Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 dec 2021 08:47 

Voorlopige quota visvangst voor eerste 3 maanden 2022 voor gedeelde wateren met VK


Op de Europese visserijraad hebben de 27 lidstaten een akkoord bereikt over de voorlopige vangstrechten voor de eerste 3 maanden van 2022 voor de visbestanden die gedeeld worden met het Verenigd Koninkrijk. Voor de overige Europese wateren is er een akkoord voor het ganse jaar 2022. Voor Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits is het belangrijk dat onze vissers, die vooral vissen op bestanden die gedeeld worden met het Verenigd Koninkrijk, na nieuwjaar hun activiteiten overal kunnen verderzetten. Zo kunnen ze nog steeds tong, rog, zeeduivel, schartong en pladijs vangen.

“Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen, maar het is belangrijk dat we een overeenkomst met voorlopige vangstrechten hebben. Dit biedt zekerheid dat onze Belgische vissers na nieuwjaar hun activiteiten overal kunnen verderzetten. Er wordt hierbij rekening gehouden met de seizoensgebonden activiteiten die voor onze vissers in de eerste maanden van het jaar een piek kennen. We blijven ijveren voor een goede toekomst voor onze vissers. Zeker nu er de voorbije maanden verschillende nieuwe vissersvaartuigen in gebruik zijn genomen. Dit toont dat onze vissers geloven in een toekomstgerichte Vlaamse visserij en daar ook volop in willen investeren! ”- Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits.
 
Elk jaar in december wordt er op Europees niveau beslist hoeveel vis de lidstaten het volgende jaar in de verschillende zeegebieden mogen opvissen. Om de visbestanden zoveel mogelijk op een duurzaam niveau te houden, wordt telkens rekening gehouden met wetenschappelijke adviezen. De Vlaamse vissersvloot bestaat uit 65 vaartuigen en zorgt voor een rechtstreekse en onrechtstreekse tewerkstelling van om en bij de 1.500 voltijdsequivalent werknemers.
 
Ondanks de inspanningen was er bij de aanvang van de Raad nog geen akkoord tussen de EU en het VK over de vangstrechten voor de gedeelde bestanden. Daarom boog de Europese raad zich over voorlopige vangstrechten voor de eerste drie maanden van 2022.
 
Verenigd Koninkrijk
 
Er zal de eerste 3 maanden van 2022 nog steeds voldoende quota beschikbaar zijn zodat de visactiviteiten gegarandeerd zijn. Dat betekent dat onze vissers ook de komende 3 maanden kunnen blijven vissen op tong, rog (de vis van het jaar), zeeduivel, schartong en pladijs.
 
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de definitieve quota zullen nu verdergezet worden. Hier pleit de minister ervoor dat het bestand van tong in het Bristolkanaal wordt vastgelegd op het niveau van de maximale duurzame opbrengst. Er mag dan evenveel op gevist worden als een gezond bestand kan reproduceren. Voor roggen in de westelijke wateren stelt België samen met Frankrijk en Nederland dezelfde quota als dit jaar voor. Het Verenigd Koninkrijk wenst voor beide alsook voor zeeduivel, schartong en schelvis in de Keltische Zee de vangstmogelijkheden te beperken, wat ten nadele zou zijn van Europese vissers.
 
Om de visbestanden duurzaam te beheren heeft minister Crevits beslist om steun toe te kennen aan een onderzoeksproject waarbij vissers en wetenschappers van het ILVO meer gegevens verzamelen over dit tongbestand, zodat met voldoende kennis een goed beheer mogelijk wordt. Op haar vraag paste de Commissie het voorstel aan tot op het niveau van het wetenschappelijk advies waardoor een grote daling vermeden kon worden.
 
Licenties
 
Naast de vangstrechten blijft de toegang tot de 12 mijlszone voor onze vissers met behoud van voldoende vangstmogelijkheden voor minister Crevits één van de verdere speerpunten van de onderhandelingen met het VK. In november werd voor één vaartuig nog een vislicentie bekomen.

Vlaams minister Hilde Crevits: “Voor de dossiers van drie vaartuigen waarvoor bijkomend concrete gegevens aangeleverd werden, willen we snel een positief antwoord krijgen. Zij wachten nu al veel te lang op hun licentie. De Europese Commissaris voor Visserij beloofde om deze aanvragen technisch en juridisch mee te onderbouwen en hun rechten te verdedigen. Ik hoop dat zowel voor de vangstrechten als voor de vislicenties snel een overeenkomst bekomen wordt met het VK, zodat onze vissers hun activiteiten kunnen plannen voor het volledig jaar.”
 
Noorwegen
 
Er werd voor het hele jaar 2022 wel een akkoord tussen de EU, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk bereikt. Vooral de vangstrechten voor kabeljauw in de volledige Noordzee zijn van belang voor onze vissers. Er is een status quo van deze vangstrechten t.o.v. dit jaar. De vangstrechten voor schelvis en wijting in de Noordzee zijn in stijgende lijn, terwijl deze voor pladijs dalen. Het pladijsquotum blijft wel ruim voldoende voor de activiteiten van onze vissers in de Noordzee.
 
Overige Europese wateren
De 27 lidstaten bereikten een akkoord rond de quota voor de overige Europese wateren voor gans 2022. Dit is voor onze vissers enkel van belang voor hun vangstrechten in de Golf van Biscaje, de zee tussen Bretagne en het noorden van Spanje.

 


  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer