Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 aug 2021 08:57 

Aardappelmelk


Wie zweert bij een veganistische levensstijl, drinkt misschien soja- of havermoutmelk bij het ontbijt en het vieruurtje. Nu is er meer keuze in dat departement: aardappelmelk, niet meer of minder dan het melkachtige vocht van een klassieke aardappel, zou weleens een grote hit kunnen worden.

Het is wit, lijkt op gewone melk, maar komt van aardappelen en het Zweedse bedrijf Veg of Lund heeft er zich in gespecialiseerd. Het maakt aardappelmelk op basis van een wetenschappelijke formule, bedacht door professor Eva Tornberg van de Lund-universiteit, en biedt het drankje in drie varianten aan onder de naamDug.

Wat het bedrijf precies doet om de ‘melk’ uit aardappelen te winnen is een goedbewaard handelsgeheim, maar in een deel van het proces komt het erop aan om de melk te verwarmen en vervolgens machinaal te mengen met koolzaadolie. Het eindproduct verschilt van koemelk in die zin dat het geen dierlijke ingrediënten bevat, vrij is van veelvoorkomende allergenen zoals lactose, gluten en noten. Het bevat ook weinig suiker en verzadigde vetten en is verrijkt met calcium, vitamine D en foliumzuur.

Maar hoe smaakt dat dan? Volgens de makers hoef je niet te vrezen voor een aards smaakje omdat aardappelen eigenlijk naar niets smaken. Daardoor kun je de melk volgens hen overal voor gebruiken. Om in een glas te schenken en ineens op te drinken, in gerechten en zelfs als schuimkraagje op je cappuccino.

Volgens de producenten is de nieuwe drank een pak duurzamer dan klassieke melk en zelfs dan andere plantaardige melkalternatieven. De aardappelteelt produceert aanzienlijk minder CO2 dan de melkveehouderij. Aardappelen palmen bovendien minder dan de helft van het land in dat nodig is om dezelfde hoeveelheid haver te kweken. Amandelmelk scoort dan weer minder qua duurzaamheid omdat de teelt enorme hoeveelheden water vereist. Dat is ongeveer 73 liter voor één glas tegenover 31 liter voor een glas aardappelmelk. Sommige plekken waar sojateelt plaatsvindt, hebben dan weer een slechte reputatie als het gaat om illegale ontbossing, wat bij aardappelen niet het geval is.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer