Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 dec 2021 09:58 

Prijzen koolzaad, soja, maïs en tarwe


Op internationaal vlak is er veel ongerustheid over de oprukkende omikronvariant, wat ook een weerslag kent op verschillende markten.

Koolzaad  

Half december ‘ontplofte’ de koolzaadmarkt verder. De Europese Matif-prijs bleef maar stijgen en zag weer de recent bereikte hoogtes met 723,25 euro per ton. Oudeoogst-meel wordt alsmaar duurder en het duurt nog maanden voor de nieuwe oogst beschikbaar is. De tegenvallende oogst in Canada laat zich voelen in beperkte importcijfers in Europa. De beschikbaarheid is in Europa sinds 2006 nog nooit zo krap geweest. Beter nieuws kwam er uit Australië, waar de productie een absoluut record zou bereiken.

Soja

Eind november klommen de soja-prijzen weer sterk. Wat de toekomst brengt, is eerder onduidelijk. Het Braziliaanse groeiseizoen ziet er goed uit. In Argentinië zou het droogte-effect echter sterker zijn, wat een weerslag kan hebben. Half december kwam vanuit de VS het nieuws van de licht tegenvallende biobrandstofmandaten, waardoor de prijzen van sojaolie zijn weggezakt, waar dan weer meel van profiteert. Na de stijging van de temperaturen viel er gelukkig half december neerslag in Argentinië, waardoor de kritieke periode qua droogte opschuift richting eind december/begin januari.

Maïs

Door de gedaalde maïsprijzen komt China wel weer in de markt en koopt het Oekraïense maïs. Het USDA bevestigde de heel goede productie-inschattingen daar, de oogst lijkt op weg naar een record. Na een mindere week was er een betere wekelijkse methanolproductie in de VS. In Zuid-Amerika blijft het La Nina op te volgen. Tarwe

Na het nieuwe USDA-rapport daalden de tarweprijzen. Er waren verder geruchten over Chinese tarwe-aankopen in Frankrijk en de EU-exportcijfers voor tarwe stegen. Een beetje regen voor Amerikaanse wintertarwe en zachte temperaturen zijn gunstig. In Rusland mag dan weer nog wat sneeuw bijkomen om de wintertarwe te beschermen.

 

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer