Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 mei 2021 08:27 

Nieuwe voedingsdriehoek houdt rekening met milieu-impact van voeding


De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven , die de burgers een leidraad wil bieden voor een gezond voedingspatroon, is verruimd en houdt voortaan nog meer rekening met de impact die voeding heeft op het milieu.

'We werden geconfronteerd met een toenemende vraag naar advies over milieuverantwoorde voeding', zegt Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het instituut heeft daarom, in samenwerking met het Departement Omgeving, het milieu-aspect sterker onderbouwd. Bij de voedingsdriehoek zijn aanbevelingen geformuleerd voor een gezond én tegelijk milieuverantwoord voedingspatroon.

De consument krijgt zeven tips om voedingskeuzes te maken die goed zijn voor de gezondheid én voor de planeet. Zo is het zaak om vooral kraanwater te drinken, omdat dan de verpakkings- en transportimpact van flessenwater wegvalt, en om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur van het seizoen.

Peulvruchten, volle granen en noten zouden vaker op het menu moeten staan en er wordt aangeraden om minder vlees te eten. Gevogelte, vis en eieren krijgen de voorkeur boven rood en bewerkt vlees.

Daarnaast wordt de consument aangeraden om zo weinig mogelijk 'lege calorieën', zoals frisdrank, snacks en snoep, te eten en drinken. Belangrijk is ook om voedselverlies tegen te gaan en niet meer te eten dan ons lichaam nodig heeft.

Genieten is compromissen maken

Toch gaat het volgens Jonckheere vooral om een balans te vinden. Genieten van voeding is belangrijk en af en toe eens uit de bocht gaan moet kunnen.

Daarnaast is in sommige gevallen gezonde voeding niet helemaal gelijk aan milieuvriendelijke voeding, geeft ze toe na een vraag van een journalist tijdens de persvoorstelling. 'Denk bijvoorbeeld aan vis. Dat is zeer gezonde voeding, maar de milieu-impact is soms minder gunstig. Bij zo'n tegenstelling is het evenwel perfect mogelijk om een compromis te vinden, zoals bijvoorbeeld wekelijks een à twee keer vis op het menu te zetten.'

Meer informatie over de voedingsdriehoek is te vinden op de website v is an het Vlaams Instituut Gezond Leven: www.gezondleven.be.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer