd zijn moeder en zijn broer verloren is. Kanker. Zijn vader en hij bleven achter met hun tweetjes. Wat doe je dan als lief tien jaar later? Zeggen dat het gedaan is of...? Wat moest ik doen? Werken, hè. Ah ja, mijn schoonvader stond er alleen voor. Meteen was ik ingeburgerd hier. Ik heb ook nog wel acht jaar in het onderwijs gestaan. Uiteindelijk was dat niet te combineren. Als ik op school was, had de boerderij me nodig. Als ik hier was, belde de school...”

De schoonvader, Julien Robeyns, zat al dertig jaar in de Herstapse politiek en had het zo’n beetje gezien op het moment dat de lijst van lokale partij GB/IC in verkiezingsjaar 2018 moest gemaakt worden. Toenmalig burgemeester Claudy Prosmans zou zich immers afscheuren en met Herstappe+ opkomen, een lijst waar maar vier namen opstonden in plaats van de zeven waarop Herstappe met zijn 78 inwoners recht heeft. “Sèg Lutje, ik heb u op de lijst gezet. Ge staat vijfde. Zo ben ik in de gemeentepolitiek van Herstappe gerold. Omdat ze dachten dat ik wel stemmen zou halen.”

Nou. Vanuit het niets zou Marlutje Jackers het meeste voorkeurstemmen halen. “34 op 72 stemgerechtigden, ja. Leon (Leon Lowet, red.), die de eerste drie jaar burgemeester is geweest, had er als tweede 29. Maar ik wilde niet de sjerp. Toch niet meteen. Ik had nog geen budget gezien. Nog nooit naar een politiecollege geweest. Vandaar dat ik de eerste drie jaar schepen ben geweest. Nu ben ik wel klaar voor die taak. Al heb ik het heel druk met de boerderij en met mijn uit de hand gelopen hobby, de paarden. Ja, ik fok ook nog jonge paarden op. Dat is mijn uitlaatklep.”

Of ze dan nog wel tijd heeft voor politiek, zo op die hectaren akkers, tussen de aardappelen - veel aardappelen - bieten, tarwe, gerst,mais, vlas, bonen, erwten en ajuinen? “Dat lukt. Ik kijk toch al geen tv. M’n zetel is vijftien jaar oud en je moet hem zien. Nog als nieuw. Ik heb ook geen Netflix. Interesseert me ook niet. De combinatie van alles is pittig, maar ik ben wel content. Ik doe het graag.”

“Mijn schoonvader, die heel wijs is, zegt: Je twee voeten hard in de grond houden, Lutje. En dat doe ik ook. Hij heeft gelijk. Ik moet toch niet met een dikke auto rondrijden omdat ik burgemeester ben. Ik doe maar gewoon, dat was misschien ook mijn verkiezingssucces.”

“Voor de rest willen we hier terug de rust van vroeger. Neen, geen tussentijdse verkiezingen om die zetels in te vullen omdat Mariëlla en Agnes, die zetelden voor Herstappe+, verhuisd zijn. Dan kan het resultaat in de raad hooguit opnieuw 4 voor ons zijn, 3 voor hen. Wie wint daarbij? Niemand. Herstappe is te klein voor verkiezingen. We zijn een dorp waar iedereen iedereen kent en waar velen familie van elkaar zijn. Elk woord kan hier gevoelig liggen.”

“Voor de rest willen we wel wat verjonging in het dorp. We zouden wat mogen uitbreiden met enkele nieuwe woningen. Intussen bereiden we dossiers voor als een gescheiden rioleringsstelsel, ledverlichting in de straten en ook een betere waterhuishouding. We willen regenwaterputten aanmoedigen.”

“In Het Belang hebben ze ooit geschreven dat Herstappe het politieke Bokrijk van Limburg is. Zo onder een stolp. Maar neen. Wij hebben hier ook internet, een postkantoor, een betaalautomaat. En we zijn best een rijke gemeente, met zowat de laagste personenbelasting en opcentiemen van het land. We hebben misschien niet veel, maar zeker ook geen schulden. ’t Is lang niet zo slecht in de kleinste gemeente van het land.”

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer