Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 mrt 2021 09:17 

Stikstof - Nederland: veestapel moet met minstens 30% minderen


De komende tien jaar moet de Nederlandse veestapel met minstens 30 procent krimpen, wil men de stikstofnormen halen. Ook Vlaanderen leest maar best het Nederlandse rapport.

Dat de Nederlandse regerings­onderhandelingen geen eenvoudige oefening worden, liet Annemarie Jorritsma (VVD), bij haar aanstelling donderdag als verkenner, meteen weten. ‘Het proces zal complex en ingewikkeld worden.’

Een dag later dropten de Nederlandse topambtenaren een extra bommetje. In drie ‘toekomst­verkenningen’ laten ze hun licht schijnen over wat er de volgende jaren in de landbouwsector moet gebeuren, wil Nederland aan zijn stikstofverplichtingen voldoen.

De ambtenaren draaien niet rond de pot. Zelfs met de inzet van alle denkbare technologie haalt Nederland de normen voor stikstof en natuurbescherming niet zonder dat de veestapel drastisch vermindert. Om in de buurt te komen van de door Europa opgelegde normen, moet de uitstoot van stikstof halveren. Dat kan als het aantal dieren met minstens 30 procent daalt. En zelfs dan zal de bio-industrie rond kwetsbare natuurgebieden ook nog moeten verdwijnen.

Daarmee belandt het stikstofdossier meteen op de tafel van de regeringsonderhandelingen. Het was onder Rutte III al een van de grootste hoofdpijndossiers. Na een uitspraak van de Raad van State viel de bouwsector een jaar lang bijna stil, omdat er geen nieuwe bouwvergunningen meer afgeleverd worden, zowel voor woningen als voor wegen.

Ook de boeren kwamen in het vizier. D66, intussen de grote winnaar van de verkiezingen, stelde voor om de veestapel met de helft in te krimpen. Het voorstel leidde tot massale betogingen. ­Carola Schouten (ChristenUnie), de verantwoordelijke minister, dokterde een compromis uit. Ze maakte geld vrij voor nieuwe technieken die de uitstoot uit veestallen moeten verminderen. Maar daarmee is het probleem niet opgelost, maken de nieuwe rapporten duidelijk. Technologische oplossingen voor het mestprobleem bieden volgens de ambtenaren geen uitkomst meer.

D66 zal de ambtelijke aanbevelingen nu zeker aangrijpen om opnieuw de inkrimping van de veestapel te vragen. Vooral de melkveehouderij komt weer in het vizier. De VVD van Mark Rutte, maar ook het CDA, heeft het krimpscenario altijd afgeblokt. Deze twee partijen stemden wel in met een uitkoop­regeling van boeren, maar die is puur vrijwillig en niet specifiek gericht op boerderijen bij natuurgebieden. Kunnen ze dat standpunt in de regeringsonderhandelingen volhouden? De verwachting is dat deze drie partijen als eerste aan tafel gaan om te kijken of ze nog samen een nieuwe regering willen vormen. Het CDA verloor fors. De stem van landbouwers is voor de christendemocraten belangrijk. Nu ze verloren hebben, zullen ze nog minder geneigd zijn tot toegevingen op kap van de landbouw.

Ook de Vlaamse regering neemt het rapport beter eens door. In Vlaanderen ontplofte begin deze maand de stikstofbom met een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die blokkeerde de uitbreiding van een kippenstal in het Limburgse Kortessem. Sindsdien is de onrust bij de Vlaamse landbouwers groot. Ook zij vrezen dat ze niet aan een inkrimping van de veestapel zullen ontsnappen.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer