Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 21 okt 2021 08:33 

EU-Parlement hekelt ‘achtergehouden’ landbouwstudie


In het Europees Parlement werd maandag boos gereageerd op het nieuws dat een studie van de door de Commissie voorgestelde nieuwe landbouwstrategie maandenlang achtergehouden zou zijn. "Dat is niets minder dan schandalig", zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hilde Vautmans (Open Vld) heeft het over een "onaanvaardbare" demarche van de Commissie.

Het parlement debatteerde maandag over de Boer-tot-bordstrategie (Farm to fork) die de Europese Commissie in mei 2020 voorstelde. Het is een aanpak om het hele Europese voedselsysteem te verduurzamen, binnen het kader van de Green Deal. De strategie is de kapstok voor tal van concrete wetgevende voorstellen die de Commissie wil publiceren.

Tijdens het debat in Straatsburg bleken verschillende parlementsleden te struikelen over een studie die werd opgesteld door het Joint Research Center (JRC), de interne studiedienst van de Commissie. In het document wordt een verbetering van de impact van het landbouwbeleid op de omgeving voorspeld, maar ook een forse daling van de Europese voedselproductie in alle sectoren. Die zou worden gecompenseerd door een grote stijging van de import. De studie was volgens mediaberichten al in januari klaar, maar werd pas afgelopen zomer, in volle vakantieperiode, online geplaatst.

"De Commissie heeft informatie achtergehouden over de gevolgen van de ’Farm to fork’-strategie voor onze boeren", stelt Hilde Vautmans. "Het gaat hier niet over details, het gaat over het verlies van productie, inkomen en voedselonzekerheid." Ze vindt die handelwijze "onaanvaardbaar". "Als deze impactstudie al in januari klaar was, waarom mag het Europees Parlement dat niet weten en ze niet raadplegen? De transparantie is in deze helemaal zoek."

Tom Vandenkendelaere is bezorgd om de inhoud van het rapport. "Alleen al de Europese export van varkensvlees zou dalen met 77%. Bovendien is de terughoudendheid van de Europese Commissie om maatregelen te treffen en de wijdverspreide varkenscrisis veroorzaakt door de Afrikaanse varkenspest in tientallen lidstaten aan te pakken onbegrijpelijk." Hij stelt vast dat de Commissie nagelaten heeft voorstellen te doen op basis van objectieve wetenschappelijke data. "Dat is niets minder dan schandalig."

Europees commissaris voor Voedselveiligheid Stella Kyriakides probeerde in het parlement te sussen. Het document van de JRC is helemaal geen impactstudie, maar een rapport dat "maar enkele aspecten" van de strategie behandelt, zei ze. Het werd gepubliceerd van zodra de Commissie begreep dat het nog erg lang zou duren vooraleer haar modellen een bredere studie zouden toelaten. Bovendien zal voor elk wetgevend initiatief in het kader van de strategie wel degelijk een echte impactstudie worden uitgevoerd, zei de Cypriotische. "Ik kijk ernaar uit om die dan met u te bespreken."

Sara Matthieu (Groen) riep haar collega-parlementsleden op om zich deze week achter de strategie te scharen. "Laat je niets wijsmaken door de lobby van de agro-industrie. Dit is de kans om boeren een eerlijk inkomen te geven met respect voor milieu en natuur."

Het parlement stemt dinsdag over zijn kijk op de strategie. De uitslag wordt woensdag bekendgemaakt.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer