Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2021 14:06 

Slechts n kwartje van de voedselprijs gaat naar de landbouwer


Wereldwijd gaat iets meer dan een kwart van wat de consument betaalt voor zijn voeding naar de boer. In westerse landen is dat nog minder. Het aandeel daalt nog gestaag.

Tussen de oogst door de boer en het bord van de consument wordt voeding gekoeld, bewerkt, ­getransporteerd, verpakt, vermarkt en verkocht. Dat alles kost een veelvoud van wat de boer voor zijn voeding ontvangt. Het aandeel van de landbouwers is voor het eerst wereldwijd in kaart ­gebracht door onderzoekers in de VS en Denemarken. Ze publiceerden hun resultaten gisteren in Nature Food.

Wereldwijd gaat van elke dollar die aan voedsel wordt besteed, 27 cent naar de boer. In westerse landen als de VS, Canada of Australië gaat het om minder dan 25 procent, in ontwikkelingslanden als Colombia om meer dan 35 procent. In de VS daalde het aandeel sinds 1947 van 46 naar 15 procent. In landen als India en China is de daling nu ingezet. Naarmate de ­bevolking welvarender en stedelijker wordt, houdt de boer een kleiner deel van de waardeketen over.

‘De vraag naar voeding van hogere kwaliteit, met een duurdere verpakking en een hogere graad van verwerking en bereiding neemt toe naarmate het reële ­inkomen stijgt’, schrijven de ­onderzoekers. Met ­andere woorden: in ontwikkelingslanden ­maken de consumenten zelf soep van de onverpakte tomaten die ze op de markt rechtstreeks bij de boer kopen, meer welvarende consumenten kopen soep die in een fabriek bereid is en verpakt in een glazen fles of plastic bokaal. Dat komt doordat ze verder van de boerderijen wonen, vaak in steden, en omdat ze minder tijd hebben om het eten zelf te bereiden. ­Bovendien zijn de boeren in de welvarende landen ook veel productiever, waardoor ze hun producten ­tegen lagere prijzen kunnen aanbieden. Het deel van de toegevoegde waarde dat wordt gerealiseerd nadat de voeding de boerderij verlaten heeft, neemt toe naarmate een land welvarender wordt. In China is dat proces in volle gang, in de VS is het vrijwel gestabiliseerd. Bij elke ­verdubbeling van het reële in­komen per consument, neemt het deel dat naar de boer gaat af met 5,4 procent.

Dat proces heeft grote gevolgen, zeggen de onderzoekers. Zo blijkt dat de consumenten in wel­varende landen, zoals de VS, nog maar 30 procent van de voedingswaarde halen uit niet of licht verwerkte voedingsmiddelen, zoals vers fruit, vlees, vis of groenten. Ook is de ecologische voetafdruk en de klimaatimpact groter naarmate de voedselwaardeketen ­verder van de boerderij verschuift. ‘Daar moeten we meer aandacht voor hebben, nu de ­economie, het milieu en de ­samenleving meer ­impact ondervinden van de voedingswaar­deketen’, schrijven de onder­zoekers.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer