Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 okt 2021 12:30 

Farm Frites heeft capaciteit in Lommel verdubbeld


Aardappelverwerker Farm Frites zit gebakken met de groeiende vraag naar frites. De producent van verschillende aardappelproducten heeft afgelopen voorjaar namelijk de vernieuwing van de locatie in Lommel afgerond. Daarmee is de productiecapaciteit verdubbeld en kan het een nieuwe coating toevoegen. Een ware troef, zo meldt het.

Afgelopen voorjaar heeft aardappelverwerker Farm Frites de productielocatie in Lommel geüpgraded. Naast Lommel, wat de grootste productielocatie is, heeft de verwerker ook nog sites in Polen en Egypte. Op de Belgische locatie worden vooral aardappelvlokken, diepvriesfrites, gekoelde frites en pureespecialiteiten geproduceerd. Waar de aardappelvlokken uiteindelijk eindigen als chips, gaan de overige producten grotendeels naar de groothandel of foodservice. Om aan de wensen van de klanten te kunnen blijven voldoen, was een upgrade van de operational unit noodzakelijk. Dat meldt de verwerker bij Foodprocess.

In tijden van de coronapandemie was de vraag naar aardappelproducten natuurlijk behoorlijk afgezwakt. Nu de horeca wereldwijd weer grotendeels open is, is die vraag terug op niveau. Eerder bleek al dat de fritesexport record na record verbreekt. De tien grootste exporteurs van bevroren frites hebben in het tweede kwartaal ruim één miljoen ton product geëxporteerd. Dit is ruim 50% meer dan een jaar geleden in dezelfde periode en 58.000 ton meer dan het oude record uit 2019. Bij Farm Frites zagen ze die trend al eerder. Daarom werd besloten om – ook in het kader van de wereldwijde expansieplannen – de productiecapaciteit in Lommel te verdubbelen tijdens het upgraden van de productiesite.

En het voegt nog een troef toe aan de vernieuwde verwerkingslocatie, namelijk coatingmogelijkheden. De meeste diepgevroren frites van Farm Frites gaan naar fastfoodketens. Met deze coating wordt het mogelijk om kleuren en smaken aan de frites toe te voegen. Ook kan het gaan om een onzichtbare coating die ervoor zorgt dat de frites langer warm en krokant blijven na het afbakken, meldt de aardappelverwerker. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de hoeveelheid verspilde frites teruggedrongen wordt.

Duurzaamheid
Ook duurzaamheid is een thema waaraan tegenwoordig gedacht moet worden. Farm Frites heeft dat geïmplementeerd in een nieuwe droogtunnel. Die tunnel staat vóór de bakoven ingebouwd. In de droogtunnel circuleren ventilatoren geconditioneerde buitenlucht boven een lange transportband, aldus Farm Frites bij Foodprocess. Er wordt restwarmte van de bakoven benut om de droger op te warmen. Volgens de verwerker is deze stap essentieel om tot een krokant eindproduct te komen.

 


  Nieuwsflash
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer