Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 okt 2021 12:27 

Plan Vlaamse Veerkracht focust op klimaatinvesteringen in de landbouw


Land- en tuinbouwers krijgen via het relanceplan Vlaamse Veerkracht de mogelijkheid om in klimaatmaatregelen te investeren. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits moedigt land- en tuinbouwers aan om gezamenlijke projecten in te dienen rond water en droogte, duurzame energie en circulaire economie, ondernemerschap, digitalisering en innovatie. Dit alles past in de Blue Deal van de Vlaamse regering. Via 3 oproepen kunnen land- en tuinbouwers het ingeslagen pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering versterken. Het gaat om een investering van 18 miljoen euro.

“Onze land- en tuinbouwers zijn vaak de eersten die de gevolgen van de klimaatverandering voelen. Wie bedrijven bezoekt, ontdekt al heel veel nieuwe technologieën. We stimuleren de land- en tuinbouwers om nog meer initiatieven te nemen.  Belangrijk zijn nieuwe samenwerkingsverbanden met partners binnen en buiten de land- en tuinbouw die zich richten op water en droogte, voeding en duurzame energie. Met innovatief ondernemerschap tonen onze land- en tuinbouwsector dat ze voor de weg van de duurzame bedrijfsvoering kiezen, in het belang van ons allemaal.”- Hilde Crevits  

  • Eiwitstrategie

Minister Crevits maakt 4 miljoen euro vrij voor initiatieven in het kader van de de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030. Denk aan de teelt van quinoa of peulvruchten. Ze stimuleert de realisatie van een duurzamere, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening in Vlaanderen en daarbuiten. Het uitbouwen van eiwitketens staat hierbij voorop, van producent tot consument. De voorstellen moeten zowel ecologisch (watergebruik, minder emissies, gezondere bodem, gezondere voeding…) als economisch (duurzaam verdienmodel) zijn. Wie samenwerkt, heeft een voetje voor. Dit moet de productie en de consumptie van lokale eiwitten bevorderen.

  • Hergebruik restwater

Minister Crevits stimuleert ook voluit het hergebruik van restwater. Ze trekt 10 miljoen euro uit voor maatregelen in de land- en tuinbouwsector die te maken hebben met uitdagingen rond toenemende waterbehoefte, dalende waterbeschikbaarheid en de principes van circulaire economie. De projecten moeten leiden tot een hoger gebruik van alternatieve waterbronnen in de land- en tuinbouwsector én verschillende sectoren verbinden om zo bij te dragen tot duurzaam, circulair watergebruik. Zo zullen de gekozen projecten niet alleen de landbouw wapenen tegen droogte, maar ook de bevoorradingszekerheid van de voedingsnijverheid garanderen.

 

  • Samenwerking en digitalisering in de land- en tuinbouwsector

4 miljoen euro gaat naar voorstellen die de samenwerking en digitalisering in de land- en tuinbouwsector versterken. Land- en tuinbouwers kunnen samenwerken met anderen in de keten, onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties, technologieleveranciers, adviesdiensten, lokale of provinciale besturen. In deze oproep wordt gewerkt rond marktgerichtheid, het verbeteren van de positie van de land- en tuinbouwers in de voedingsketen. Ook hier zijn we op zoek naar oplossingen voor de water- en droogteproblematiek, klimaatverandering, duurzame energie en efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen. Ook projecten rond digitalisering zijn mogelijk.

Tot en met 15 december 2021 kunnen land- en tuinbouwers innovatieve projecten indienen. U vindt alle informatie op de website van het Departement Landbouw en Visserij of op de webpagina   https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/scholen-groeperingen-vzws-organisaties/projecten-relance-2021

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer