Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 dec 2021 18:21 

Vlaamse strategische plan ter invulling van het GLB


Vraag om uitleg over het Vlaamse strategische plan ter invulling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid
van Chris Steenwegen aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

De heer Steenwegen heeft het woord.

Chris Steenwegen (Groen)

De opmaak van de nationale strategische plannen en de timing van opmaak stonden onlangs op de agenda tijdens de maandelijkse Europese landbouwraad. Verscheidende lidstaten gaven daar blijkbaar aan nog steeds geen duidelijkheid te kunnen geven over de nationale invulling van dat deel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Verschillende landen zouden ook aandringen op uitstel. 

Inhoudelijk wordt verwacht dat de nationale landbouwplannen binnen het GLB invulling geven aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en de boer-tot-bordstrategie. Maar ook daar liggen een aantal landen blijkbaar nog dwars. De Poolse landbouwcommissaris heeft wel gezegd dat hij voor sommige landen soepel zal omgaan met de inleverdatum. En ook inhoudelijk lijkt de commissaris niet zo’n grote fan te zijn van de Green Deal en de ‘Farm to Fork’-strategie.

Vorige woensdag keurde het Europees Parlement het GLB definitief goed. Daarmee lijkt dan het laatste obstakel opgeruimd om nu ons eigen strategisch plan verder af te werken.

We hebben het er al vroeger over gehad. In antwoorden op vorige vragen hebt u het proces van het Vlaams strategisch plan reeds toegelicht. Wat het verdere proces betreft hebt u concreet gezegd dat het de bedoeling was om, na definitieve Europese goedkeuring, het traject verder te zetten en bijvoorbeeld het openbaar onderzoek op het plan-MER in het laatste kwartaal van dit jaar te houden of te starten.

Wat is uw inschatting over de houding van diverse lidstaten die de timing van de opmaak en ook de link met de Green Deal in vraag stellen?

Zal Vlaanderen de vooropgestelde deadline halen of zal het ook uitstel vragen? Wanneer zal het plan-MER in openbaar onderzoek gaan?

Zal het Vlaams strategisch plan zich volledig inschrijven in de Green Deal en de ‘Farm to Fork’-strategie?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Collega Steenwegen, ik heb net gezien dat u ook nog een actuele vraag stelt over de thema’s die daarnet aan bod zijn gekomen. Dat wordt interessant deze namiddag.

Om te beginnen wil ik nog eens kort de timing schetsen van de goedkeuring van de GLB-hervorming. Er is de zomer een politiek akkoord gevonden tussen de drie Europese instellingen, maar door de juridische controle en de vertaling zijn de teksten pas op 23 november door het Europees Parlement goedgekeurd. De publicatie is voorzien op 6 december. Daarna moet ook de secundaire wetgeving nog aangenomen worden. De timing is dus bijzonder krap om alles in orde te krijgen en in lijn te hebben, niet alleen met de basisverordeningen, maar ook met de secundaire wetgeving, die vandaag nog niet goedgekeurd is.

Heel wat lidstaten hebben tijdens de politieke discussies in het voorjaar inderdaad gesteld dat de beide ‘Green Deal’-strategieën beleidsdocumenten zijn van de Europese Commissie en dat ze dus niet juridisch bindend zijn. Dat heeft toen geresulteerd in een compromis, waarbij er in de aanhef van de ontwerpverordening is opgenomen dat de Commissie de strategische plannen zal evalueren op hun coherentie met de ambities achter deze twee strategieën. De lidstaten worden ook gevraagd om nationale bijdrages formuleren voor de targets van zowel de ‘Farm to Fork’- als de biodiversiteitsstrategie.

Mijn administratie toetst, zoals gebruikelijk is, de voorstellen momenteel informeel af bij de Europese Commissie. Het Vlaamse voorstel voor het GLB-strategisch plan is in opmaak. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen om het openbaar onderzoek in het kader van het MER op te kunnen starten. Wat mij betreft, gebeurt dit zo snel mogelijk. Mijn diensten bekijken met de bevoegde instantie hoe dit proces zo vlot mogelijk kan worden opgestart in de komende weken.

De mate waarin de strategische plannen zich moeten inschrijven in de Green Deal en de ‘Farm to Fork’-strategie, wordt nog volop besproken op Europees niveau, mede in het kader van de opmaak van de secundaire Europese wetgeving, die dus pas in december, als alles goed loopt, definitief wordt.

Om het duidelijk te stellen: de ambities die vorm geven aan de ‘Green Deal’-strategieën, ondersteunen we en vinden we ook terug in het GLB. Maar het GLB heeft zijn eigen set aan doelstellingen, het is dus niet louter een mechanisme om de doelstellingen van de ‘Farm to Fork’- of de biodiversiteitsstrategie te vertalen.

De voorzitter

De heer Steenwegen heeft het woord.

Chris Steenwegen (Groen)

Ik begrijp dat het uitstel dat op Europees niveau heeft plaatsgevonden onze eigen timing achteruitschuift. Wij hebben daardoor al een aantal tussentijdse maatregelen moeten nemen. Het is nu wel belangrijk dat we de timing goed respecteren, dat we nu zo snel mogelijk werken. U hebt wel wat meer duidelijkheid gegeven, maar nog niet echt een concrete timing voor het MER, om hier openbaar onderzoek te brengen. U zegt dat we in voorbereiding zijn. Dat antwoord hebt u bij vorige vragen ook al gegeven. Misschien moet die voorbereidingsfase nu toch wel stilaan afgesloten worden, zodat we tot een openbaar onderzoek kunnen komen. Want uiteindelijk is de bedoeling van dat openbaar onderzoek nog altijd dat we een input kunnen krijgen, om dan tot definitieve voorstellen te kunnen komen.

Wat het GLB betreft en de koppeling met Farm to Fork, verschillen we van mening. Ik denk dat u dat weet. Onze fractie is ontgoocheld in het GLB omdat het proces los stond van heel de Farm to Fork. Natuurlijk formeel was er ...(onverstaanbaar). Laat ons zeggen dat we toch vragen hebben bij de (onverstaanbaar)…

De voorzitter

Collega Steenwegen, u valt regelmatig weg, het is geen kwestie van sabotage maar af en toe bent u niet meer hoorbaar. Misschien moet u zich beter naar uw micro richten.

Chris Steenwegen (Groen)

Dat zijn de geheime zaken van het Vlaams Parlement waar ik vandaag zit.

Ik wil gewoon afsluiten. Ik heb geen bijkomende vragen. Ik denk dat u ook niet veel bijkomende informatie zou kunnen geven over dat proces. Wij zullen in het parlement in elk geval een voorstel van resolutie neerleggen waarin we vragen om in de vertaling van het GLB naar ons eigen strategisch plan maximaal, zoals we in de hoorzittingen hebben gehoord, in te zetten op de biodiversiteit, de ondersteuning van jonge boeren enzovoort. We gaan daar parlementair dus verder mee aan de slag.

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Ik wil morgen dat openbaar onderzoek opstarten, maar u moet ook weten, collega Steenwegen, dat er op Europees vlak wat vertraging op zit. En het is moeilijk om een openbaar onderzoek op te starten als men niet weet wat het uiteindelijke kader zal zijn. U zult het misschien niet geloven, maar ik deel een stuk van uw ongeduld om niet te zeggen dat ik het volledig deel, want ik wil hier ook absoluut mee vooruit. Dit dossier is heel belangrijk voor onze boeren.

De voorzitter

De heer Steenwegen heeft het woord.

Chris Steenwegen (Groen)

Minister, ook op Europees niveau zit er al eens een kink in de kabel om snel vooruit te gaan, maar ik heb toch de indruk dat het in dit dossier ook binnen de Vlaamse Regering niet gemakkelijk is om tot een vergelijk te komen. Ik hoop dat dit wel lukt en dat er vooruitgang wordt geboekt.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer