Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 sep 2021 18:19 

Belgische veevoedersector uit haar bezorgdheid over crisis in de varkenshouderij


BFA, de Belgian Feed Association, is uitermate bezorgd over de zeer slechte marktsituatie van de Belgische varkenshouderij.

De combinatie van hoge grondstofprijzen enerzijds maar vooral ook de aanhoudend lage varkensprijzen anderzijds, maken dat de varkenshouderij momenteel door een zeer ernstige crisis gaat, zowel economisch als sociaal-menselijk. Hoewel de crisis een Europese en zelfs mondiale problematiek is, zijn de varkensprijzen in onze buurlanden toch hoger dan in België. Belgische varkenshouders moeten vandaag verliezen van 25 tot 30 euro per slachtrijp vleesvarken incasseren. Ook de biggenprijzen zijn helemaal onderuit gegaan. Dit is niet houdbaar.
Deze voor België economisch belangrijke sector verdient de noodzakelijke omkadering om een duurzame toekomststrategie uit te stippelen. "Wij delen ten volle de bezorgdheid van de varkenshouders en blijven de nood herhalen om de goede, duurzame en kwaliteitsvolle producten van onze varkenshouders met een eerlijke prijs te belonen", aldus Katrien D’hooghe, Managing-Director van BFA. “Het is noodzakelijk om volop in te zetten op producten die beantwoorden aan de verwachtingen van de consument en die zich voldoende differentiëren op vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid maar wel aan de juiste prijs” klinkt het verder. 

BFA is ervan overtuigd dat de sector zich enkel blijvend kan herstellen op een economisch gezonde manier. De veevoedersector ijvert voor een duurzame, efficiënte en concurrentiële varkenshouderij die haar mannetje staat in de exportwereld. Een herstel van het evenwicht tussen vraag en aanbod is hiervoor noodzakelijk. Daarom moet volop ingezet worden op het openen van nieuwe afzetmarkten én op de heropening van afzetmarkten die nog steeds gesloten zijn ten gevolge van de Afrikaanse varkenspest, waaronder China. BFA doet dan ook een oproep aan alle overheden (regionaal, nationaal, Europees) om hier snel en met alle mogelijke middelen een oplossing voor te vinden. Daarnaast is er nood aan onmiddellijke actie om de druk op markten te verlichten. De interne Europese markt is ernstig verstoord door de gevolgen van o.a. de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest en de COVID-19 pandemie.

BFA roept daarom op tot dringend en gestructureerd overleg en ondersteunt dan ook voluit het initiatief van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits om alle betrokken ketenpartijen op korte termijn samen te brengen. Alle mogelijke oplossingen, al dan niet vrijwillig, die de nodige steun aan de varkenshouders kunnen concretiseren, moeten onderzocht worden. Een korte termijntoeslag voor de zeugenhouders naar Waals voorbeeld en de noodzakelijke structurele maatregelen op lange termijn zijn een topprioriteit voor een varkenssector in crisis. Belangrijke werkpunten zijn eveneens de verdere uitbouw van de export en het varkensvlees het imago bezorgen dat het verdient. Lekker én gezond.
Deze crisis kan enkel opgelost worden als alle schakels constructief samenwerken aan permanente oplossingen. Als er niet snel een oplossing komt, is de economische en sociaal-menselijke schade niet te overzien.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer